Het bijzondere fietsje, de Threely Bike, dat Mathijs Beld drie jaar geleden maakte voor zijn zoontje Milan, blijkt zodanig in een behoefte te voorzien dat Mathijs zijn eigen bedrijf Beldpoint is gestart en zich vanaf nu volledig toelegt op de productie van hulpmiddelen voor kinderen met een beperking. De nu vijfjarige Milan is geboren met een zeldzame aandoening, Fanconi anemie. Het meest in het oog springende gevolg daarvan is dat Milan bijzonder klein is en zal blijven. Al opgroeiende stuit het kind op problemen en probleempjes in zijn jonge leven en frustraties dat hij door zijn geringe lengte niet alles kan wat zijn leeftijdgenootjes kunnen.
'Ieder kind moet kunnen leren fietsen'
“Milan zag andere kinderen leren fietsen, maar hij kon dat niet en stond er dan aan de kant naar te kijken”, vertelt moeder Maike. De fietsjes waren te groot en te zwaar voor hem. Een alternatief fietsje waar hij wel mee overweg zou kunnen was er gewoon niet. “Ieder kind moet in dit fietsland toch kunnen leren fietsen?”, vond Mathijs. En dus ging hij aan het werk om een oplossing te bedenken. Zijn baan in de metaalverwerking kwam hem van pas net als zijn uitvindersmentaliteit. Speciaal voor Milan maakte hij eerst een loopfietsje en later de Threely Bike, een hartstikke stoer fietsje. Milan was er ongelofelijk blij mee, want nu kon ook hij leren fietsen, net als de andere kinderen.
Veel vraag
De Threely Bike kwam in het nieuws en Mathijs werd zo’n beetje platgebeld door ouders van kinderen die ook een speciale fiets of loopfiets nodig hadden. “Ik heb de telefoon op een gegeven moment maar uitgezet. Echt waar!” Ouders van kinderen met een groeibeperking begrepen de meerwaarde en waren verrast dat er toch een fiets geschikt was voor hun kind. In de afgelopen jaren maakte Mathijs in zijn vrije tijd zo’n dertig op maat gemaakte Threely Bikes. “Voor bedrijven is het niet interessant, omdat het maatwerk is en de groep waarvoor het bedoeld is beperkt. En weet je, ouders zijn toch vaak druk met zorgen, dat ze zich concentreren op dingen die echt nodig zijn. Daardoor blijven dingen liggen die juist zo belangrijk zijn voor het welbevinden en de zelfredzaamheid van deze kinderen.”
Zo maakte Mathijs voor Milan een stoel met een trapje, waardoor hij niet meer in de kinderstoel getild hoeft te worden en een dubbele deurklink. “Eigenlijk heel simpel, maar nu kan hij ook zelf de deuren openen. Voor hem heel belangrijk. Het vergroot voor hem zo zijn wereld!”
De stap naar een eigen bedrijf
De beperkte groei is niet het enige probleem van de ziekte van Milan. Afgelopen jaar moest hij zware medische behandelingen ondergaan. “Een heel moeilijk jaar voor ons allemaal”, zegt Maike. “Maar het zet je ook wel aan het denken”, vult Mathijs aan. “Wat willen we nu eigenlijk? En dan besef je dat we het liefste anderen helpen. Als we fietsjes leveren, dan krijgen we foto’s van stralende kinderen en enthousiaste appjes over hoe blij iedereen is. Ik heb wel eens huilende ouders in de werkplaats gehad. Zo blij. Dat is het mooiste dat er is.”
En dus besloten Mathijs en Maike hun toekomst te richten op een eigen bedrijf, Beldpoint. Aan de Burenweg in Borne worden in de werkplaats naast hun woonhuis de producten gemaakt die het leven van kinderen met een groei- of krachtbeperking een stukje gemakkelijker kan maken. “Dat verdient toch ieder kind?” (AJ/BM)
Meer informatie: www.beldpoint.nl
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.