Het sportcomplex ’t Wooldrik is verouderd. Een omvangrijk project is gestart om er weer een up-to-date sportpark van te maken, aangepast aan de wensen van de tijd en die van de sporters. Een hele klus, waarvoor het startsein is gegeven in december 2017.
Marten ter Haar van SBM Vastgoed werd aangetrokken als bouwprocesmanager en Adrie Tieman van de gemeente Borne vervult de rol van projectleider. Er is veel gesproken met gebruikers van het huidige complex, wensen zijn geïnventariseerd, diverse scenario’s doorgesproken en nu ligt er dan een ‘Masterplan’ waar de gemeenteraad een klap op moet geven.
Zwembad en hal 2
Het proces is opgeknipt in drie fasen. Als eerste is de broodnodige renovatie van het zwembad aan de beurt. De was- en kleedruimtes worden veranderd, de toegankelijkheid verbeterd en er wordt een serre bijgebouwd waar het peuterbad naartoe verplaatst kan worden. Daarnaast worden er in deze fase, die volgend jaar uitgevoerd zou kunnen gaan worden, energiebesparende maatregelen genomen voor zwembad en sporthal 2. Voor het grootste deel blijft de verbouwing intern en is er aan de buitenkant nog niet veel te bespeuren van de transformatie.
Grote veranderingen in fase twee
Dat gebeurt pas in fase twee. Op dat moment verandert het buitenaanzicht (zie afbeelding boven) en de entree, die vooral een open karakter krijgt. Dan wordt ook sporthal 1 gerenoveerd en het complex flink uitgebreid met een extra sporthal in plaats van de huidige gymzaal, worden de beachvelden verplaatst en gecompleteerd met een aparte beachhal. Op de bovenverdieping komen twee ruimten voor dans en vechtsport, mogelijk zelfs met hypermoderne i-space-elementen, een soort van projectiemogelijkheden in de gehele ruimte.
Verder nog wat extra ruimtes voor bijvoorbeeld fysiotherapie, krachttraining, vergaderingen, kantoor, enzovoorts. Nog steeds in fase twee staat ook de nieuwe school gepland, de vervangende nieuwbouw waarin de huidige basisscholen 't Oldhof en Jan Ligthart samen verder gaan, aangevuld met een kinderopvangorganisatie. Hoe die school er precies gaat uitzien is nog niet helemaal duidelijk. Uiteraard zijn daarbij ook de scholen betrokken en een definitief plan ligt er nog niet. Maar er wordt al wel rekening mee gehouden in het Masterplan.
Parkeren
Bij fase twee hoort ook de aanpassing van de parkeergelegenheid. Nu zijn er 150 parkeerplekken en dat moeten er 300 worden. Langs de Bornerbroeksestraat staan nieuwe parkeerplaatsen ingetekend. Mogelijk is nog om die half-verdiept aan te leggen. Fraaier, maar ook kostbaarder (3,7 miljoen extra aan kosten). Voor fase twee is een bestemmingsplanwijziging nodig. Dat duurt altijd even. Maar als alles meezit zou deze fase eind 2021 klaar kunnen zijn.
3 miljoen plus 21,7 miljoen
Mooie plannen, die echter ook wat kosten. Voor fase één is bijna 3 miljoen nodig. Voor een deel kunnen die kosten gedekt worden uit de vervangingsinvesteringen en voor een deel uit de verwachte energiebesparing. Voor de verdere plannen en werkzaamheden moet nu al een half miljoen beschikbaar worden gesteld. Daarvoor stelt het college voor dit uit de reservebeleidsontwikkeling te halen. Structureel is bijna een ton nodig om de resterende kapitaallasten te dekken. Daarvoor zou de gemeenteraad in de begroting van 2020 iets moeten zien te vinden, door bijvoorbeeld op iets anders te bezuinigen (nieuw voor oud beleid). Maar het college vindt het verstandiger om vanaf 2021 de OZB met 1,75 procent te verhogen. Altijd een gevoelig onderwerp, dus het is de vraag hoe de gemeenteraad hierop gaat reageren.
En dan heb je het alleen nog maar over fase één. De volgende fase gaat naar schatting bijna 18 miljoen kosten (21,7 miljoen als er voor de optie verdiept parkeren wordt gekozen) Hoe dat allemaal gefinancierd moet worden is nog niet duidelijk. Gesproken wordt over subsidies, sponsoring, huurverhoging en commerciële verhuur. Ongetwijfeld worden daar in de loop van 2019 nog harde noten over gekraakt.
Grote schaatsbaan van de baan
Het masterplan bevat verder nog een fase drie, het beweegpark dat naast het sportcomplex moet worden gerealiseerd. Complicerende factor is in ieder geval dat de grond eigendom is van het Twickel en dat daarmee de onderhandelingen nog gaande zijn.
Er waren ideeën om er een 330 meter schaatsbaan aan te leggen. Kon allemaal vrij goedkoop door de restwarmte van de sporthallen en zwembad te gebruiken, was de verwachting. Het bleek op een misrekening te zijn gebaseerd. Die 330 meter schaatsbaan komt er in ieder geval niet. Wat nog wel mogelijk is wordt nu nog nader onderzocht. Allemaal nog toekomstmuziek dus, maar wel onderdeel van het Masterplan waar de gemeenteraad aanstaande dinsdag over gaat discussiëren. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.