Het poortgebouw van de begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat krijgt de functie van een gedachtenis- en stilteruimte, waar bezoekers zich eventueel in alle rust even kunnen terugtrekken als ze het graf van een dierbare hebben bezocht. De kamers in het gebouw worden momenteel opgeknapt en het is de bedoeling dat ze nog voor de komende editie van Verbonden in Licht, op de laatste zaterdag van oktober, in gebruik worden genomen.
Harry Baartman, Annemarie Evers, Paul Oude Hesselink en Marja Zandjans vormen het kwartet dat vanuit de vrijwilligersgroep van Verbonden in Licht het voortouw heeft genomen. “Afgelopen jaar tijdens Verbonden in Licht was het baarhuisje heel mooi versierd met dingen van De Ster”, verklaart Annemarie Evers de aanleiding van het initiatief. “Toen kwam bij ons de gedachte op of we er niet iets blijvends van kunnen maken. Omdat het baarhuisje echter op een minder centrale plek ligt, hebben we gekozen voor het poortgebouw om een dergelijke ruimte in te richten.”
Paul Oude Hesselink, die vanuit de gemeente Hengelo wordt ingeschakeld om op het Bornse kerkhof onder meer begrafenissen en het verstrooien van as te begeleiden, maakte het ontwerp voor de nieuwe situatie. Het uit 1904 daterende poortgebouw krijgt een open verbinding met het monument van het overleden ongedoopte kind. “Het wordt een plek die niet gebonden is aan een geloof. We willen iets neutraals, een warme ruimte waar mensen die iemand verloren hebben even alleen kunnen zijn als ze dat willen, maar desgewenst ook een praatje kunnen maken. We willen voor het poortgebouw een soort pleintje creëren met een paar banken.”
Harry Baartman vult aan: “Het wordt echt een ruimte zonder drempel, waar mensen een plekje hebben. Die is er nu niet. We proberen in de sfeer van dit gebouw ook een stukje van de geschiedenis te laten zien. Het stucwerk en de scheuren laten we puur zoals het is, de natuur gebruiken we als inspiratiebron.”
In de gedenkruimte komt een symboliek kunstwerk van Ellen Klasens, waarin bloemen centraal zullen staan. “Niet alleen om naar te kijken, maar ook om er een troostende handeling mee te kunnen verrichten”, zegt de kunstenares, die over het werk waaraan ze begonnen is nog niet te veel in detail wil treden, omdat het nog volop in ontwikkeling en beweging is.
“Mensen die een graf bezoeken hebben vaak behoefte om wat te praten”, zegt Annemarie Evers. “Wij denken en hopen dat we die wens kunnen vervullen. Dit is een plek die tijdens Verbonden in Licht veel aandacht krijgt en veel emoties oproept. In een prachtig park midden in Borne dat zich daar prima voor leent. Ons plan wordt ook echt ondersteund door de gemeente, die ons via een buurtbon enorm helpt om dit te verwezenlijken.”
De ‘commissie poortgebouw’ hoopt dat het realiseren van de gedenkruimte ertoe leidt dat de deuren van het poorthuisje over enige tijd twee middagen in de week open zullen staan. Om bezoekers van de begraafplaats die behoefte hebben aan een rustmoment, een praatje of een kop koffie te kunnen ontvangen. “We denken en hopen dat er mensen zijn, die zich een of twee keer per week als vrijwilliger willen inzetten om dat mogelijk te maken.” (WP)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.