POP’s officieel in gebruik genomen
ONTMOETINGSPLEKKEN VOOR MET NAME DE JEUGD

POP’s officieel in gebruik genomen

Ze staan er al een tijdje: de zogenaamde Proef Ontmoetingsplekken (POP’s), maar woensdagavond vond de officiële aftrap van het project plaats in de wijk Wensink-Zuid.

 

Hierbij waren veel politieagenten, BOA’s, welzijnswerkers, gemeenteambtenaren, wethouder David Vermorken en wijkbewoners aanwezig, evenals een aantal jongeren uit de wijk, waaronder Hayder, Djayden en Jesse. Dit drietal heeft zich onder anderen sterk gemaakt voor een eigen ‘chillplek’ in hun buurt. “We hebben er al heel lang om gevraagd. Als je het over openbare plekken hebt waar je samen kunt komen met je vrienden, dan heb je het al snel over schoolpleintjes of zo. Maar hier heeft niemand last van ons.”

 

‘Perfecte plek’

De POP’s zijn overdekte ontmoetingsplekken met Wifi en oplaadpunten voor de smartphones. In Wensink-Zuid staat er eentje achter op het veldje aan de Welemanstraat. “Een perfecte plek”, vinden Hayder, Djayden en Jesse. “Maar er is geen manier om te handhaven.” En dat is wel nodig, vinden ze. “Als wij hier na ons werk komen om 17.00 uur is het een dikke bende!” Het stoort ze mateloos. “Die dingen kosten wel 20.000 euro of zo. Dan moet je het ook wel netjes houden.” Ze voelen zich als initiatiefnemers medeverantwoordelijk. “Als het zo doorgaat zijn ze over een jaar weer weg!”

 

Drie locaties

Het gaat immers om een proef van minimaal een jaar. Daarna wordt er geëvalueerd en besloten of en waar de POP’s een vaste plek krijgen. Behalve aan de Welemanstraat zijn er POP’s geplaatst in het Beekpark in de Bornsche Maten en naast het skatepark op de parkeerplaats aan de Azelosestraat. Volgens de gemeente zijn die plekken zorgvuldig gekozen en bepaald mede na bijeenkomsten met jongeren, omwonenden en sportverenigingen. Zo is ook het wijkcomité Wensink-Zuid betrokken geweest. “Dit is een goede plek”, vindt Siny Boer van het wijkcomité. “Er is zicht op vanuit huizen rondom dit veldje en er lopen hier vaak mensen langs. Er is dus wel een zekere sociale controle.”

 

Overlast

Over de locatie bij het skatepark zijn meer negatieve geluiden te horen. Daar zou sprake zijn van veel overlast en onveiligheid. Volgens de gemeente zijn er gedragsregels opgesteld door jongeren, omwonenden en professionals om vandalisme en overlast te voorkomen. Ook zouden politie, BOA’s en jongerenwerkers regelmatig de POP-locaties bezoeken en zijn zij aanwezig in de betreffende wijken. Eventuele overlast kan worden gemeld via pop@borne.nl. Voor dringende situaties is de politie bereikbaar via 0900-8844 en bij spoed via 112. (AJ/RH)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

‘Niet iedere wipkip een anti-rookbordje’

Eind 2023 nam de gemeenteraad unaniem een amendement aan waarin het college werd opgedragen een...
14-01-2025

Markante Bornse vrouwen krijgen podium

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, opent in het Kulturhus een expositie over opmerkelijke...
14-01-2025

Ook Borne start met Goede Doelen Week

In plaats van iedere keer een collectant met een collectebus voor het goede doel aan de deur,...
10-01-2025

Terugblik op 2024 met de brandweer

Met de jaarwisseling achter de rug is het een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen...
04-01-2025

Afwegingskader en subsidieregeling voor...

Al enkele jaren stimuleert de gemeente Borne initiatieven van inwoners die de buurt mooier,...
20-12-2024

Borne onderzoekt onteigening Joods bezit

De gemeente Borne kondigt aan een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de onteigening...
20-12-2024