Op 11 april schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het bedenken van een naam voor het nieuwe gemeentehuis, dat in 2025 een fysieke eenheid moet gaat vormen met het Kulturhus. Een vraag die nogal verkeerd viel in de samenleving getuige de vele negatieve reacties daarop. ‘House of Horror’, ‘Villa List en Bedrog’, ‘Bornse Blunder’, ‘Titanic’, ‘Bodemloze Put’. Een greep uit de enorme hoeveelheid suggesties die er binnenkwamen op onze website en Facebookpagina. Er werd een relatie gelegd met het onlangs stopzetten van het huidige project ’t Wooldrik en gesuggereerd dat de gemeente meer bezig was met het eigenbelang dan die van de kinderen op basisscholen Jan Ligthart en ’t Oldhof, die wachten op een nieuw schoolgebouw.
Vragen Lokaal BHZ en VVD
De negatieve reacties hebben ook de politiek niet onberoerd gelaten en meerdere fracties stelden er vragen over. Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ - foto in de tekst): “Hoe moeten we aan de Bornse samenleving uitleggen dat we wel voortvarend verder gaan met de ontwikkeling van het Huis van Borne, een prijsvraag uitschrijven voor een naam, terwijl de scholen en de sportvoorzieningen in nagenoeg onbewoonbare bouwvallen gehuisvest zijn? Dit heeft onze prioriteit en dan kan het toch niet zo zijn dat de voorbereiding voor het bouwen van Huis van Borne gewoon doorgaat?”
Ook Leo Graafhuis (VVD) gaf aan geschrokken te zijn van de ontstane maatschappelijke onrust. Hij vroeg wethouder Vermorken uit te leggen hoe de projecten ’t Wooldrik en Huis van Borne zich tot elkaar verhouden in tijd en financieel.
Uitleg wethouder Vermorken
David Vermorken (foto in de tekst): “Ik lees berichten alsof er geen sprake meer is van sportvoorzieningen of een school in Borne-West. Niets is minder waar! Er bestaat geen enkele twijfel over dat er met spoed een oplossing nodig is voor sport en onderwijs. Geen enkele twijfel! Daarom komen we ook voor de zomer nog met denkrichtingen over hoe het verder moet.” Als het aan Vermorken ligt zal de gemeenteraad direct besluiten over een krediet om het project te kunnen voortzetten, waarmee eigenlijk de definitieve ‘go’ gegeven wordt. Voor het Huis van Borne wordt dat niet eerder verwacht dan eind dit jaar. Het opstarten van de bestemmingsplanprocedure van het nieuwe gemeentehuis moest echter eerder van start. “Omdat er mogelijk bezwaren zullen komen konden we daarmee niet wachten.”
Los daarvan staat de prijsvraag over de nieuwe naam. “We wilden inwoners betrekken zodat het echt het ‘huis van heel Borne’ wordt in plaats van alleen het gemeentehuis. Maar we beseffen dat dit in de beeldvorming heel ongelukkig was.”
Volgens Vermorken is intrekken bij het Kulturhus nog steeds de goedkoopste oplossing. “Het huidige gemeentehuis verbouwen is vele malen duurder.”
Zorgen over kosten bij D66
Ernst Janssen (D66) is er niet helemaal gerust op: “Wij hebben eerder, en wel bij herhaling, onze ongerustheid en zorgen uitgesproken over het gemak waarmee grote projecten in Borne voortdenderen, zonder regelmatig enige goede tussentijdse (financiële) rapportage aan de raad.” De laatste informatie dateert van een jaar geleden. Toen bleek het Huis van Borne 8,1 miljoen te gaan kosten, bijna drie miljoen meer dan twee jaar daarvoor ingeschat. “En nu? Het blijft oorverdovend stil.” Janssen wil dat alternatieven, als het renoveren van het huidige gemeentehuis, opnieuw worden doorgerekend en bij de discussie worden betrokken. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Schrikken is inderdaad een groot woord, maar dit was te verwachten. Nu overheidsgebouwen energielabel C dienen te hebben, moet er iets gebeuren. Isoleren of naast het bestaande Kulturhus (nog niet energielabel C neem ik aan) een gemeentehuis bouwen. 8,1 miljoen is geen kattedrek, en is dit bedrag niet een stap te veel voor een kleine gemeente zoals Borne?
En waarom nu al een naam vragen aan de Borneraren terwijll de eerste steen nog niet eens gelegd is?
Vragen die de politiek aan zich zelf moet voorleggen hoe het nu verder moet. Bouwen of afschalen of isoleren - er zal hierover nog menig Gemeenteraadsavonden en commissie vergaderingen ten spijt, er zal water bij de wijn gedaan moeten worden.