De provincie voert de druk op gemeenten op om haast te maken met beleid voor windturbines. Gemeenten die dat nog niet gedaan hebben moeten aangeven waar ze eventueel kunnen staan en anders neemt Zwolle de regie over. In het licht van die dreiging staat Borne voor de keus om een eigen windbeleid vast te stellen, al dan niet met aanwijzing van zoeklocaties binnen de gemeentegrenzen. Er zijn in principe vier opties: 1. Niets doen, 2. Windturbines uitsluiten, 3. Zoekgebieden vaststellen en 4. Wel beleidsregels opstellen, maar geen zoekgebieden aanwijzen.
Optie 1 viel voor college én voor alle raadsfracties af. Je bent dan immers volledig de regie kwijt. En toch was het einde van de discussie in de raad dat er geen windbeleid wordt vastgesteld. Hoe valt dat uit te leggen? Goede vraag. We doen een poging.
Coalitie wil geen zoekgebieden
In het raadsvoorstel liet het college bewust de scenario’s aan de gemeenteraad over. Het voorstel was windbeleid vaststellen. Hoe, dat moest de raad maar met een amendement vertellen. De coalitie ging voor optie 4. Leo Graafhuis (VVD - foto in tekst): “Het RIVM is nog druk bezig, Enschede doet onderzoek en het Rijk heeft ook nog geen afstandsnormen vastgesteld. Nu zoekgebieden vaststellen is een wassen neus, zinloos en veroorzaakt alleen maar onrust.” CDA, Borne-Nu en VVD zien geen mogelijkheden voor windmolens in Borne en gaan uit van de strengere Duitse afstandsnorm. Dat zou dan in beleidsregels vastgelegd moeten worden, waar de provincie ook niet zomaar aan voorbij kan gaan. “Politiek is niet voor bange mensen. We zijn niet bang voor een Provinciaal Inpassingsplan (PIP).”
Oppositie wel
D66 en Lokaal BHZ dachten er anders over en gaan voor scenario 3, met aanwijzing van zoekgebieden. Ernst Janssen (D66): “Het betreft een uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs. We zijn als Borne een verplichting aangegaan in de RES Twente voor ons aandeel in de energietransitie.” Mede-indiener Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ) gaf er weer een iets andere draai aan. “We gaan voor scenario 3 en nemen dan de Duitse norm als uitgangspunt.” (Wat in de praktijk eigenlijk betekent geen windmolens in Borne.) GB90, toch altijd voorstander van windenergie, ging niet mee met het amendement van de oppositiepartijen. Niet omdat ze tegen vaststellen van zoekgebieden voor windturbines zijn, maar omdat ze vinden dat het college met een voldragen voorstel moet komen, in plaats van via amendementen (halve) keuzes bij de raad neerleggen.
Hele raadsvoorstel weg
En toen? Beide amendementen haalden geen meerderheid en vervolgens lag er slechts een keuze om windbeleid vast te stellen, op wat voor manier dan ook. Wethouder Michael Geerdink (foto in tekst) liet doorschemeren dat het college, in tegenstelling tot de eigen coalitiepartijen, meer een voorstander was van wel zoekgebieden voor windturbines vaststellen en dat was mogelijk voor VVD, CDA en Borne-Nu aanleiding het hele raadsvoorstel maar weg te stemmen. D66 deed dat ook, wellicht om andere redenen.
En dus heeft de gemeenteraad in meerderheid nu besloten géén windbeleid vast te stellen, hoewel dit scenario 1 helemaal niemands voorkeur geniet.
Per ongeluk
Omdat een ander onderdeel van het raadsvoorstel was om te blijven meepraten over een mogelijk cluster van windmolens bij knooppunt Buren, dat in de slipstream van de hele verwarring nu ook van tafel is kan Borne niet meer aanschuiven bij overleg met Hengelo en Hof van Twente. En dat vond juist iedereen wel een goed idee.
Volg je het nog? Niets doen is nu het beleid, om heel uiteenlopende redenen. Bepaald geen bewuste keuze, lijkt het. Meer ‘per ongeluk’. En hoe nu verder? Alweer een goede vraag, waarop wij in ieder geval het antwoord voorlopig schuldig moeten blijven. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.