Donderdagmorgen maakte het College van burgemeester en wethouders wereldkundig dat het een streep haalt door de plannen om te komen tot een vernieuwd Wooldrik. Eerder al werden de direct-betrokkenen in kleine kring bijgepraat over de verrassende koerswijziging. In een uitgebrachte verklaring noemt het college de hoge projectkosten ‘maatschappelijk onverantwoord’. Een en ander betekent dat er voor zowel het sportcomplex als de nieuw te bouwen school een pas op de plaats wordt gemaakt.
Verantwoordelijk wethouder David Vermorken realiseert zich dat dit besluit grote impact heeft voor kinderen, sporters, scholen, verenigingen en andere betrokkenen en is dan ook niet blij opnieuw langer te moeten wachten. Er zal dus nu opnieuw moeten worden nagedacht over een vervolg. Daartoe heeft het college een drietal denkrichtingen met de raad gedeeld die nog nader uitgewerkt moeten worden.
In het kort komen deze denkrichtingen neer op drie varianten:
Voor het zomerreces wordt een concreet voorstel van de voorkeursdenkrichting ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.
Van 23 miljoen naar 35 miljoen
Oorspronkelijk was voor de tweede fase van het project – sporthallen en kindcentrum – een bedrag van 23,7 miljoen begroot, maar dat dateerde al van enkele jaren terug. Dat het allemaal (veel) duurder zou gaan worden kon iedereen wel voorspellen op basis van de ontwikkelingen in de bouwmarkt en de oorlog in Oekraïne. In het najaar van vorig jaar kreeg de gemeenteraad voor de begrotingsbehandeling in beslotenheid al een ‘doorkijkje’: 33,8 miljoen was toen de schatting. Maar dat was op basis van een niet volledig Technisch Ontwerp. In januari bleek het bedrag opgelopen naar 35,8 miljoen.
Grote risico’s
“Toen dachten we nog dat het passend te maken zou zijn”, vertelt Vermorken. “Wel gaven we opdracht om te kijken naar optimalisaties.” Ondertussen werd de offerte doorgespit en door een extern bureau een risicoanalyse uitgevoerd. En dat viel niet mee. Er bleken veel onduidelijkheden te blijven en grote risico’s aan het project te kleven. “Bijvoorbeeld bij de technische integratie van het nieuwe complex met sporthal 2 en het zwembad. Welk deel van de offerte prijsvast was en welk deel niet. Uit de brandweertoets kwam verder naar voren dat er andere dakisolatie nodig was voor het afgeven van de vergunning en de vraag was of de constructie daarvoor zwaar genoeg was. Allemaal zaken die nog uitgewerkt moesten worden. In een normaal proces wil je dat soort risico’s afdekken, maar daarvoor moet je wel een oorlogskas hebben. En die hebben we niet. In ieder geval niet voldoende. We kunnen die tegenvallers niet opvangen.”
‘Niet over één nacht ijs’
Vermorken: “Het viel ons rauw op het dak en we stonden voor een moeilijke beslissing, waarbij we zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan.” Burgemeester Jan Pierik: “Het was een zware bevalling. Voor iedereen heel frustrerend. Het ontwerp is goed, maar we kunnen het gewoon niet dragen.” Gisteren werden de betrokkenen op de hoogte gebracht. “Er was teleurstelling en frustratie. Daar heb ik ook begrip voor. Ook bij hen moet het nog indalen”, aldus de wethouder.
Plan B
“Dit is niet het einde van het project. De scholen hebben al jaren een wens voor nieuwe huisvesting en voor de binnensport is ’t Wooldrik heel belangrijk. De blaashal is niet ideaal en er is echt een permanente oplossing nodig.” Maar er is nog geen plan B. “Wel zijn er denkrichtingen die we verder gaan uitwerken en voor de zomer nog aan de gemeenteraad willen voorleggen. Daarnaast moeten we ook het huidige project op een nette manier afwerken. We gaan de ontstane problemen op de korte termijn inventariseren, maar we kunnen niet alles oplossen.”
Hoewel er dus met grote spoed gewerkt wordt aan een nieuw plan, zal de uitvoering ver opschuiven. “Je bent zo een jaar verder. Ik denk zelfs niet dat we het daarmee redden. Helaas is dat de situatie.”
Raadvergadering 28 maart
Dinsdag 28 maart spreekt de gemeenteraad voor het eerst in het openbaar over ’t Wooldrik, na dit meerdere keren achter gesloten deuren te hebben gedaan. Bij de raadsvergadering is overigens ook gelegenheid om in te spreken. Over het vervolgtraject belooft de wethouder meer openbaarheid. “Alles zal openbaar zijn, voor zover ik het nu kan overzien. Wellicht dat de consequenties van het niet doorzetten van het project (afkoopsom – red.) nog in beslotenheid moet, maar de keuzes voor het vervolg zullen openbaar behandeld worden.” (AJ/BM)
luchtfoto in de tekst: © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Flex ? Euh dat half afgebouwde hotel schuin tegenover het AZC in Azelo , hoe zit het daarmee eigenlijk ?