In het proces om te komen tot locaties waar snel tijdelijke woningen geplaatst kunnen worden zijn de onderzoekslocaties Bornsche Maten 3B, Goudbes en Sonnebeld afgevallen. Er werd gedacht aan in totaal 62 woningen, waarvan 20 in het nieuw te ontwikkelen plangebied 3B, 30 aan de Goudbes en 12 aan de Sonnebeld. Maar mede naar aanleiding van de onlangs gehouden luistersessies is besloten niet langer voor flexwoningen naar deze plekken te kijken. Belangrijkste argument daarvoor is dat er al een woonbestemming op deze gebieden ligt en er dan beter gekeken kan worden naar snel permanente sociale woningbouw realiseren.
'Beter permanent bouwen'
“Aan de Sonnebeld waren eigenlijk al zes koopwoningen ingetekend en aan de Goudbes is in het beeldkwaliteitsplan sprake van woningen en groen in een ruim opgezette wijk. In het exploitatieplan is uitgegaan van een beperkt aantal sociale woningen en dat moeten we ook respecteren”, verklaart wethouder Martin Velten. Het idee is nu om er 6 permanente sociale huurwoningen te bouwen naast koopwoningen. “Dat willen we versneld gaan doen, zodat we ook de wijk verder kunnen gaan afbouwen.” Voor de nieuwe wijk 3B is nu ook het voorlopige plan om daar in plaats van flexwoningen permanente sociale woningen te bouwen. “Ook daar ligt al een woonbestemming op en dan maakt het in snelheid niet eens zo veel uit of je er tijdelijke woningen neerzet of permanent gaat bouwen. Voor de sociale cohesie en leefbaarheid is dat laatste beter.”
Onrust
Er was in het deelgebied Eschwonen, waarin Sonnebeld en Goudbes vlak bij elkaar liggen, veel onrust ontstaan over het idee van flexwoningen op die plekken. Woensdagmorgen werden omwonenden door de wethouder persoonlijk bijgepraat over de veranderde denkrichting. “Om de onrust niet groter te maken. Van de gemeenteraad kregen we de opdracht om mensen mee te nemen in de plannen. Ik heb toen wel gewaarschuwd dat dit in zo’n pril onderzoekstadium kan leiden tot ophef en emoties. Maar we hebben in eerste instantie heel globaal gekeken en de luistersessies waren ook echt bedoeld om gevoelens op te halen.”
Vanuit Eschwonen is verheugd gereageerd op het nieuws. Woordvoerder Bastian Lievers: “We zijn echt opgelucht, want iedereen heeft hier toch wel behoorlijk van in de stress gezeten! We zijn blij dat er nu snel gebouwd wordt voor starters en jonge gezinnen en dat er geluisterd is naar het argument dat tijdelijke woningen nooit in de plaats zouden moeten komen voor permanente bouw.”
Ridderspoor en Tichelkampweg
Blijven over: Ridderspoor en Tichelkampweg, waar nu geen woonbestemming op ligt. Voor de laatste locatie is de denkrichting gewijzigd van 30 wooneenheden naar 20 tot 24 gestapelde flexwoningen. Aan de roep om een integraal plan voor het hele gebied, inclusief Jan Ligthartschool, aan het Ridderspoor (foto in tekst) wordt gehoor gegeven. Afhankelijk van deze ontwikkeling zouden er wel mogelijk ‘versneld/vooruitlopend 6 tot 10 grondgebonden woningen (permanent of flex)’ gebouwd kunnen worden.
Velten: “Dit wordt de komende maanden verder uitgekristalliseerd.”
Alternatieve locaties
Een twintigtal suggesties voor alternatieve locaties worden de komende tijd ook allemaal nader onderzocht. “Wat we tijdens de luistersessies ook ophaalden was dat er begrip is voor de maatschappelijke opgave om de spanning op de huurmarkt weg te nemen en spoedzoekers te kunnen huisvesten. We hebben becijferd dat we de komende tien jaar 500 extra sociale huurwoningen nodig hebben en ik maak me grote zorgen over hoe we dat moeten halen. De Rijksleeuw brult en gooit het allemaal maar voor de voeten van de gemeenten. De eerste 51 voor 2024 gaat misschien wel lukken, maar daarna …?” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.