“Het kan niet anders zijn of Borne is niet overvallen door de brief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 15 september”, concluderen direct omwonenden van het azc in Azelo. In die bewuste brief wordt een dringend beroep gedaan om het voormalige azc beschikbaar te stellen voor de opvang van 300 Afghaanse vluchtelingen. Het zou de aanleiding zijn om toch maar weer, voor de vierde keer, het Maria Mediatrix door het COA te laten bewonen. Maar de bewoners zijn ervan overtuigd dat er al eerder afspraken zijn gemaakt.
Rondje Azelo door wethouder Spekschoor
Die conclusie baseren ze op het feit dat er drie weken geleden plotseling opdracht is verstrekt om het schoolplein van het complex onkruidvrij te maken en dat er onlangs een nieuw onderhoudscontract voor twee jaar is afgesloten met installatiebedrijf Kropman. Dit bedrijf zou ook voor het COA werkzaamheden verrichten. Daarnaast blijkt wethouder Arno Spekschoor (foto in tekst) ‘op persoonlijke titel’, zonder medeweten van het college maar wel in overleg met burgemeester Jan Pierik, een rondje Azelo gedaan te hebben vlak voordat het verzoek van het ministerie kwam. Omwonenden dachten dat het over de Vloedbeltverbinding zou gaan, die immers ook door het gebied gepland staat. “Echter hij begon over het azc en alle woede kwam weer naar boven. Nee, toch niet weer!”
Inspraak ‘voor de bühne’
De buurtbewoners hebben het idee dat alles al in gang gezet was voor de opvang van vluchtelingen en ‘draagvlak’ en ‘vertrouwen’ zoeken met de omgeving puur ‘voor de bühne’ is. “Wij wensen eerlijk en oprecht te worden behandeld, niet te worden voorgelogen en serieus te worden genomen.” Tijdens het Politiek Beraad vanavond doen ze een dringend beroep op de gemeenteraad. “We worden voor de gek gehouden door deze ‘integere’ lokale overheid. U als raad kunt gaan staan voor de principes en zorgen dat dit niet gebeurt.” Vorig jaar floot de gemeenteraad het college terug, toen bleek dat men tegen de afspraken in en zonder overleg met raad of omwonenden het complex voor drie jaar wilde verhuren aan het COA. “Herstel het vertrouwen en ga in overleg met de omwonenden”, was de boodschap. Maar van ‘herstel van vertrouwen’ is geenszins sprake, blijkt nu weer.
Voorstel Gemeenschapsbelangen
Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo zit iets anders in de kwestie, hoewel ook daar het vertrouwen in het college tot onder het nulpunt is gedaald. “De communicatie was ook nu weer belabberd, zelfs manipulatief. We hebben echter begrip voor de beroerde financiële positie van de gemeente en hebben besloten daarom nog een finale handreiking te doen.” Dit bestaat er uit het accorderen van maximaal een jaar opvang, maar wel tegen stringente voorwaarden: een huursom van een ton per maand, nu al in gang zetten dat na een jaar de bestemming ‘agrarisch’ wordt, na sluiting slopen van alle gebouwen behalve de villa (foto in de tekst) én een rechtsgeldige overeenkomst tussen Gemeenschapsbelangen en gemeente, inclusief dwangsommen. Het lijkt niet echt een voorstel waar de gemeente snel mee zal instemmen.
Overigens is men niet tegen de opvang van Afghaanse vluchtelingen, maar niet meer in het verouderde Maria Mediatrix. “Er zijn betere en humanere oplossingen en Azelo heeft na 25 jaar de tol allang betaald.”
Wisseling portefeuillehouderschap
Tijdens het Politiek Beraad en de raadsvergadering zal wethouder Michel Kotteman als portefeuillehouder het woord doen, maar direct daarna gaat het portefeuillehouderschap over naar burgemeester Jan Pierik. Kotteman blijft dan nog wel verantwoordelijk voor de herontwikkelingsplannen. Het is niet duidelijk waarom hiervoor gekozen is. (AJ)
RTVOost sprak uitgebreid met de direct omwonenden. Hier te lezen.
Foto boven © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.