Het college heeft de stichting Brigantijn laten weten niets te voelen voor het ‘opknippen’ van het project ’t Wooldrik in een sportgedeelte en een onderwijsgedeelte en daarvoor aparte budgetten beschikbaar te stellen. Dit in antwoord op het schrijven van bestuurder Ralf Dwars, die te kennen gaf geen vertrouwen meer te hebben in het proces en te vrezen dat de beoogde school bij het complex niet de gewenste uitvoering en kwaliteit zou krijgen. Hij was van mening dat Brigantijn voor het bedrag (5,1 miljoen) in eigen regie een betere school kon bouwen, eventueel op een andere locatie.
‘Geen plaggenhut’
De brief was bij het college niet lekker gevallen. “Fijn is anders”, omschreef burgemeester Jan Pierik het. “Jammer dat het zo’n brief moest zijn, maar begrijpelijk is het wel. Het hoort misschien ook wel bij zo’n groot project.” En dat project zit ingewikkeld in elkaar. “Behalve sport en onderwijs gaat het ook om ontmoeting en welzijn”, legt wethouder Martin Velten uit. “Dat moet de school zich ook realiseren. Het vereist dat alle partijen wat water bij de wijn moeten doen en open staan voor elkaars ideeën. Wat ik nu merk is dat iedereen z’n eigen bastion gaat beschermen en het onderste uit de kan wil halen. Natuurlijk gaat de school voor een A-kwaliteit, maar het is altijd ook een geldkwestie.” Volgens Velten komt er ‘gewoon een goede school’ te staan. “Het wordt echt geen plaggenhut.”
BTW-deal
De regie over de school bij Brigantijn leggen is ook om een andere reden ingewikkeld. De BTW-deal, waarbij over het sportgedeelte van het project geen BTW betaald hoeft te worden, zou niet meer geldig zijn als het gehele project zodanig veranderd wordt dat er opnieuw gesproken moet worden met de Belastingdienst.
‘Volwaardige partner’
Inmiddels zijn er gesprekken op gang gekomen tussen gemeente en Brigantijn en zijn er stappen gezet om onderwijs en sport (Brigantijn en BLOS) een ‘volwaardige plek’ te geven in het streven naar een ‘integrale ontwikkeling’ van ’t Wooldrik. Blijkbaar was Brigantijn nog niet goed meegenomen in de uitvoering van het scenario dat uit ‘meer dan sport’ bestaat, maar wel vanuit de sport is ontstaan. Pas later haakte het onderwijs aan.
Of en hoe daarmee de plooien gladgestreken kunnen worden zal de tijd leren. Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond leek er nog een lange weg te gaan. Ralf Dwars: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.”
Volgende week dient de gemeenteraad een besluit te nemen over ’t Wooldrik. Jan Pierik: “Het is eigenlijk een bevestiging van een eerder besluit om voor het gehele concept te gaan. Een van de randvoorwaarden zal zijn dat de uitvoering in goed overleg met alle partijen moet gaan.” Nogmaals uitstellen van de beslissing wil in ieder geval niemand. “Dat zou dan de tiende keer zijn en dat is natuurlijk ook killing voor de scholen.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Bij sluiten van de scholen en sloop daarvan, komen grote bouwterreinen beschikbaar. Je zult moeten wijken voor oa de reactie van de Bornenaar van 27 juni. Ik zal zeker geen vraag stellen aan Borne Energie.