Ruim een week geleden werd bekend dat patissier en broodspecialist Van Otten zich binnenkort gaat vestigen in het voormalige ABNAMRO-pand op het Rheineplein. De aankondiging ontlokte veel positieve reacties. “Een heel mooie start”, vertelt Eric van Otten (55), de eigenaar van inmiddels vier winkels in Almelo, Rijssen, Enter en Wierden. De bevlogen ondernemer zelf heeft zijn domicilie in een grote en ultramoderne bakkerij op het bedrijventerrein De Vonder in Enter. Drie jaar geleden trok hij erin. “Mede op voorspraak van God”, zo verhaalt hij. De gelovige en zijn vrouw Irma vormen sinds 1990 alweer de derde generatie van het familiebedrijf. Ook dochter Esmee draagt inmiddels bij. Opa Jans begon ermee in 1928, waarna vader en moeder Bennie en Marietje het stokje in 1960 overnamen.
‘Iedereen moet hier met plezier kunnen werken’
De bakkerij is volgens de nieuwste inzichten ingericht, met veel aandacht voor hygiëne en logistiek. Van Otten is er trots op. “Net zoals voor onze winkels geldt, moet ook hier het uitgangspunt zijn dat iedereen er met plezier kan werken. Het van veel glas voorziene complex werkt daar enorm aan mee. We hebben er ruimte om te groeien, al gaat het me zeker niet om de grootte. Het werkplezier van onze 95 medewerkers én het leveren van een absolute topkwaliteit staan centraal. We willen de mooiste en lekkerste producten leveren voor een betaalbare prijs. We bakken dan ook puur natuur, gebruiken geen kunstmatige rommel en houden het echt ambachtelijk”, doceert hij.
Alhoewel Van Otten niet zelf meer actief in de bakkerij meewerkt, is hij de liefde voor het ambacht nooit verloren. “De geluiden van de machines, de geur van onze producten… het blijft onlosmakelijk met me verbonden.” Een deel van zijn spaarzame tijd vult de ondernemer met zijn lidmaatschap van het landelijke Patisserie College, waarin hij collega-bakkers helpt met hun bedrijfsvoering. Ook is hij nauw betrokken bij de stichting Breadhouse, die bakkerijen realiseert in arme gebiedsdelen, waaronder Zuid-Afrika. “Een fantastisch project, waarin we iets terug willen doen voor de minderbedeelden.”
‘We halen het brood niet weg bij de andere bakkers in Borne’
De uitbreiding van zijn winkels naar Borne vormt een geheel nieuwe uitdaging. “In het verleden zijn we er wel vaker mee bezig geweest, mede door signalen van klanten dat Borne wellicht een heel goede plek voor ons zou zijn. Onderzoek wees uit dat er ruimte is voor ons. We halen het brood niet weg bij de andere bakkers, om het maar spreekwoordelijk te zeggen”, zo zegt hij. Een stem van God gaf de doorslag. Niet veel later vond hij de gewenste plek aan het Rheineplein, met relatief veel vierkante meters. “Mijn jongste zoon, zelf actief in de horeca, zei: ‘Pap, maak er daghoreca van!’.” En zo ontwikkelden zich de plannen. Met gemeente en markthandelaren werd een oplossing gevonden om ook een terrasmogelijkheid te creëren; naast het brood en de patisserie komt er een lunchroom, met ruimte voor lunches en een ‘vijf uurtje’.
Een dergelijk concept is volledig nieuw voor Van Otten, de verwachtingen zijn hoog. Anne Karien, nu nog filiaalleidster in Wierden, zal er vanaf half mei de scepter zwaaien en leiding gaan geven aan zo’n 20 medewerkers. Of met de komst naar Borne nu het maximum is bereikt, durft Van Otten niet te zeggen. “Je moet nooit tevreden achteroverleunen, want echt… stilstand is achteruitgang. We zullen ons dus moeten blijven ontwikkelen. Regeren is vooruitzien. Zo simpel is het.” (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.