Voor de wijk Wensink-Zuid wordt een warmtenet kansrijk geacht om de wijk aardgasvrij te maken. Bewoners van de wijk hebben daar echter grote twijfels bij. In een zienswijze op de onlangs gepresenteerde Energievisie reageert de wijkvereniging op het voornemen. Om te beginnen vindt men dat ‘van het aardgas af’ een doel op zich lijkt, maar dit niet zou moeten zijn. Het grote doel is immers in 2050 een CO2-neutraal Borne en de vraag is of een warmtenet daaraan wel een bijdrage is.
De warmte voor het beoogde warmtenet zou voornamelijk van de restwarmte van Twence afkomstig zijn. “Wij twijfelen of dit alternatief werkelijk leidt tot minder CO2 uitstoot zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. We betwijfelen eveneens of het HT-warmtenet een betrouwbaar en effectief alternatief is voor de langere termijn. En we hebben ook nog vragen over de kosten”, schrijft men. Bij afvalverbranding komt ook CO2 vrij en bij het vervangen van de gasleidingen en produceren van nieuwe leidingen is er ook CO2-uitstoot. “Het aardgasnet ligt er al! Dat is een groot voordeel. Het zou op termijn gebruikt kunnen worden voor een ander gas, bijvoorbeeld waterstofgas.”
Afhankelijk
Daarnaast zit er volgens de bewoners ook een controverse in de redenering. “Stel dat er steeds minder afval geleverd wordt aan Twence omdat we er steeds beter in slagen om afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dat is immers een doelstelling die veel CO2 uitstoot bespaart. Welke alternatieve warmtebron hebben we dan? Is het niet onlogisch om onszelf afhankelijk te maken van warmte uit afvalverbranding die we juist zouden moeten beperken?”
Het beleid om ‘van het aardgas af’ te gaan is mede gebaseerd op het niet afhankelijk willen zijn van Russisch aardgas. Een politiek doel dat los moet staan van de klimaatdoelen, vindt de wijkvereniging. En bovendien: “Als onze wijk aangesloten wordt op een HT-warmtenet zijn onze bewoners dus overgeleverd aan één energieleverancier. Over afhankelijkheid gesproken...”
Hogere kosten
En dan zijn er nog de extra kosten die de wijkbewoners voor de kiezen krijgen. Becijferd wordt dat de vaste kosten ten opzichte van een HR-gasketel al snel richting de 500 euro per jaar gaan.
De wijkvereniging pleit ervoor om eerst volop in te zetten op het stimuleren van verduurzaming van woningen en bedrijfspanden en zo het energieverbruik en de CO2 uitstoot te verminderen. Het huidige aardgasnet zou moeten blijven liggen. “Als er in de toekomst voldoende duurzaam geproduceerd waterstofgas beschikbaar komt, kan dit worden ingeschakeld bij woningen waar naast een (hybride) warmtepomp nog een extra energiebron nodig is om piekbelasting op te vangen.” (AJ)
(De volledige zienswijze van het wijkcomité is hier te downloaden.)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
www.rtvoost.nl/nieuws/304255/Warmtenet-Hengelo-stookt-zo-hard-dat-de-brandweer-komt-kijken-of-er-brand-is
5 E-centrales leveren restwarmte aan Warmtenet Hengelo:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland
2 uit afval (o.a. geverfd hout en plaatmateriaal), 1 uit aardgas, 1 uit biomassavergisting en 1 uit biomassa verbranding. Sinds kort voedt als 6e warmtecentrale Hengelo lokale restwarmte in dit warmtenet in:
https://warmtenetwerk.nl/nieuws/item/het-meest-innovatieve-warmtenet-dat-ligt-in-hengelo/
Het politieke besluit dat biomassa verbranden “korte kringloop DUS CO2-neutraal” is staat los van verontreiniging die vrijkomt als hout wordt verbrand van bomen die uitlaatgas van auto’s opnamen. https://phyllis.nl/Browse/Standard/ECN-Phyllis#912 Klik "wood, park waste wood (#912)" maar aan. Die
warmte 'duurzaam' noemen is ook dáárom een POLITIEK besluit...