Het jaar 2020 zit erop. Nog even en we slaan de bladzijde om. Voor velen van ons een zwarte bladzijde, want hoe je het ook wendt of keert: het was het jaar van corona. We mochten weinig en veel ging niet door. Toch waren er ook lichtpuntjes, al waren ze vaak amper zichtbaar. Ook voor Borne, Hertme en Zenderen was 2020 een mengeling van hoogte- en dieptepunten. Terugbladerend in de ruim 1300 berichten die we het afgelopen jaar met u deelden, liggen ze voor het oprapen. Vandaag een terugblik op de eerste vier maanden van het jaar.
Januari
Het jaar begint met een knetterende ruzie tussen Golfclub Weleveld en Restaurant Dorset. ‘Te veel verschil van mening’, klinkt het diplomatiek, maar duidelijk wordt dat de gedoogde horeca aan de Albergerweg een keurslijf is, dat weinig ruimte laat voor creativiteit. Per direct wordt de samenwerking beëindigd en halsoverkop dienen Kitty en Willem Dankers hun ‘te veel op een restaurant lijkende kantine’ aldus eigenaar Frank Agterbos, te ontruimen. Wat ook lijkt te verdwijnen, maar dan op wat langere termijn, is het idee voor de Verbindingsweg. De provinciale plannen voor een rondweg om Zenderen komen namelijk in een stroomversnelling en maken de aanleg van de veel besproken weg overbodig. Dan maar proberen een spooronderdoorgang aan te leggen in de Oonksweg, zo luidt het college-advies. De definitieve streep door de Verbindingsweg is echter een jaar later nog steeds niet gezet. De discussie loopt nog.
Den Haag wil dat er sneller en meer gebouwd wordt om de krapte op de huizenmarkt aan te pakken. Borne kan en wil dat wel, maar mag slechts 90 woningen per jaar bouwen in de Bornsche Maten. Een provinciaal decreet. “En dat terwijl er veel vraag is en ruimte genoeg”, aldus wethouder Martin Velten. Op 21 januari is het feest aan De Dorsmolen, waar Thom Hilderink zijn fonkelnieuwe slijterij ontkurkt. Vele malen groter dan voorheen en met veel ruimte voor beleving van bier, wijn en gedistilleerd, aldus de ondernemer. Enkele dagen later is het ook feest in De Poort van Borne, waar Marlijn Geerink zich als huisarts aansluit bij de daarin gevestigde praktijk.
Februari
Op 9 februari raast de storm Ciara over ons land. Nederland zet zich schrap, want de voorspellingen klinken dreigend. Ook de Bornse brandweer bereidt zich voor op het ergste. Vanaf het middaguur verzamelen de manschappen zich op de kazerne om bij het minste of geringste direct te kunnen uitrukken. Een aantal uren verder blijkt het in Twente toch vooral een storm in een glas water te zijn, want afgezien van een enkele omgewaaide boom en een loszittende dakkap aan de Lover wordt het vooral kaarten, kaarten en kaarten voor de mannen.
Ook dreigt de wind enkele weken later de carnavalsoptochten parten te gaan spelen. In Borne lukt het nog net (en hoe!) maar een dag later gaat in Zenderen voortijdig de stekker eruit. De feestmiddag in de grote tent maakt echter alles goed.
Een weer andere en vooral ook onverwachte wind waait er vanuit het gemeentehuis. Daarvandaan komen de eerste berichten dat het 32 jaar oude gebouw een grootschalige renovatie behoeft. Een miljoenen verslindende operatie waarbij opknappen, verduurzamen of complete nieuwbouw de voorlopige opties zijn voor de armlastige gemeente. “Dit krijgen we niet uitgelegd aan de burger”, verzucht Bram Donkers (GrLi/PvdA). Op dinsdag 25 februari overlijdt Paulien ten Velde. Een verenigingsmens pur sang in Zenderen en voor ZV, de carnaval en zomerfeesten een niet te missen factor.
Maart
Als op 4 maart bekend wordt dat ook in Borne de eerste patiënt met corona is besmet, ‘ontploft’ onze website. Het nieuws slaat in als een bom. Ineens komt dat onbekende virus letterlijk heel dichtbij en worden de gevolgen ervan voelbaar. Niet veel later worden de eerste evenementen, waaronder Borne op z’n Best, de Palmpasenoptocht en Bevrijdingsfeesten afgelast, evenals het wekelijkse beieren. Wel luiden elke woensdagavond de klokken van de verschillende kerken. ‘Als een geluid van hoop en troost’, aldus de Raad van Kerken.
Halverwege de maand volgt een oproep van de gezamenlijke huisartsen en apothekers in Borne. Ze vragen begrip en medewerking voor de maatregelen die ze treffen om het virus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Een week later melden de in Borne gevestigde fysiotherapeuten dat ze hun praktijken voorlopig zullen sluiten. Alleen voor medisch hoogstnoodzakelijke behandelingen worden nog uitzonderingen gemaakt. Op dat moment is de horeca al een week eerder in het slot gegooid. Dat gebeurt tijdens een persconferentie op zondag 15 maart waarna amper een half uur later de deuren gesloten moeten worden. Bij de Bornse uitbaters heerst begrip. “Maar dit was wel héél snel”, aldus een verraste Justin Lutke Veldhuis van Kir.
April
Inmiddels is er een noodverordening van kracht die het verbiedt met groepen mensen samen te komen. Toch ontdekt de politie op vrijdagavond 3 april zo’n samenkomst (die in de volksmond al snel een schijt aan corona feestje wordt genoemd) in een garage aan de Hanzestraat en grijpt in. De landelijke pers duikt er bovenop en er ontstaat verontwaardiging dat er niet direct verbaliserend wordt opgetreden. De nieuwe situatie in ons land leidt overigens tot meer onduidelijkheden. Halverwege de maand meldt de regionale krant dat het aantal coronadoden in Borne tussen de 25 en 35 zou liggen. Het blijkt een verkeerde interpretatie van de RIVM-cijfers. Het werkelijke aantal ligt ‘slechts’ tussen 6 en 8.
Maar er zijn ook positieve geluiden. Gedupeerde horeca-ondernemers bedenken creatieve oplossingen om hun gerechten toch aan de man te kunnen brengen. Bij Restaurant Dorset melden zich op een zaterdagavond maar liefst 200 klanten die hun oesterbestelling willen afhalen. Op de Grotestraat en De Koem ontstaat een heuse file van wachtende smulpapen. En wat te denken van het Dreamteam Borne, dat de leemte opvult die een gesloten Voedselbank Midden Twente achterlaat. Ze oogsten veel succes met hun Bornse initiatief, maar zijn wel verbolgen over de handelwijze van de Hengelose voedselbank. ‘We worden vooral genegeerd’, zo luidt de klacht. Het weerwoord uit Hengelo is koeltjes: ’Borne is een burgerinitiatief en daar bemoeien wij ons niet mee’.
Wel weer vrolijk makend was het feit dat burgemeester Jan Pierik op 24 april op de bakfiets sprong om maar liefst negen Bornenaren bij hun voordeur te melden dat de Koning voornemens is hen te benoemen tot Officier of Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De officiële uitreiking zou later dit jaar gaan plaatsvinden. (Team BB)
Morgen deel 2.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.