Woensdagavond had het college van B en W de omwonenden van het azc in Azelo op bezoek. Daartoe min of meer gedwongen door een unanieme oproep van de gemeenteraad en door de enorme commotie die is ontstaan toen het college het voorgenomen besluit om het azc opnieuw voor drie jaar aan het COA te verhuren, om er voor de vierde keer asielzoekers in te huisvesten, wereldkundig maakte. Er viel wel wat glad te strijken en dat ging niet zonder slag of stoot.
‘Beschamend’
“We zijn best wel een beetje teleurgesteld in het college, en dan druk ik me nog zacht uit”, vertelt een woordvoerder van de directe buren van het voormalige internaat aan de Bornerbroeksestraat. “We hadden in 2018 een afspraak: nog één keer een jaar asielzoekers en dan is het echt afgelopen. En dan kom je nu met een dergelijk verhaal? Het is bijna niet uit te leggen! Beschamend eigenlijk! We zijn allemaal voor de gek gehouden!” De gemeente besloot in 2018 het gebouw van het COA aan te kopen met als reden om er zeker van te zijn dat het COA niet nog eens asielzoekers kon onderbrengen in Azelo. In een gebouw dat zelfs voor het COA niet meer voldeed aan de standaard.
‘Steentje wel bijgedragen’
“Als de VVD niet met een motie was gekomen, dan had het college iedereen voor het blok gezet”, is de stellige overtuiging. De omwonenden voelen zich gesteund door de gemeenteraad, maar ook door alle afkeurende reacties op BorneBoeit. “Het is niet een kwestie van hoe je tegen asielzoekers aankijkt. Natuurlijk is er wel overlast geweest, maar nu gaat het echt om het niet nakomen van afspraken.” In Azelo is met tussenpozen van leegstand in totaal bijna dertig jaar sprake geweest van het huisvesten van asielzoekers. “We hebben ons steentje wel bijgedragen”, vindt de buurt.
Constructief
De boodschap aan het college was eensgezind: “Geen azc meer. Punt! Ook niet 200 meter verderop! (momenteel leegstaande Zwanenhof, red.) ” Volgens de woordvoerder trok het college in het gesprek met de buurtbewoners het boetekleed aan. Er zou veel aan gelegen zijn om het vertrouwen weer te herstellen. “Dat willen wij ook wel en uiteindelijk hebben wij ook baat bij een constructieve opstelling. Het had maar zo kunnen zijn dat wij uit woede onze jas hadden aangetrokken en uit het gesprek waren weggelopen, maar we zijn toch goed uit elkaar gegaan. We willen ook wel graag invloed op een mogelijke herinrichting van het gebied.”
Kleinschalige woningbouw en zonneveld
En daarvoor hebben de omwonenden ook al nagedacht over een toekomstplan. “Je kunt wel ‘nee, ‘nee’ zeggen, maar je moet dan ook wel zeggen wat je wél wil”, is de nuchtere constatering. En dat is: sloop van alle gebouwen, behalve de villa, wijziging van het bestemmingsplan, dat nu ‘maatschappelijk/azc’ is, en eventueel een zonneveld langs de snelweg zodat woningen op het terrein duurzaam zijn en er mogelijk ook voordelen zijn voor omwonenden volgens het zogenaamde ‘postcoderoosmodel’. “Het te bebouwen gedeelte is al deels afgeschermd door het al bestaande bos en daarnaast door nog meer aan te planten groen en desgewenst een geluidswal. Hierdoor zijn de A35, de stroommasten en het aan te leggen zonnepark, geheel uit het zicht verdwenen en wordt het geluid gereduceerd”. Of het al één van de scenario’s is die bij de gemeente zijn langsgekomen weten de buurtbewoners niet. “Er is niets met ons gecommuniceerd.”
Directe buren van het azc zullen zitting nemen in een commissie, die zich gaat buigen over de diverse scenario’s die er zijn voor het gebouw. Men wil dicht bij het vuur blijven zitten. “Als het vertrouwen tot onder het nulpunt is gedaald, dan is dat niet één, twee, drie hersteld. We zijn ervan overtuigd dat het college aan herstel van het vertrouwen wil werken. Maar de deuk in het vertrouwen is niet met een poetsdoekje weg te werken. De toekomst zal het leren.” (AJ)
De direct omwonenden willen niet met naam genoemd worden, om redenen die bij de redactie bekend zijn
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
en belofte maakt schuld. Nu is het aan de buurtbewoners