Eind 2019 sloot het COA voor de derde keer de deuren van de azc-locatie in Azelo. Deze keer definitief, was de verwachting. Om daar zeker van te zijn kocht de gemeente Borne het voormalige internaat van het COA om te kunnen voorkomen dat omstandigheden een hernieuwde ingebruikname noodzakelijk zouden maken. Desondanks besloot het College deze week toch opvang van maximaal 299 asielzoekers gedurende drie jaar mogelijk te maken door de gebouwen weer te verhuren aan het COA.
Opmerkelijk
Een opmerkelijk besluit, omdat begin dit jaar aan CdK Andries Heidema te kennen was gegeven dat Borne geen mogelijkheid zag om het knellende probleem van te weinig opvangplekken voor het COA op te lossen en niets te zien in het opnieuw in gebruik nemen van het azc in Azelo. Onder andere omdat het ‘de geloofwaardigheid van de gemeente niet ten goede zou komen’ en omdat men er vertrouwen in had dat er snel een koper of huurder voor het gebouw zou komen. Dat bleek echter nog niet zo eenvoudig.
Wethouder Michel Kotteman: “Er was een aantal ideeën voor herontwikkeling van het azc, maar daar zaten ook risico’s aan.” Zo was er een plan voor huisvesting van arbeidsmigranten en een klaarblijkelijk al wat verder uitgewerkt idee om er door de Centrumgemeente Enschede beschermd wonen onder te laten brengen. “Het bleek dat beschermd wonen toch ook deels ten laste zou komen van de gemeente Borne”, vertelt Kotteman. Lasten, waarvan de gemeente er (gezien de financiële situatie) niet te veel van kan hebben. Verhuur aan het COA zou op korte termijn de enige budgettair neutrale oplossing zijn. “Op deze manier lopen we geen scheur in de broek op.”
Voor het COA was de locatie in Azelo al min of meer afgeschreven. Het gebouw zou verouderd zijn. Maar de nood is hoog. “We kunnen de extra opvangplekken goed gebruiken”, zegt COA-bestuurder Joeri Kapteijns. De huidige opvanglocaties zitten vol. Mede door stagnerende uitstroom van mensen met een verblijfsvergunning, die moeilijk aan woonruimte kunnen komen. Ook voor het COA is Azelo op de lange termijn geen geschikte locatie, maar tijdelijk voor drie jaar wel.
Gevoelig
Gemeenteraad en omwonenden hebben kritisch en verbaasd gereageerd op het, toch wel verrassende, besluit van het College. Burgemeester Jan Pierik: “Het was best wel een grote schok en er kwamen de nodige emoties.” Woensdagavond zijn omwonenden op de hoogte gebracht van het voornemen. “In het begin hadden de emoties heel begrijpelijk de overhand, maar na verloop van tijd ontstond er een goed gesprek, waarbij we gesproken hebben over de gevoelens en de bottlenecks van hernieuwde opvang. Er is onzekerheid en ook wel een beetje angst. Daarover gaan we de komende tijd met elkaar in gesprek.” Ook de gemeenteraad krijgt nog de kans om wensen en bedenkingen te uiten. Aanstaande maandagavond is er een ingelaste raadsvergadering.
Pierik beseft dat het een gevoelige kwestie is. “Daar willen we ook de ruimte voor geven.” Als alles volgens planning verloopt zou een definitief besluit in februari kunnen vallen en als het aan het COA ligt arriveren niet lang daarna de eerste bewoners in Azelo.
Drie jaar
Het ligt in de lijn der bedoelingen dat het COA na de termijn van drie jaar zorgdraagt voor de sloop van de gebouwen, met uitzondering van de villa en het karakteristieke hoofdgebouw. “Op deze manier kunnen we ook de gemeente Borne verder helpen in haar plannen.” Daarbij zou het hoofdgebouw een andere bestemming kunnen krijgen of wellicht ook gesloopt worden als er niemand belangstelling toont. Daarnaast zijn er plannen om op het terrein een zonneveld in eigen beheer van de gemeente te realiseren.
Frustratie en teleurstelling in Azelo
De gemeenschap in Azelo is ondertussen geëmotioneerd en geschrokken achtergelaten. “De overheden tonen zich toch maar weer onbetrouwbaar”, zegt Wim Jansen, secretaris van Gemeenschapsbelangen Azelo. “We hadden een deal met de gemeente Borne. Ze zouden het gebouw aankopen om te voorkomen dat er weer een vierde keer asielzoekers zouden komen. We dachten dat de gemeente een betrouwbaardere partner zou zijn dan het COA... Hoe dom kun je zijn?!”
De frustratie zit hoog in het buurtschap. “Het is iedere keer hetzelfde. We hebben al meerdere keren afspraken gemaakt. Zwart op wit. Telkens was het ‘nu komen ze echt niet meer’ en dan werd het toch weer anders. Er komt geen einde aan!” De mening over het COA was al niet geweldig. “Als ze nu zeggen dat ze na drie jaar echt vertrekken, dat gelooft hier natuurlijk niemand meer!” Maar nu heeft ook de gemeente Borne een dikke deuk opgelopen in betrouwbaarheid.
Barricades?
De komende dagen wordt er in Azelo onderling overleg gepleegd en gekeken wat men te doen staat. “We hebben altijd begrip getoond en zijn altijd meegaand geweest, maar daar word je blijkbaar niet voor beloond. Je moet op de barricades om iets te bereiken, alleen zijn we daar de mensen niet naar. Het is niet onze stijl, maar als je er min of meer toe wordt gedwongen...” (AJ)
Foto © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.