Naast een mestverwerkingsinstallatie, waarvoor de Raad van State onlangs het definitieve groene licht gaf, wil afvalverwerker Twence ook een zonnepark van 13 hectare realiseren op de vuilstortlocatie Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. Een vergunningsaanvraag daarvoor is in voorbereiding. Het geschatte vermogen van dit zonnepark bedraagt circa 12 MWp, waarbij 10 MWp terug geleverd wordt op het net. Met deze hoeveelheid stroom kunnen ruim 3.500 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. De overige 2 MWp aan duurzaam opgewekte elektriciteit kan worden ingezet voor de eigen bedrijfsprocessen van Twence.
Participatie
De bedoeling was om op 10 december een inloopbijeenkomst te houden, waarbij inwoners van Zenderen geïnformeerd zouden worden over de plannen, maar vanwege corona kan dit geen doorgang vinden. In plaats daarvan hebben omwonenden een brief ontvangen met daarin ook de vraag of men mee wil praten over de exacte invulling. “Dat is eigenlijk tweeledig”, legt woordvoerder Ilse Jansink van Twence uit. “Ten eerste gaat het over zaken als landschappelijke inpassing en andere wensen die er zijn voor de inrichting van het zonnepark. Het tweede punt is de mogelijkheid van participatie in de opbrengst van het zonneveld. Voor die participatie bestaan verschillende vormen, zo is bijvoorbeeld de zogenaamde ‘postcoderoos’ een veel gebruikte vorm van participatie maar er bestaan ook andere vormen.”
In het gehele voortraject van enkele jaren om tot de mestverwaardingsinstallatie te komen en uit alle gesprekken die daarbij gevoerd zijn met inwoners van Zenderen is het Twence duidelijk geworden dat Zenderen ook wel graag iets terug wil voor alle ontwikkelingen op de vuilstortplaats in het dorp. Niet alleen de lasten, maar ook de lusten. “We denken dat er daarom wel belangstelling is voor participatie in het zonnepark”, zegt Jansink.
Wie mee wil praten over het zonnepark kan zich voor 25 november wenden tot projectleider Linda Rutgers, via e-mail l.rutgers@twence.nl
Als alles volgens planning verloopt zou in december de vergunningsaanvraag de deur uit moeten gaan en kan in 2022 gestart worden met het plaatsen van de zonnepanelen. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Welke brief? Hier is niks ontvangen.