“Het roer moet om”, vindt Jan de Vries (GrLi/Pvda), “met een lekkende boot kun je alleen maar zinken.” Hij doelde dinsdagavond op de voorliggende begroting en het meerjarenperspectief. Feitelijk behelst die begroting 2021 ook geen nieuwe koers, maar is in wezen een voortzetting van het beleid dat vorig jaar is afgesproken: bezuinigingen op cultuur, sport en sociaal domein én alle ambities overeind houden. Ontstane tekorten konden nog eenmalig opgevangen worden door bestemmingsreserves vrij te laten vallen, maar de spaarpotten zijn nu zo goed als leeg. Zo doorgaan lijkt niet realistisch. De gehele oppositie, die ook vorig jaar al tegen de begroting had gestemd, kwam met harde woorden en waarschuwde voor een status als artikel-12-gemeente, maar ook de coalitiepartijen spraken hun zorgen uit.
Commentaar
“Een tikkende tijdbom”, vond Ernst Janssen (D66 - foto in tekst). “Een financiële puinhoop”, meende Leo Graafhuis (VVD). “We ontkomen niet aan nieuwe maatregelen die onze inwoners gaan raken” (Mike de Boer, GB90) en “Alle ambities zijn niet mogelijk. We zullen keuzes moeten maken” (Bert Oude Lansink, CDA). Voor een deel zijn die ambities (Verbindingsweg, AZC, onderwijshuisvesting, gemeentehuis, ’t Wooldrik) al in de meerjarenbegroting opgenomen, maar voor een deel nog helemaal niet of nog niet helemaal. Daarnaast zouden er nog extra investeringen nodig zijn voor onder andere onderhoud van wegen en de bijdrage van de gemeente Borne aan de Vloedbeltverbinding. Kosten die ook nog geen onderdeel uitmaken van de financiële plannen op lange termijn. Reden voor Ernst Janssen om de hele meerjarenbegroting maar vast demonstratief in de prullenbak te gooien.
Keuzes
Het college van B en W wil de komende maanden met de gemeenteraad in gesprek over de ambities. Daarbij geldt het principe van ‘nieuw voor oud beleid’. Geld voor alle plannen is er gewoon niet en dan moeten er dus keuzes gemaakt worden. De grote projecten komen in diverse scenario’s de komende tijd voorbij. Als eerste de huisvesting van de gemeentelijke organisatie en de onderwijshuisvesting in de Bornsche Maten. Mogelijke alternatieven voor project ’t Wooldrik (inclusief de oprichting van een Sportbedrijf) zouden eigenlijk ook in december zijn doorgerekend, maar dat is verder doorgeschoven naar maart volgend jaar. (“Er ligt nog geen volledig en gedragen voorstel. Daar hebben we meer tijd voor nodig”, aldus burgemeester Jan Pierik)
Motie Verbindingsweg haalt het niet
De oppositie gaf alvast een schot voor de boeg door een motie in te dienen waarbij er nu definitief een streep door de Verbindingsweg zou gaan en de reserves daarvoor zouden worden aangewend om de Bornse bijdrage aan de Vloedbeltverbinding te betalen. De in de loop der jaren opgebouwde extra ozb-verhoging ten behoeve van de Verbindingsweg zouden volgens dat voorstel gestopt moeten worden middels een ozb-verlaging. Wethouder Martin Velten gaf echter aan dat het College opteert om het lopende onderzoek naar de wenselijkheid van een alternatief voor de Verbindingsweg af te wachten en een ‘masterplan’, waarbij ook de Vloedbeltverbinding en de ondertunneling van de Bornerbroeksestraat worden meegenomen. Dat zou er allemaal in het voorjaar moeten liggen.
Motie GB90 valt verkeerd
Zoals de vlag er nu bij hangt zou de kadernota volgend jaar een resultante moeten worden van alle keuzes die er gemaakt gaan worden. Mike de Boer (GB90 - foto in tekst) wilde met de hele gemeenteraad daarin gezamenlijk optrekken. “We horen in alle fracties zorgen en willen toekomstgericht aan de slag. Vooral samen.” Hij diende daartoe een motie in. Dat kwam een beetje als een boemerang terug. “GB90 heeft de begroting altijd gesteund”, riep Jan de Vries (GrLi/PvdA) verbaasd. “Krokodillentranen”, sneerde Ernst Janssen (D66) en Leo Graafhuis (VVD) deed er nog een schepje bovenop: “Een doorzichtige en goedkope truc richting verkiezingen.”
De tegenstelling oppositie-coalitie blijft onverminderd groot. Dat concludeerde ook burgemeester Jan Pierik. “We gaan een jaar tegemoet met minstens zulke grote vraagtekens als dit jaar. Ik hoop dat we met openheid en een heldere blik naar ontwikkelingen kunnen kijken en dat we niet alleen maar in de coalitie-oppositie-modus naar voorstellen kijken.” De gehele oppositie stemde tegen de begroting, de coalitie voor. (AJ)
Foto gemeentehuis © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.