De bouw van de mestverwaardingsinstallatie op het terrein Elhorst-Vloedbelt bij Zenderen door Twence kan doorgaan. De Raad van State heeft dat bepaald. De gemeente Borne en drie stichtingen en een aantal inwoners hadden bezwaren ingediend tegen de bouw. Veel bezwaren werden ongegrond verklaard, een deel sneed wel hout en vroeg om een nadere onderbouwing van de Provincie. Dat overtuigde kennelijk de Raad van State, die tot de eindconclusie kwam dat de installatie voor de verwerking van maximaal 250.000 ton varkensmest in Zenderen gebouwd mag worden. Daarmee komt een einde aan een heel lang proces, dat begon in 2014 met het voornemen om op de vuilstortlocatie mest te gaan ‘verwaarden’ tot bruikbare grondstoffen en op die manier een oplossing te bieden voor het mestoverschot in de regio.
Diverse bezwaren en procedures volgden, omwonenden en gemeente Borne stribbelden tegen. De Provincie zette vervolgens Borne buitenspel door tot een provinciaal inpassingsplan te besluiten en de mestverwerker alsnog mogelijk te maken. De uitspraak van de Raad van State is het eindpunt van de lange juridische strijd, waarin ook de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt van Ed Mossel zich nadrukkelijk liet gelden.
'Teleurgesteld'
Mossel is uiteraard teleurgesteld. “We hadden wat anders gehoopt en ook wel een beetje gedacht, gezien de maar liefst vijf uur durende zitting en het uitstel van de uitspraak.” Mossel moet de uitspraak, van enkele pagina’s lang, nog even volledig op zich in laten werken. “Het vreemde is dat de Raad van State het inpassingsplan en het besluit om de omgevingsvergunning af te geven heeft vernietigd, maar de rechtsgevolgen daarvan wel in stand laat.” Het is misschien wel exemplarisch voor hoe ingewikkeld het dossier is. “Maar de eindconclusie is duidelijk. We moeten ons maar zien te vinden in het feit dat de mestverwerker er komt.”
'Super blij'
Bij Twence vooral opluchting. Woordvoerder Ilse Jansink: “We zijn super blij! Het betekent dat we nu eindelijk ook daadwerkelijk kunnen gaan bouwen.” De bedoeling is dat begin volgend jaar daar al een aanvang mee wordt gemaakt. “Het gaat in de hoogste versnelling. Om de SDE-subsidie te behouden moeten we mei 2022 operationeel zijn. We gaan ervan uit dat dit gaat lukken.” (AJ)
Voor een voorgeschiedenis zie ons eerdere dossier Elhorst-Vloedbelt
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.