Ophokplicht zichtbaar in buitengebied
RIAN JANNINK: ‘GEVOLGEN VOOR PRODUCENTEN BIOLOGISCHE EIEREN BEPERKT’

Ophokplicht zichtbaar in buitengebied

Er is een preventieve ophokplicht voor alle pluimveebedrijven die 250 of meer dieren houden. Minister Schouten heeft die maatregel genomen naar aanleiding van de recente vondst van zes dode knobbelzwanen in Kockengen. Bij twee van de dieren is vogelgriep aangetroffen. Ook in onze regio zijn de gevolgen van de ophokplicht zichtbaar. Bij Hedevelds Bio Ei in Hertme zijn vanmorgen de luiken niet opengegaan. Gevolg: een lege uitloopweide achter het bedrijf

 

Het virus komt waarschijnlijk uit Rusland en is door trekvogels naar Nederland gebracht. Volgens de 'deskundigengroep dierziekten' is er een groot risico dat het virus op pluimveebedrijven opduikt via wilde vogels. Pluimveebedrijven met een uitloop hebben namelijk een grotere kans om vogelgriep mee naar binnen te nemen. Toch is er bij eigenaresse Rian Jannink van Hedevelds Bio Ei geen onvrede: “We zijn blij dat deze maatregel is genomen, want een uitbraak van de vogelgriep brengt ons nog veel verder van huis. Vergelijk het maar met wat corona voor de mensen is, de kippen zitten net als wij in quarantaine om erger te voorkomen. Maar we zien natuurlijk liever dat de kippen lekker naar buiten kunnen."

 

Tweede keer

Sinds het bedrijf biologisch is gaan produceren is dit al de tweede keer dat er opgehokt moet worden. Op de bedrijfsresultaten heeft dat weinig invloed, want een biologisch ei blijft een biologisch ei, ook na langere tijd ophokken. Dat komt omdat de kippen al gefokt zijn via biologisch gefokte voorouders, er per kip aanzienlijk meer binnenruimte is gebruikt en het voer ook biologisch is. Anders is dat voor kippen met vrije uitloop. Zij voldoen niet aan deze strenge eisen en als zij langer dan 16 weken opgehokt zitten moeten hun eieren als scharreleieren worden verkocht. En die brengen aanzienlijk minder op dan eieren van kippen met vrije uitloop.

 

Desgevraagd zegt Rian Jannink te verwachten dat deze ophokplicht weleens tot het voorjaar zou kunnen duren. “Hopelijk zal er in de winter een korte onderbreking zijn. Maar als in het voorjaar de trekvogels weer over komen vliegen ontstaat het risico opnieuw”, zo zegt ze. De Eitomatiek blijft overigens gewoon open. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Stralend middelpunt van Zuiver huid & haar

ADVERTORIAL. Aan de rand van het centrumpark Scholtenshof staat Beautysalon Zuiver huid &...
04-07-2024

Netgemak viert 15-jarig bestaan

ADVERTORIAL. Netgemak, gespecialiseerd in het optimaliseren van bedrijfsprocessen, viert met...
02-07-2024

Gebouw Optimist gaat meer eenheid uitstralen

Dat basisschool De Optimist het resultaat is van de fusie van een aantal scholen weet iedereen....
02-07-2024

Basisschool Flora groeit uit naar integraal...

Het gebouw waarin basisschool Flora is gehuisvest is inmiddels ruim 50 jaar oud en is nodig toe...
28-06-2024

Subvice: ‘leuke jongens’ die weten wat ze willen

“Misschien zijn we wel heel leuke jongens…”, laat Martijn Roelofs zich...
18-06-2024

Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

Iedereen die in 2023 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
07-06-2024