Onderdeel van de kadernota die 22 september vastgesteld moet worden is het bepalen in welke richting het op moet met enkele grote ambities en projecten, waar flinke bedragen aan hangen. Het College is er veel aan gelegen om die ambities overeind te kunnen houden, maar wil na het vaststellen van de kadernota het gesprek daarover aangaan met de Raad.
Verbindingsweg
Eén van die projecten is de Verbindingsweg. Die staat kort gezegd nog steeds ‘on hold’, in afwachting van definitieve plannen van de Vloedbeltsverbinding én een onderzoek dat gaande is naar eventuele alternatieven voor een spooronderdoorgang in Borne zelf. Veel viel er verder niet over te zeggen, behalve dat er niet meer te lang gewacht kan worden met een besluit, omdat de deadline voor een rijkssubsidie bijna verstreken is en welk ander alternatief dan ook eveneens geld gaat kosten waarvoor subsidie onontbeerlijk is.
AZC
Ook over het voormalige AZC in Azelo nog weinig nieuws te melden. Men is nog ‘alle opties aan het onderzoeken’. Er zou sprake zijn van veel belangstelling, onder andere van Centrumgemeente Enschede die er mogelijk beschermd wonen wil onderbrengen. Ook wordt gedacht aan een zonneveld op het terrein. Mieke Visser (SP) wees in dat verband op een recente uitspraak van minister Ollogren, die geen zonneparken meer in het buitengebied zou willen. Wethouder Michel Kotteman was niet blij met die uitspraak. “Daar gaat u over en niet de minister.”
Onderwijshuisvesting
Onderwijshuisvesting is een terrein waar grote uitgaven verwacht worden. Enerzijds de nieuwbouw bij ’t Wooldrik van de Jan Ligthart en de Oldhofschool en anderzijds het oplossen van de capaciteitsproblemen in de Bornsche Maten. Wethouder Arno Spekschoor kon er niet zo veel meer over vermelden dan dat er druk over wordt nagedacht hoe men de verwachte piek in leerlingen in de wijk zou kunnen opvangen.
t Wooldrik
En dan sportcomplex ’t Wooldrik. Zo’n 25 miljoen gaat de renovatie en nieuwbouw (inclusief nieuwe school) kosten. Maar mocht de gemeenteraad er al onderuit willen, dan wordt dat heel lastig, omdat er op dit moment bijna geen weg terug is en er voor de school eigenlijk niet langer gewacht kan worden. Tijdelijk uitstellen is zelfs problematisch, omdat er dan geen beroep meer gedaan kan worden op het BTW-compensatiefonds en er 3,9 miljoen meer zal moeten worden meegebracht naar het complex. “Hebben we überhaupt wel een keuze?”, vroeg Mike de Boer (GB90). Het lijkt er niet op.
In dat geval wilde De Boer wel graag dat er iets gedaan werd aan de beeldvorming van een ‘gouden sportpaleis’. Een beeldvorming waar de gemeente zelf mede debet aan is met chearleader-achtige yells als ‘We gaan voor goud!’ en de hele terminologie van gouden, zilver en bronzen varianten. “Maar dat ging over welke functies we willen hebben. We hebben het niet over gouden of zilveren kranen. Het Wooldrik wordt mooi, maar sober uitgevoerd”, benadrukte Kotteman. Mieke Visser (SP) wilde weten of er nog succes was behaald met het verkrijgen van externe subsidies, om de kosten voor Borne te kunnen verlagen. Uitspraken kon Kotteman daar niet over doen. Men was er nog mee bezig net zoals met onderzoek naar mogelijke besparingen op de investerings- dan wel exploitatiekosten.
Gemeentehuis
Laatste grote project is de huisvesting van bestuur en organisatie. Het huidige gemeentehuis is ‘op’. Grootschalige renovatie of nieuwbouw zou nodig zijn. Kosten zeker 10 miljoen. Het idee is nu ontstaan om bij het Kulturhus in te trekken en daar een vleugel bij te bouwen. Hoewel het nog niet helemaal in detail is uitgewerkt lijken burgemeester Jan Pierik en de wethouders in ieder geval enthousiast. Men zag de synergievoordelen op vooral welzijnsgebied. Ook enkele raadsfracties lieten doorschemeren wel gecharmeerd te zijn van de denkrichting. Het was voor Leo Graafhuis (VVD) aanleiding even op de rem te trappen. “We worden ergens naartoe geleid waar we niet naartoe kunnen gaan, omdat we nog niet alle informatie hebben.” In dat verlengde Mieke Visser (SP): “Ik heb er moeite mee om naast de Basis op Orde (de reorganisatie van de ambtelijke organisatie, red.) nog zo’n groot project te starten dat de organisatie raakt.” Ze opperde het al afgeschoten idee om het huidige gemeentehuis voor tien jaar op te lappen weer uit de kast te halen en pas andere plannen te maken als duidelijk is hoe de organisatie eruit komt te zien. Burgemeester Jan Pierik zag het probleem niet zo. “Het kan juist heel stimulerend zijn en het proces van reorganisatie in een versnelling brengen.” (AJ/FL/DdG)
Dinsdag 22 september zijn de Algemene Beschouwingen en stelt de gemeenteraad de Kadernota vast.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Simpel gezegd; ik ga iets kopen wat ik eigenlijk niet direct nodig heb omdat er iets beters in de maak is, maar ik doe het tóch omdat ik korting krijg.
Is het dan zó moeilijk om eens te erkennen dat je plannen moet wijzigen, dat dat geen gezichtsverlies is maar juist een teken van realiteitszin? Blijkbaar werken ambtelijke hersencellen anders dan bij gewone burgers.