Fontein te duur voor Borne?
REPARATIE POMP OP DORSETPLEIN VOORLOPIG ‘ON HOLD’

Fontein te duur voor Borne?

De fontein op het Dorsetplein zorgt al enkele jaren voor veel vertier. Zeker met tropische temperaturen, zoals in de afgelopen dagen, geeft het opspuitende water verkoeling, biedt levendigheid en spelplezier voor de kleintjes. Maar wie goed heeft opgelet zal gemerkt hebben dat er minder water de lucht in gaat dit jaar. Soms valt de fontein zelfs helemaal stil. Wat is er aan de hand? De pomp die de middelste, hoge straal aanstuurt is kapot en er is discussie of er bij de gemeente geld genoeg is om de fontein te repareren.

 

“De offerte voor de reparatiekosten moet nog komen”, meldt wethouder Michel Kotteman desgevraagd. Naar verwachting zou het enkele duizenden euro’s zijn. “Als we het exact weten, dan moeten we misschien besluiten om even een pas op de plaats te maken. Mogelijk komt de fontein op de lijst van bezuinigingen te staan. Voorlopig zijn we even terughoudend in het licht van de financiële perikelen van de gemeente.”

 

Bezuinigingen

De gemeente Borne heeft het afgelopen jaar afgesloten met een fors verlies van meer dan vijf miljoen, reserves slinken en vooruitzichten zijn ook niet al te best. “We hebben een giga opgave!”, onderstreept Kotteman nog maar eens. Volgende week zitten College en Raad bij elkaar om te bespreken hoe het verder moet en hoe er kan worden voorkomen dat de gemeente onder financieel toezicht van de Provincie wordt geplaatst. Bezuinigingen lijken onvermijdelijk en dat waren ze ook vorig jaar al. Kotteman kreeg, als onderdeel van het bezuinigingspakket, van de Raad de opdracht om anderhalve ton structureel minder uit te geven op beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

 

Anderhalve ton op openbare ruimte

Om structurele besparingen te vinden wordt er overal naar gekeken. “Van paperclip tot grote projecten. Alles moet bespreekbaar zijn.” Volgens Kotteman is er de laatste jaren al veel gesneden in uitgaven op de openbare ruimte en is het nog niet zo eenvoudig om die anderhalve ton te vinden. Wellicht wordt het aantal prullenbakken verminderd (“Een prullenbak kost ons 1000 euro per jaar. Dat realiseren mensen zich misschien niet”) en er wordt dus ook nagedacht over de fontein. “Een fontein is duur in onderhoud.” Hoe duur precies heeft Kotteman niet direct paraat, maar hij schat vier- tot zesduizend euro per jaar. Voorzichtig wordt er al gepolst of de financiering niet bijvoorbeeld bij de ondernemers gelegd kan worden en de kostenpost op die manier van de begroting van de gemeente te schrappen.

 

Klein bier

“Je kunt natuurlijk zeggen ‘wat is dat nu op een totale gemeentelijke begroting van 72 miljoen?’. Maar die 150.000 euro bezuiniging moet wel ergens vandaan komen.” Klein bier? “Ja, maar vele kleine biertjes maken wel een vat.” Op de terrassen van het Dorsetplein hebben mensen een mening bij een koel glas van het één of ander. De fontein wegbezuinigen en wel geld uitgeven aan een ‘sportpaleis met gouden drempels’? “Het zijn keuzes die door de gemeenteraad gemaakt worden. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen andere keuzes zouden maken, maar je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken.”

 

Binnenkort nog meer keuzes. Keuzes 2.0. Na een hete zomer volgt een zo mogelijk nog heter najaar. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 15 aug 2020
@Brunink. Dat fietsstraatje gaat samen met de F35 vanaf de Molenstraat straks gewoon verder hoor! Er moet nog even een tunnel gemaakt worden voor die snel- en langzaam kruisende fietsers daar bij of in die tunnel. Het wordt een pareltje volgens de stapsteen-struikelaars
Ben Brunink — 15 aug 2020
Niet bezuinigen op de fontein die is er en moet blijven werken. Veel mooier vond ik de vorige fontein die via omzwervingen nu een rustplek heeft gevonden. Als we het over bezuinigen hebben : waarom moest dat stukje bornebroeksestraat fietsstraat worden? Misschien heb ik het niet begrepen. Ik fiets veel maar kom nauwelijks door die straat!! De F35 aanpassen was misschien dan beter geweest.
RVM Wiggers — 14 aug 2020
Misschien heeft Herman Mulder nog iets in de buidel, hij vertrok met een lachend gezicht uit de raad.
Henk S. — 14 aug 2020
Bij zo'n groot te kort moet je toch eerst kijken naar de grote 'vissen'. Die krijg je vooral te pakken bij het vereenvoudigen van de processen en het sneller afronden van de werkzaamheden. Ik heb 10 jaar geleden bij de vorige directeur juist gepleit voor meer prullenbakken die vaker geleegd worden. Bij het uitlaten van onze hond kwam ik veel zwerfafval tegen vooral bij de sportaccommodaties.Gelukkig zijn er een aantal bij gekomen toen.
De fontein meteen uitzetten, tenzij de BBO de kosten overneemt.
Lichtgeel hesje — 14 aug 2020
Artikel 189 Gemeentewet houdt in: "Het budgetrecht van de Gemeente berust bij de Gemeenteraad. Het budgetrecht krijgt gestalte bij het vaststellen van de (programma)begroting en de jaarrekening. De Raad bepaalt welk beleid er moet worden gerealiseerd en welk budget (lasten/baten en kredieten) daarvoor beschikbaar is". De Bornse Raad hult zich echter tot op heden in stilzwijgen, al dan niet in overleg met het College c.q. de diverse portefeuillehouders, waar het gaat om de financiële handel en wandel van politiek Borne. Het is de hoogste tijd dat de Raad haar verantwoordelijkheden als gekozenen door de Bornse inwoners in deze eens serieus oppakt, in plaats van (continu) de oren te laten hangen naar een College, dat in essentie "slechts" een uitvoerende rol heeft als het gaat om Raadsbesluiten. In Borne lijken de rollen in de praktijk echter te zijn omgedraaid in de afgelopen jaren; hoog tijd dat dit wordt rechtgezet!
Nico — 14 aug 2020
Je kunt natuurlijk het aantal prullenbakken verminderen; scheelt blijkbaar 1000,- op jaarbasis per prullenbak. Nadeel is natuurlijk wel dat de hoeveelheid 'zwerfvuil' (de zooi die mensen weggooien op straat bij gebrek aan een prullenbak) enorm toeneemt (ook Bornenaren zijn daar niet vies van en blijkbaar te lui om de zooi mee naar huis te nemen). Wat zouden de kosten zijn van die schare 'papierprikkers' die ingezet moet worden om Borne nog een beetje toonbaar te houden?
Ik verbaas me telkens weer over de koddige keuzes die gemaakt worden.
w.g. kub — 14 aug 2020
Misschien heeft ex wethouder (financien) Mulder nog iets (voor) over!!??
Gerard Schuurhof — 13 aug 2020
..eerder gezien...wel ( in dit geval een fontein) neerzetten...maar geen geld voor de ((meer)jaarlijkse))exploitatie....
...voor onderhoud en reparaties reserveer je normaal gesproken geld...doe je toch ook voor je huishouding
Gerard
Hans — 13 aug 2020
Geen idee of wethouder Kotteman op deze pagina's ook wel eens inspiratie zoekt, maar zo ja, dan bij deze de vraag hoe die 1000 eurie per jaar die elke prullenbak schijnbaar kost, berekend wordt.
Overigens eens met voorgaande reacties: van de zotte dat je als gemeente uit dit soort acties je winst zou moeten halen...
Maurice Hoekstra — 13 aug 2020
Ongelofelijk dat men hier het geld zoekt
Men had veel meer kunnen besparen op wat nu gaande is namelijk je ziet in Borne dat alle lichtmasten worden uitgewisseld, dat men een led armatuur plaats kunnen we ons voorstellen maar de lichtmasten die een levensduur hebben van 40 tot 50 jaar is het normaal dat bij einde levensduur wordt uitgewisseld en niet voor het beeld kwaliteit
Borne zal wel niet op 1dag gebouwd zijn
Kosten per mast plus minus 500 euro en hoger inclusief Enexis
Geen rekensom op los laten want dan wordt je duizelig
Maurice
Lichtgeel hesje — 13 aug 2020
Oplossing: sanering in/van het ambtelijk apparaat, alsmede een ingrijpende bijstelling van alle partij-politieke en persoonlijke agenda's. Alleen al de reactie van onze (diftar-)wethouder in dit artikel toont aan dat dit rupsje- nooit-genoeg College alleen het mantra kent van mooie woorden, maar de hand in eigen boezem steken zonder meteen weer in de portemonnee van inwoners cq ondernemers te grijpen, ho maar! Met deze reactie geeft dit College zichzelf wederom een brevet van onvermogen, ipv eigen falen ter discussie te durven stellen en verantwoording voor matig beleid te durven nemen.....
Ron Hartman — 13 aug 2020
Je moet onderhouden wat je hebt. Het meeste geld in Borne gaat over de balk van nutteloze tijdsbesteding door de bestuurslaag. Elk wat groter project gaat over de schutting naar een duur projectbureau. Verder veel tijd en geld naar vrindendiensten, zoals de paar knip eisers waarvoor een domme gvw moest komen die inmiddels 3 miljoen en miljoenen overlegtijd liet verdampen. Ondanks dat al jaren het huidige verlies zichtbaar werd, toch nog even 2 miljoen voorbereidingskosten doordrukken bij het zwembad. De echte kosten komen daar bovenop. Nieuw gemeentehuis??? Repareer die fontein waar de burgers al dubbel en dwars voor betaalden. NU!

Invoering Ja-stickers in voorjaar 2025

Naar verwachting in mei volgend jaar stapt de gemeente Borne over op het zogenaamde opt-in...
21-11-2024

POP’s officieel in gebruik genomen

Ze staan er al een tijdje: de zogenaamde Proef Ontmoetingsplekken (POP’s), maar...
20-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

Leden van het BornePanel hebben een vragenlijst ontvangen van Kennispunt Twente. Dit...
19-11-2024

Brandweerjubilarissen in het zonnetje

De jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Borne is traditiegetrouw hét moment om de...
15-11-2024

Koen Schukkink nieuwe hoofdredacteur BorneBoeit

Onder toeziend oog van notaris Arthur de Kok zette Koen Schukkink zijn handtekening onder de...
11-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

ADVERTORIAL. Afgelopen week hebben leden van het BornePanel een vragenlijst ontvangen van...
11-11-2024