Ze is pas 18, studeert Technical Engineering Mechatronica aan het ROC van Twente, woont in Borne en verdient zo af en toe een zakcentje bij als horecamedewerker in het Kulturhus. Feitelijk allemaal juist, maar daarmee zouden we de typering van Maja Keukenschrijver tekortdoen. Zo is ze immers ook een warm pleitbezorger voor de acceptatie van vrouwen in de techniek, wil ze ‘ooit’ haar eigen technische bedrijf runnen én leverde haar gedrevenheid en onuitputtelijke honger naar kennis kortgeleden een selecte plek op in de Young Lady Business Academy van Elske Doets, zakenvrouw van het jaar in 2017. In die hoedanigheid stond ze deze week, zij het via Zoom, oog in oog met prins Constantijn.
Hele happening
“Ja, dat was best even spannend”, vertelt ze twee dagen later. “Met 88 jonge meiden volgen we vijf dagen lang allerlei masterclasses over met name ondernemerschap, presentatie, communicatie en leiderschap. Onze doelen en motivatie pitchen we dan voor verschillende deskundigen. Op een gegeven moment hoorde ik dat ik tegenover de prins zou zitten. Nou, da’s een hele happening hoor. Inclusief een kort voorgesprek met regels over welk soort vragen je mag stellen en hoe je de prins moet aanspreken. Gelukkig was het gewoon Constantijn en jij. Ik had me hartstikke goed voorbereid, maar merkte dat ik tijdens de pitch toch veel meer op de details inging dan eigenlijk de bedoeling was. Maar leerzaam was het wel...”
De meiden die deelnemen aan de Academy zijn geselecteerd uit maar liefst 235 aanmeldingen en werden vooral beoordeeld op hun motivatie en gedrevenheid. Allen zijn ze voorbestemd om een gezichtsbepalende functie te gaan bekleden bij de overheid of in het bedrijfsleven. “Ja, dat past wel bij me”, klinkt het zelfverzekerd. “Zo besteed ik nu al veel tijd aan de mogelijkheid om meer vrouwen voor de techniek te interesseren. Bij het ROC ben ik de enige vrouw in het derde leerjaar, tussen 70 à 80 mannen. Ik merk ook dat vooral oudere mannen moeite hebben met een vrouw naast zich. Dat moet veranderen. Een van mijn dromen is het opzetten van een Tech Meidencafé. Een soort community om ervaringen te delen en daarmee de technische talentvolle vrouwen binnenboord te houden. Het project krijgt steeds meer handen en voeten en ik hoop er begin volgend jaar met zo’n 100 vrouwen mee te starten.”
‘Een droom heeft geen houdbaarheidsdatum’
Een tweede droom is de start van haar eigen technische bedrijf. “Iets met duurzaamheid. Bijvoorbeeld fietsen op je werkplek om de laptop op te laden. Echt innovatief bezig zijn dus.” Toch hoeft die droom voor haar niet morgen al verwezenlijkt te worden. “Nee hoor, een droom heeft geen houdbaarheidsdatum. Als ik me eerst bij anderen verder kan ontwikkelen is het ook goed. Ik weet wat ik uiteindelijk wil en werk daar ook supergemotiveerd naartoe.” Een advies voor andere jongeren heeft ze ook. “Gewoon doen en je droom najagen! Er zijn al genoeg mensen die de kudde volgen. Anders zijn is niet erg.” (BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Knap hoor