Uit de burgerpeiling ‘Waar staat je gemeente’ bleek dat inwoners minder vertrouwen hebben in het bestuur dan twee jaar geleden en ook een lager rapportcijfer gaven voor de wijze waarop de gemeente de samenwerking zoekt met de inwoners. Karin Scholten (GB90) stelde er schriftelijke vragen over en wilde weten wat het college van deze bevindingen vond en wat men er aan denkt te gaan doen.
Verklaringen
In antwoord op die vragen zegt het college het totaalbeeld uit de peiling als positief te ervaren. Op veel punten, zoals veiligheid, onderhoud openbare ruimte, gezondheid en welzijn werden immers wel hoge cijfers gegeven. Het gedaalde vertrouwen in het bestuur denkt men deels te kunnen verklaren uit het moment van de peiling. “Dit was kort na de begrotingsbehandeling in november 2019. Deze begroting stond in het teken van forse taakstellingen als gevolg van de zorgwekkende financiële positie van de gemeente. Ontwikkelingen zoals de OZB-verhoging, invoering van Diftar, interne ontwikkelingen binnen de gemeentelijke organisatie (Basis op Orde) en ingewikkelde dossiers zoals de Verbindingsweg spelen ook een rol”, schrijft men.
Concrete stappen
Het college vindt dat de gemeenteraad zelf mogelijk een nog grotere rol heeft dan burgemeester en wethouders in het verbeteren van het vertrouwen. “Het voornemen van de gemeenteraad om inwoners vroegtijdig te betrekken bij besluitvorming zou verder doorontwikkeld kunnen worden.” En daarmee kaatst men de bal weer terug naar de raad. Wel wil men bij complexe dossiers als de energietransitie en infrastructuur ‘de participatie van inwoners zorgvuldig vormgeven’. En er moet beter gecommuniceerd worden wat er allemaal wél goed gaat. Daar zou men tot nu toe terughoudend in geweest zijn.
Burgerparticipatie
Het college wijst erop dat er nog steeds geïnvesteerd wordt in vaste contactpersonen, zoals de dorpsmanager, de wijkcoördinator en de buurtman van Twente Milieu. Deze ‘schakels’ hebben intensief contact met de samenleving en met de adviseur overheidsparticipatie binnen de gemeentehuismuren en dan zijn daar nog de pagina ‘meedoen in Borne’ in De Week van Borne en de ‘initiatievenkaart’, waarop allerlei burgerinitiatieven verzameld worden. Doorgaan op dezelfde weg lijkt het devies. Er gaat overigens wel nagedacht worden over wat er nog meer gedaan kan worden, nu er sinds de laatste verkiezingen door de gemeenteraad een ‘blanco pagina’, inclusief budget, in het raadsakkoord is toegevoegd, speciaal voor burgerinitiatieven. Verwachtingsmanagement is ook belangrijk. “Daar waar meerdere partijen, ook namens de gemeente, optreden, is doen wat je zegt en zeggen wat je doet een extra uitdaging die we oppakken.”
Helder taalgebruik
Het college vindt de uitkomst dat men minder positief is over het taalgebruik van de gemeente niet ‘problematisch’, maar ziet het meer als een signaal dat men alert moet blijven op dit vlak. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.