Henk van der Vegt overleden
09-05-2020
LAATSTE STATIONSCHEF BORNE

Henk van der Vegt overleden

Afgelopen maandag overleed Henk van der Vegt. De 91-jarige Bornenaar woonde destijds aan de Azelosestraat, waar hij uitkeek op de spoorlijn Almelo-Salzbergen (1865) én op het vertrouwde station waar hij de allerlaatste was die er de functie van stationschef bekleedde. Van der Vegt kwam al op jeugdige leeftijd bij de NS in dienst en werd in de oorlogsjaren gestationeerd op het station van Hengelo. Daarna werd hij aangesteld als stationsbeambte 1e klasse op het station Borne. Met zijn collega en Bornse vriend Johan Ellenbroek (links op de foto in de tekst) waren ze gezichtsbepalend voor de vele reizigers die er vertrokken en aankwamen. Zaterdagmiddag is hij in besloten kring gecremeerd, nadat nog één keer voor zijn vertrouwde stationsgebouw een moment werd stilgestaan.

 

Veranderingen bij NS

Toen in 1968 de klassieke beveiliging had afgedaan ging ook de toenmalige stationschef 3e klasse, de heer De Jong, met pensioen. Het station bleef nog bestaan. De automatisering deed haar intrede en het was Henk van der Vegt die in tijdelijke functie werd aangesteld als chef van het station Borne. De stationssporen werden afgekoppeld van de hoofdlijn en de raccordement naar de Boerenbond en de fabriek van Spanjaard werden gesloten. In 1975 werd het oude klassieke station, dat gebouwd was in Duitse stijl, gesloopt, ondanks de vele protesten van de plaatselijke carnavalsvereniging. Het huidige stationsgebouw kwam ervoor in de plaats en het was de onlangs overleden Hengeloër Henk Diek (94) die het plaatskaarten kantoor bemande en door veel reizigers werd aangesproken met chef.

 

Henk van der Vegt solliciteerde en werd aangesteld als chef van het bureau werkvoorbereiding over het gehele rayon Twente waar hij tot aan zijn pensionering werkzaam was. De laatste jaren woonde Van der Vegt in Het Dijkhuis in Borne, waar hij tot aan zijn overlijden afgelopen maandag liefdevol werd verzorgd. (Martin Meijerink, oud NS-er)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024

Jan Meijerink wordt de nieuwe gemeentesecretaris

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Borne heeft besloten om Jan Meijerink te...
27-06-2024