“Eigenlijk zouden we 3 april in Hertme zijn”, aldus Frank Vennegoor van het Kulturhus dinsdagmorgen op het kerkplein in Zenderen. “In het Openluchttheater zou namelijk de grote feestelijke afronding plaatsvinden van ons cultuureducatieproject dat we samen met de basisscholen hadden opgezet rondom 75 jaar vrijheid in Borne. Maar toen kwam corona.” De organisatoren zaten echter niet bij de pakken neer en ontwikkelden samen met de cliënten van Aveleijn een kunstwerk, waarin licht en vrijheid centraal staat. “En hoe mooi kan het dan zijn dit kunstwerk vandaag aan te bieden aan de paters in Zenderen en hen daarmee in deze coronatijd een hart onder de riem te steken?!”
Lichtgevende vredesduif
Hanny Rouwenhorst van Aveleijn vertelt: “Dit project kwam voor onze cliënten als een geschenk uit de hemel. In deze tijd zijn zij enorm gebonden en de hele dag spelletjes spelen is niet leuk. Ze vonden het dan ook geweldig op onze locaties Kloosterhof, Parallelweg en Het Witte Huis samen aan de totstandkoming van dit kunstwerk te sleutelen.”
Ze schilderden daartoe talrijke steentjes in de kleuren blauw en geel en in een lichtgevende witte kleur. Charlotte Bakker van ’t Iemnschelf verwerkte de stenen ten slotte op een groot paneel tot een Bornse vlag met daarin de lichtgevende vredesduif. Het kunstwerk is geïnspireerd op ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde, het lichtmonument waarin ruim 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen de bevrijding van Auschwitz symboliseert.
Pater Gerard Westendorp en Paula Tielemans, die sinds het overlijden van prior Edgar Koning de dagelijkse leiding hebben in het Karmelietenklooster, onthullen even later het grote paneel en vertellen ‘blij verrast te zijn met dit mooie gebaar’. Westendorp: “Prachtig dat we dit zomaar krijgen en nog wel op deze bijzondere dag. Fijn ook dat de cliënten van Aveleijn dit hebben gemaakt. Zij liggen ons na aan het hart. Net zoals we dit symbool zelf in ons hart zullen sluiten en daarmee het licht naar vrijheid voor ogen kunnen houden.”
Klooster virusvrij
Op een later moment, als de paters een goede plek voor het kunstwerk hebben gevonden, zullen de makers en ontvangers weer bij elkaar komen. Hanny Rouwenhorst is blij met de suggestie van Paula Tielemans. “Ja, het is heel jammer dat onze cliënten er nu vanwege corona nog niet bij kunnen zijn.” Ook pastor Ton van der Gulik, zelf karmeliet en bewoner van het klooster, laat een soortgelijk geluid horen. “Gelukkig heeft het virus ons klooster inmiddels verlaten en mogen we weer voorzichtig naar buiten, maar als de crisis straks eenmaal echt voorbij is, zijn we er allemaal bij.” (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.