Koningsdagkrijten in Hertme
27-04-2020
SAAMHORIGHEID DOOR EENVOUD SMAAKT NAAR MEER

Koningsdagkrijten in Hertme

Geen Koningsspelen op school, geen rommelmarkt in Borne, maar gewoon zoals de opdracht luidt: thuis de Koningsdag vieren. Ook voor de kinderen in Hertme geen gemakkelijke opgave. En dus bedachten de Stichting Gemeenschapsbelangen Hertme en de redactie van de Gazet een bijzonder plan. Het werd een stoepkrijt tekenwedstrijd in de nu extra stille straten van het kerkdorp. Gewoon voor de fun, maar wel met een opdracht: ‘Wat wil jij doen als we straks weer bij elkaar kunnen komen?’

 

Die oproep bleek vandaag niet tegen dovemansoren gezegd. Want gekrijt werd er en niet zelden bleken de papa’s en mama’s de grote inspirators van de meest fantastische kunstwerken. Zo vervaardigden Bobby en Loïs Oude Egberink aan de Kolklanden een megagrote Eiffeltoren en een tekening van Oostenrijk. “We willen heel graag op vakantie en dan wil ik toch ook wel graag die toren in Parijs eens zien”, aldus Bobby, terwijl vader Patrick zijn lusten botviert om de stalen constructie zo waarheidsgetrouw mogelijk te krijgen.

 

De Beerze Bulten aan de Lage Weide

Iets verderop aan de Haarlanden is een reuze pizza in de maak, inclusief paprika’s, tomaatjes en spek. Waarom een pizza? “Omdat opa en oma, die in Duitsland wonen, een echte pizza-oven hebben. En dat missen we”, aldus Binc en Ravi, de makers van de krijten lekkernij in koor. Op de vraag wat ze strakjes thuis gaan eten, volgt het droge antwoord van Binc: ‘poffertjes’. En zo gaat het nog even door. Aan de Lage Weide ontrolt zich stilaan een heuse camping in krijt, de Beerze Bulten voorstellend. Met een barbecue voor papa, een strandbal voor de zoon en een warme groet voor opa en oma in Boxmeer. Want ook dat kan allemaal natuurlijk. Na 16.00 uur vliegt JW Videoproducties immers met een drone over alle kunstwerken om een mooi totaalbeeld te krijgen en zo de drie prijswinnaars te kunnen bepalen.

 

En ook dat zal geen eenvoudige opgave zijn. Maar Rian Jannink en Hanneke de Vries, die de krijtdag organiseren, hebben er alle vertrouwen in. “Dit is gewoon hartstikke leuk”, zo zegt Rian, “de deelname is enorm en iedereen vindt het geweldig. Zo zie je maar dat je toch betrekkelijk eenvoudig een stukje saamhorigheid in je eigen woonomgeving kunt creëren waar iedereen plezier aan beleeft. ’t Stelt allemoal niks veur, maar ’t hef wa wat”. En als de voortekenen niet bedriegen zou deze eenmalige Koningsdag krijtwedstrijd de komende jaren zomaar eens een blijvertje kunnen zijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 27 apr 2020
Jammer dat de drone gesneuveld is, zo konden meerdere en de creaties van Luca en Nout niet meer gefilmd worden.

 

 

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024