Afgelopen zaterdag meldde de politie aan de Hanzestraat te hebben opgetreden tegen een ‘schijt aan corona feestje’. Er zouden meerdere mensen in het autobedrijf aanwezig zijn geweest en er werd alcohol geschonken en muziek gedraaid. De geldende noodverordening vanwege corona werd daarmee overtreden. Het incident werd landelijk nieuws. Autoverkoper Pieter van de Ven betuigde spijt in de media en liet optekenen dat het geen bedrijfsborrel was maar een biertje na het werk met zo’n tien mensen.
Er werd door de politie niet direct bekeurd. Het feestje werd beëindigd en er werden geen verdere handhavende maatregelen genomen. Op de berichtgeving kwamen veel reacties. Onder andere op het feit dat het leek alsof de overheid het er bij zou laten zitten.
Misverstand
Burgemeester Jan Pierik (foto in tekst): “Het incident vond vrijdagavond plaats. Op dat moment was nog onvoldoende duidelijk welke sancties er van toepassing waren. Dat zouden we ‘s maandags in de Veiligheidsregio (VRT) bespreken. We vonden het niet nodig om tot die tijd nog preventieve maatregelen te nemen (bijvoorbeeld sluiting van het bedrijf), omdat we de inschatting maakten dat de ondernemer het zich, mede vanwege alle publiciteit, niet nog eens in zijn hoofd zou halen om vóór maandag weer zo’n feestje te organiseren. Het is heel spijtig dat dit is opgevat alsof je er wel mee wegkomt, als je maar spijt betuigt. Dat is niet zo. Het besluit om geen nadere preventieve maatregelen te nemen heeft niets te maken met het besluit om wel of niet te vervolgen.”
Maandag werd er door de VRT, de instantie die verantwoordelijk is voor de handhaving van de noodmaatregelen, besloten om via justitie tot vervolging over te gaan voor samenscholing in strijd met de noodverordening. “Laat het volstrekt helder zijn”, zegt Pierik, “de regels zijn duidelijk en daarop wordt ook gehandhaafd!”
Waarom niet direct een boete?
Politie en BOA’s zijn bevoegd om bij overtredingen van de noodverordening direct boetes uit te schrijven. Die zijn fors en kunnen variëren van 400 euro tot 4000 euro. Dat gebeurt ook regelmatig in de laatste dagen. Toch koos de politie er in dit geval niet voor om dat te doen, ondanks het feit dat het gebeuren op de eigen sociale media beoordeeld werd als een ‘schijt aan corona feestje’ en met locatieaanduiding al snel iets weg had van naming and shaming.
Waarom werd er eigenlijk niet direct beboet? Woordvoerder Hans ten Voorde van de Veiligheidsregio Twente: “Met deze noodverordening heeft niemand ervaring. Het is niet zo onlogisch dat we er soms even wat langer over moeten nadenken wat de sancties moeten zijn. Daar zat in dit geval net een weekend tussen. Maar vervolging via het OM is ook handhaving. Een andere manier van handhaving, maar wel handhaving!” Het is nu aan justitie om de strafmaat te bepalen. Ten Voorde wil en kan daar niet op vooruitlopen. Wel kan hij melden dat het proces-verbaal niet helemaal overeenkomt met de situatiebeschrijving van Van de Ven in de media. Het zou om een ‘aanzienlijk groter’ aantal aanwezigen gaan dan tien. (AJ)
Zie ook onze eerder berichtgeving: Politie maakt einde aan feest
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.