Aan een lang proces om de leegstaande voormalige basisschool De Zonnebloem, in samenspraak met de buurt, een nieuwe invulling te geven is met de oplevering van zeven appartementen rondom een gemeenschappelijke ruimte een einde gekomen. Vanwege de corona-crisis zal er geen officiële opening plaatsvinden en wordt er noodgedwongen in stilte een punt gezet achter een proces dat een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie zou zijn.
Borne schoolt om
Begin 2016 werd gestart met het project dat als pilotproject zou moeten dienen om herontwikkeling van leegstaand gemeentelijk vastgoed aan te pakken en daarbij een grote rol te geven aan de buurt. Er werd een bureau voor ingehuurd om het proces, onder de noemer ‘Borne schoolt om’ te begeleiden en mensen werden aangemoedigd ideeën in te leveren. Het resulteerde in uiteindelijk 17 plannen, van zeer uitgewerkt tot schets.
Na een eerste selectie bleven er nog vier ideeën over, waar de buurt in december 2016 over mocht stemmen. Men koos in meerderheid voor het plan van Building Design om zeven grondgebonden seniorenappartementen te bouwen rondom een gemeenschappelijke ruimte. Een deel van de voormalige gymzaal zou behouden blijven voor activiteiten in de wijk.
In augustus 2018 vond de overdacht van De Zonnebloem plaats aan Ter Grote Vastgoed Beheer dat het plan van Building Design zou gaan uitvoeren en exploiteren. De verwachting werd uitgesproken dat de eerste bewoners er in mei 2019 hun intrek konden nemen.
Vertraging door vervuilde grond
Maar in december 2018 kwam er een behoorlijke kink in de kabel. Er was vervuilde grond geconstateerd. Asbest en andere rommel, die duidden op de aanwezigheid van een stortgat op het terrein. Een verrassing, want de grond stond niet bekend als risicogebied. De vervuiling was niet zo erg als bij de beruchte voormalige kleigaten in de buurt, maar ernstig genoeg om te moeten saneren. De bouw lag noodgedwongen zes maanden stil.
In de zomer van 2019 kon er weer opgestart worden en nu is het hele project klaar. Alle zeven appartementen zijn verhuurd en de bewoners hebben hun intrek genomen. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.