Heemkunde verrast met oorlogsverhalen
EXTRA DIKKE ‘BOORN & BOERSCHOP’ OVER DE JAREN ‘40-‘45

Heemkunde verrast met oorlogsverhalen

Boorn & Boerschop is de viermaandelijkse uitgave van de Heemkundevereniging Borne. Tot zover niets nieuws onder de zon; het blad is immers ook al bezig aan haar dertigste jaargang. Wel nieuw is het schrijverscollectief dat zich kortgeleden stortte op het tot stand brengen van een wel heel bijzondere editie: het themanummer 75 jaar bevrijding. Twaalf redacteuren tekenden voor deze gelegenheid bijzondere verhalen op over de oorlogsjaren ’40-’45. Het resultaat is een bijna zestig pagina’s tellend boekwerk, dat een fraai beeld geeft van het leven in Borne, Hertme en Zenderen tijdens de oorlogsjaren.

 

Zo verhaalt Annie Oude Lansink-Rohof (91) over de gebeurtenissen in Zenderen, waar haar ouders destijds een manufacturenwinkel hadden. Haar ouderlijk huis bood in de oorlogsjaren onderdak aan velen. Jan Homan (93) woonde in zijn jeugdjaren in Hertme. Jan herinnert zich vooral de spanning, omdat zijn ouders veel clandestien moesten doen om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. En dan is er nog Harry Rientjes, die met zijn ouders en zeven broers en zussen op de Meijershof woonde. Hij zag de Duitsers Borne binnenkomen en weet nog goed dat het gezin de vlag uitstak toen de bevrijding eenmaal daar was.

 

Voetballen met vallen opstaan

En zo vult de special zich met nog veel meer verhalen over die waanzinnige periode. Natuurlijk wordt er plek ingeruimd voor het verhaal van Fred Nachbaur, dat eind vorig jaar pas naar buiten kwam. Hij was op 3 april 1945 een van de eerste bevrijders die bij café-restaurant ’t Schip Borne binnenviel. En wat te denken van NEO en BVV Borne? Zij voetbalden in de oorlogsjaren ‘gewoon’ door, al ging het vaak met vallen en opstaan. Met veel anekdotes krijgt de lezer een fraaie terugblik voorgeschoteld.

 

Het jubileumnummer is rijkelijk gevuld met foto’s en documenten uit de oorlogsjaren en vormt daarmee een onmisbaar exemplaar voor hen die in deze weken rond de officiële bevrijdingsdatum van 3 april 1945 nog eens willen terugblikken op die roemruchte periode in onze eigen omgeving.

 

Boorn & Boerschop is voor de prijs van 4 euro te verkrijgen bij boekhandel Bruna, de VVV en het Bussemakerhuis. Omdat de twee laatstgenoemde vanwege de coronacrisis tijdens zijn gesloten, kunnen exemplaren ook worden gekocht bij Annemarie Haak, Van Deinsestraat 33 en Frans Edelijn, Blauwgras 69, beiden in Borne. Graag met gepast geld betalen. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans Gloerich — 22 mrt 2020
In een van de verhalen wordt het jonge echtpaar Wiggers-Hollink genoemd. Zij kwamen samen om het leven bij het bombardement begin 1943. Hun huurhuis aan de Woolderweg nr. 14, later vernummerd 13, kwam hierdoor vrij. Dit stelde mijn ouders Jo Bartelink en Henk Gloerich in staat het huis te huren van buurman Bruggink en in mei 1943 hun trouwplannen uit te voeren.
Gerard Morselt — 22 mrt 2020
Geweldig om deze verhalen te lezen, ik was 10 jaar toen de oorlog was afgelopen en herinner me nog veel van die spannende tijd. Mooie uitgave
J.A.J.M. Hobert — 22 mrt 2020
complimenten voor deze mooie en bijzondere uitgave

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024