Donderdagmorgen werd ceremonieel de eerste notenboom geplant langs wat ooit de oprijlaanlaan naar kasteel Weleveld in Zenderen was. Al van 1999 dateert het plan om de oude toegang naar de havezate in ere te herstellen. In 1804 werd het Huis Weleveld afgebroken en daarmee verviel ook de oprijlaan tot een wildernis.
De restauratie van de weg past in het streven om de plek waar ooit het Huis stond te accentueren. Eerder al werd de oude binnengracht gerestaureerd, werd er een toegangshek geplaatst en herinnert een groep ridderbeelden aan het verleden van het landgoed.
Restauratie in gedeelten
De oprijlaan wordt om technische en financiële redenen in gedeelten gerestaureerd. Er wordt begonnen met dat deel dat vanaf de Hebbrodweg over ’t Allee naar het Weleveldse voetpad loopt. Uit historisch en hedendaags onderzoek blijkt dat de oprijlaan indertijd aan beide zijden een dubbele rij bomen had in zigzagformatie. Dat aspect wordt met het aanplanten van 247 notenbomen weer teruggebracht. De keuze voor de soort bomen heeft een esthetische achtergrond, niet direct een historische. “Eiken of beuken planten moet je tegenwoordig niet meer willen”, verklaart Eric Kwint de aanplant. Kwint is met zijn vrouw Carleen Kwint-Hänisch ten Cate de huidige bewoner van het landgoed.
Op termijn zal het tweede gedeelte van de laan, langs de Wolven van Weleveld en uitkomend bij de toegangspoort aangelegd worden, maar wanneer dat zal zijn is nog onduidelijk. “Het geld is op”, is de simpele verklaring van Kwint. Voor de huidige reconstructie is onder andere een provinciale subsidie verkregen. Niet voldoende om de laan op enigerlei wijze te verharden zodat voetgangers of fietsers er gebruik van kunnen maken. Ook dat zal pas gebeuren als de financiën ervoor gevonden worden. Maar de contouren en de bomen staan er al wel. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.