“Achteraf was het verstandig geweest de gemeenteraad eerder te informeren over de verandering in de berekening van de WOZ-waarde door het GBTwente”, gaf wethouder Herman Mulder toe naar aanleiding van vragen van Mieke Visser (SP). Ook het GBTwente zou geschrokken zijn door de commotie die er is ontstaan en neemt deze ervaring mee als men ook in andere gemeenten aan de slag gaat om voor 2022 over te gaan naar de wettelijk verplichte meetmethode om te rekenen op basis van oppervlakte in plaats van op inhoud.
Andere meetmethode
Op zich heeft deze andere meetmethode geen effect op de waardebepaling, maar de combinatie van de veranderde methode met het beter in beeld hebben van vergunningsvrije bouwwerken én de flinke OZB-verhoging dit jaar hebben de nodige emoties opgeroepen. Door ontwikkelingen op de woningmarkt zijn huizen over het algemeen meer waard geworden. In Borne gemiddeld een stijging van 6,7 procent. De OZB verhoging moet daardoor naar beneden bijgesteld worden, omdat de gemeente niet mag profiteren van de gestegen marktprijzen. Dat geldt overigens niet voor allerlei andere heffingen (onder andere waterschapsbelasting) die over de WOZ-waarde berekend wordt.
Individueel kan er met name door het ontdekken van dakkapellen, schuurtjes, carports en dergelijke een relatief hogere WOZ-waarde vastgesteld zijn, dan alleen op grond van het feit dat de huizenprijzen op de markt stijgen. En dat kwam net een beetje ongelukkig uit, vlak na de aankondiging dat de OZB in Borne behoorlijk verhoogd moet worden om ambities waar te kunnen maken. Met de nodige verwarring en emotie tot gevolg.
Vragen van de SP
De SP vond het vreemd dat de gemeenteraad niet was geïnformeerd dat Borne als pilotgemeente als eerste over zou gaan naar de nieuwe methodiek. De partij wilde er in de gemeenteraad over spreken, maar kreeg het onderwerp niet geagendeerd, omdat de meerderheid van de gemeenteraad het blokkeerde. Middels het ongebruikelijke beroep op het zogenaamde ‘artikel 41’ lukte het alsnog. Dinsdagavond diende de SP een motie in om het pilotproject in Borne goed te evalueren en daarbij de gevolgen en de communicatie mee te nemen. Er zou voortaan ook beter met Raad en inwoners gecommuniceerd moeten worden.
Daar kon de rest van de gemeenteraad ook wel achter staan, hoewel het nog wat ongemakkelijk was om het eerder blokkeren van het bespreekpunt en het steunen van de motie met elkaar te kunnen rijmen. Het kwam erop neer dat men niet had gewild dat er maar te pas en te onpas allerlei onderwerpen geagendeerd worden op een toch al drukke raadsagenda. Er waren ook wel wat opmerkingen over het door de SP door elkaar halen van meetmethode en het beter in beeld hebben van aan- en bijbouw in relatie tot de OZB. Maar evalueren en beter communiceren in het vervolg, daar kon iedereen zich wel in vinden. (AJ)
Lees ook onze eerdere verslaggeving:
De complexe materie van de WOZ
SP krijgt niet de gewenste discussie WOZ
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.