Groot project duurzaamheid bij Twickel
GROEPS- EN NIVEAUDOORBREKEND OVER 4 THEMA’S

Groot project duurzaamheid bij Twickel

Op het Twickelcollege aan de Welemanstraat hebben ongeveer 120 leerlingen van de tweede klassen de afgelopen week anders gewerkt dan normaal. De hele week is er gewerkt rondom het thema duurzaamheid. Bijzonder hierbij was, dat de leerlingen van verschillende opleidingniveaus door elkaar in de projectgroepen zaten. Loopbaanoriëntatie en samenwerken zaten integraal in het project.

 

Er is de gehele week gewerkt rondom een viertal thema’s: kleding, bouwen en wonen, voeding en tenslotte energie en afval. Het stond iedere leerling vrij zelf te kiezen aan welk van deze onderwerpen zij of hij ging werken. Tijdens de afgelopen week vervielen alle gewone lessen en werd er vakoverschrijdend aan het project gewerkt.

 

Gezamenlijke aftrap voor splitsing in vier thema’s

Maandag zijn alle deelnemers begonnen met een bootcamp op het grasveld bij de school. Deze werd geleid door een oud-leerlinge van het Twickelcollege die momenteel haar opleiding sport en bewegen aan het ROC van Enschede volgt. Doel hiervan was duurzaam te leren omgaan met je eigen lichaam.

 

De projectgroep bouwen en wonen heeft een bezoek gebracht aan Welbions en kreeg een gastles van een wooncoach van deze woningcorporatie. Bij een bezoek aan het Twentebad kregen zij een kijkje achter de schermen bij alle technische installaties. Tijdens een bezoek aan Ikea hebben zij, na een ontbijtje van deze winkel, onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van de producten die daar worden verkocht.

 

De groep die heeft nagedacht over kleding bracht een bezoek aan het ROC van Hengelo, locatie De Maere. Daar zagen zij hoe kleding wordt gemaakt en hoe oude kleding kan worden hergebruikt. Bij de kringloopwinkel in Hengelo mochten zij voor een klein bedrag kleding kopen, die vermaken, en geschikt maken om te dragen. Een docent van het ROC is als gastspreker in een van hun lessen over het onderwerp komen vertellen.

 

De leerlingen die rond het thema voeding hebben gewerkt hebben een drietal bedrijfsbezoeken gebracht. Bij For Farmers in Delden werden zij geïnformeerd over de samenstelling en distributie van diervoeders. Bij Landgoed Kaamps in Deurningen hebben zij gezien hoe dat bedrijf de melk van eigen koeien gebruikt om daar kaas van te maken. Tenslotte zijn ze bij McDonalds geweest waar zij uitleg kregen over de herkomst van het daar gebruikte vlees. Ze mochten daar zelf een hamburger maken.

 

De projectgroep die over energie en afval werkte heeft een bezoek gebracht aan garage Munsterhuis. Het ging daar natuurlijk over de duurzaamheid van auto’s en de toekomst daarvan, maar menigeen kon het niet laten om toch ook een kijkje te nemen bij de superbolides die daar staan! Ook brachten zij een bezoek aan Twence, waar zij leerden over afvalscheiding en warmte die met afval kan worden opgewekt, onder andere voor AKZO en het warmtenet van Hengelo.

 

Gemeenschappelijke eindpresentatie

Vrijdag aan het begin van de middag vond de eindpresentatie van alle vier groepen plaats in de aula van het Twickelcollege. Na een korte opening splitsten de leerlingen van de projectgroep bouwen en wonen zich af, samen met de ouders die daarvoor waren gekomen. Deze ouders kregen een op maat geschreven advies van de leerlingen, hoe zij hun eigen huis zouden kunnen verduurzamen. De overige leerlingen en ouders zagen een tweetal video’s. De projectgroep voeding en die van kleding hadden die samengesteld. Vooral de modeshow met hergebruikte kleding van de kringloopwinkel kon op veel bijval rekenen. De leerlingen van de projectgroep voeding gingen tijdens de presentaties rond met zelf gemaakte, verantwoorde hapjes.

 

Het was mooi om te zien dat een flink aantal ouders de moeite had genomen om naar de presentatie te komen. Zo ook de moeder van Jort. Zij vertelde door haar zoon goed op de hoogte te zijn gehouden van de activiteiten tijdens de hele week. Zelf vond hij het bezoek aan McDonalds en het maken van een hamburger erg leuk. En dat gold ook voor het recreatief zwemmen dat alle leerlingen hebben gedaan in het Twentebad nadat de projectgroep bouwen en wonen daar een rondleiding had gehad. Jort vond het wel jammer dat het niet mogelijk was om aan boord te gaan op een van de transportschepen die bij For Farmers aangemeerd lagen. Moeder vertelde verder dat er ook thuis hard is gewerkt. Zo maakte Jort onder meer een powerpoint-presentatie. Het was hem niet helemaal duidelijk wat daar de bedoeling van was, want die stond niet zichtbaar op deze geslaagde eindpresentatie. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 07 mrt 2020
Nico, ONZE generatie doet NIETS tegen luchtvervuiling (13.000 doden/j in ons land). Stopcontacten leveren stroom met 649 g CO2-emissie/kWh: www.co2emissiefactoren.nl/wp-content/uploads/2017/12/CO2-factor-stroomverbruik-20-11-2017.pdf “Kolenstroom” veroorzaakt hoge CO2-emissie: spotgoedkoop, stinkend smerig. Het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen is in Polen hoger dan hier. Doorschuiven naar volgende generatie? Bewijs van onwil! Ik informeerde samen met Welbions en GEAS in 2019 medebewoners in Letterveld en motiveerde een zeer hoog aandeel bewoners (>28%) mee te doen met de actie “PV op je dak”. www.borneboeit.nl/index.php?id=80256&searchstr=letterveld+welbions
Ik informeer al 10-tallen jaren over energie en hernieuwbare bronnen omdat het basisonderwijs dat niet doet, o.a. via de Gewoonboot www.youtube.com/watch?v=SJu1Y0qSLV4 een project, gestart door Overijsselse Woningbouwvereniging Deltawonen. ik zorgde dat die boot naar het IJ ging: in Twente was er te weinig interesse voor.
Nico — 06 mrt 2020
Jammer dat Paul Cohn overal iets over te zeiken heeft en blijkbaar niets beters te doen heeft dan lulklige reacties plaatsen.
In plaats van dat deze meneer zich realiseert dat de leerlingen van nu, de besparingen van morgen moeten verwezenlijken en dat dit soort projecten daar een belangrijke (en leuke) aanzet toe geven, moet er weer een vervlend en neerbuigend stukje van Paultje onder.
Misschien dat Paul zelf eens iets positiefs kan doen op dit gebied?
Wat mij betreft: Mooi dat deze leerlingen een mooi project hebben afgesloten: compliment.
Paul Cohn — 06 mrt 2020
Hergebruik van restwarmte leek bij renovatie van het Twickelcollege nog té duurzaam.
Warmte die met het afvalwater van Zenderen, Hertme en Borne via de transportleiding 350 m van het Twickel College cadeau wordt gegeven aan Energiefabriek Hengelo?
www.vechtstromen.nl/buurt/projecten/energiefabriek/

Riothermie, daar was het Vellesan College in Velsen al wél aan toe:
www.youtube.com/watch?v=li66Mv4Mfq0
Want stoken kost zilver, verspillen kost goud.

Cacaoschaarste werkt door in prijzen...

De maand december is de maand bij uitstek waar er veel specifieke chocoladeproducten gekocht...
20-11-2024

Meester Hans gaat met pensioen

Zichtbaar geëmotioneerd liep meester Hans vanmorgen voor de laatste keer in functie naar...
14-11-2024

Verwonder, onderzoek en ontdek

Het ziet er allemaal spectaculair uit, en de kinderen van basisschool St. Stephanus in Zenderen...
18-09-2024

Mehmet Aydin 50 jaar in dienst bij Bons & Evers

29 juli 2024 was Mehmet Aydin 50 jaar in dienst bij Bons & Evers (B&E). Het behalen van...
17-09-2024

Bouw Kindcentrum Borne West van start

Onder toeziend oog van de kinderen van ‘t Oldhof en de Jan-Ligthartschool heeft wethouder...
16-09-2024

Veertig jaar ‘mooi wark’

Als 24-jarige kwam Gerrit Zegger in dienst bij Bouwonderneming Oude Wolbers. Inmiddels 64 jaar...
06-09-2024