Een inwoner van Borne is in een risicogebied geweest en besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Na laboratoriumonderzoek stelde het RIVM dit resultaat woensdagavond 4 maart vast. Er is geen link tussen deze patiënt en de eerder in Nederland gevonden gevallen. De patiënt en gezinsleden zitten preventief in thuisisolatie.
De GGD Twente is reeds gestart met een contactonderzoek en heeft in kaart gebracht met wie deze patiënt contact heeft gehad buiten het gezin. Deze kleine groep contacten van de patiënt wordt door de GGD benaderd. Zij moeten dagelijks hun temperatuur en eventuele klachten doorgeven. Mochten zij klachten krijgen die passen bij het coronavirus, dan worden zij getest en is ook voor hen thuisisolatie van toepassing.
Het RIVM en de GGD handelen daadkrachtig bij mogelijke nieuwe besmettingen en passen het protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen wordt de kans verkleind dat de ziekte zich verder kan verspreiden.
Wat kunt u zelf doen?
De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: was uw handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg en raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
Als u klachten heeft
Heeft u koorts (meer dan 38 graden Celcius) én luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) én bent u de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:
China (inclusief: Macau en Hongkong), Singapore, Zuid-Korea, Iran of de Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.
Voor meer informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Neem niet alleen maatregelen voor jezelf, maar ook voor die mensen die het anders onnodig via jou krijgen.
Als je er niet aan overlijdt kun je er nog steeds heel ziek van worden.
Enne … hoeveel miljoen mensen in Nederland hebben er auto-immuun ziektes zoals reuma, eczeem en nog een hele lijst veel voorkomende aandoeningen? Die lopen flink risico. Velen ook tussen jouw familie, vrienden (ook al weet jij dat vaak niet), en mensen die 'jouw' maatschappij draaiende houden. Even in de WIJ-modus ajb.