Paper-Art, schilderen met papier
23-02-2020
EXPOSITIE JORIEN STEL IN BORNSE SYNAGOGE

Paper-Art, schilderen met papier

Wie de expositieruimte van het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge binnenloopt wordt blijmoedig. De kleurrijke kunstwerken van kunstenares Jorien Stel zorgen voor een positieve en opgewekte stemming tijdens de opening op deze druilerige zondag.

 

Beelden met tijdschriften

Jorien heeft een bijzondere eigen signatuur ontwikkeld. “Doorgaans exposeer ik met mijn vader. Het is spannend om nu een solo-expositie te mogen openen.” Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van beelden en letters. Schilderijen waarin papier uit tijdschriften en acrylverf worden gecombineerd. Afbeeldingen die figuratief en abstract zijn. Stel is autodidact en houdt zich sinds tien jaar actief met kunst bezig. “Ik vond tijdschriften altijd al interessant. Er liggen stapels bij mij thuis. Ook leggen lieve mensen in mijn omgeving regelmatig lectuur voor mijn deur.”

 

Ze bouwt haar werk op vanuit het doek. Eerst schetst ze een voorstelling. Vervolgens brengt ze een afbeelding met acrylverf aan. Hierover componeert ze beelden met fragmenten uit tijdschriften. Stels’ composities nemen de toeschouwer mee in een nieuw verhaal. De bezoeker neemt spanning en mysterie waar. Soms met een lach op het gezicht, vanwege de humor. Eén ding is waar: je blijft kijken, ontdekken, woorden en vormen verweven in een kunstwerk met kracht en schoonheid.

 

Sprekende werken beleven

“Mijn werken worden gewaardeerd door jong en oud. Gelukkig kan ik als professional bestaan. Met ups en downs. Ook jonge mensen zoeken mijn werk uit soms passend bij hun interieur”, legt Stel bescheiden uit. Om het voor iedereen bereikbaar te maken verkoopt Stel ook reproducties van haar werk. De getoonde schilderijen zijn gemaakt in de afgelopen twee jaar. De toeschouwer ziet een omvangrijk werk genaamd New York. De trots van Stel zelf. “Dit werk heb ik geheel opgebouwd uit deeltjes van tijdschriften. Er is geen acrylverf aan te pas gekomen.” Er hangen verschillende kleurige portretten van vrouwen. Opvallend zijn de sprekende ogen die de toeschouwer aankijkt. Alsof ze iets willen zeggen. Het is de beurt aan de kijker om dit in te vullen. En zo wordt kijken… beleven! (YD)

 

De expositie loopt tot 29 maart en is te bezoeken op zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti...
06-08-2024

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024