Sinds vrijdagavond is de kersverse burgemeester Jan Pierik zijn zeggenschap over Borne voor even kwijt. Stadsprins Dennis I en zijn Adjudant Tim namen de sleutel van het dorp met een stralende en zelfverzekerde glimlach van hem over. Dat gebeurde tijdens een officiële bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis, waarbij alle aangesloten verenigingen van de Stichting Borns Carnaval acte de presence gaven, evenals trouwens de hoogheden van de partnerstad Rheine. Pierik bleek er niet veel moeite mee te hebben en liet alle spektakel gewillig over zich heen komen.
Samen naar de kerk
Maar voor het zover was (én zoals het hoort) gingen alle hoogheden en hun gevolg inclusief dansmarietjes, eerst om kwart voor zes ‘ter kerke’. Traditiegetrouw gebeurt dat in de RK Kerk in Zenderen. Voorafgegaan door de ’t Is Ma Wa'j Went Band zochten ze een plekje in de kerkbanken om vervolgens samen een heuse ‘Carnavalsmis’ bij te wonen, waaraan alle carnavalisten uit Borne, Hertme en Zenderen hun steentje bijdroegen. De een wat onwennig en de ander vol flair, maar waardig was het wel. Gerben Besselink, de voorzitter van de organiserende Doldraejers, maakte in zijn openingswoord nog maar eens gewag van het Askruisje, dat woensdag traditioneel de carnavalsdagen besluit. “Er wordt geteld”, zo klonk hij op waarschuwende toon.
Koor Contrast verzorgde de bijbehorende liederen, Stadsprins Dennis en zijn adjudant deelden het brood uit, jeugdprins Tygo en zijn prinses Lieke van De Kolkleu ontstaken de kaarsen en preses Henk van den Berg van de Stichting Borns Carnaval hield een overweging. “Carnaval is een mindset”, zo gaf hij zijn toehoorders mee. “Zeg het komende jaar gewoon alaaf, in plaats van te mopperen of te klagen, dan wordt het leven een stuk plezieriger.” De bijzondere collecte was dit keer bestemd voor de Stichting Noodfonds Borne.
De macht van de sleutel
Daarna togen de steken en de galajurken naar het gemeentehuis om de felbegeerde bestuurlijke macht over de gemeente te grijpen en de sleutel in handen te krijgen. Dat ging uiteraard niet zomaar. Burgemeester Jan Pierik had de carnavalisten twee weken geleden een opdracht meegegeven en wilde eerst wel eens weten wat de hoogheden ervan terecht hadden gebracht.
De Kolkleu moesten het nieuwe spel ‘Is dat Raar’, om vooroordelen bespreekbaar te maken, promoten. De contactgegevens van het Zelfregieteam Borne, dat het spel in Borne introduceert, hadden Prinses Carine en Adjudante Rian echter nooit van de burgemeester gekregen. Maar de dames uit Hertme zijn niet voor één gat te vangen. “Als de mannen het af laten weten, dan moeten de vrouwen het maar oplossen hè?” Het bewuste spel is inmiddels in Hertme en de dames gaan er met behulp van de Hertmese jeugdhoogheden voor zorgen dat het onder de aandacht komt bij de schooljeugd.
De Melbuulkes hadden eveneens wat moeite om de juiste contactpersoon te vinden bij de GGD, waarmee afspraken gemaakt moesten worden over Stoptober. “Het was te kort dag om nu al iets uit te werken en het is nog lang geen oktober”, meldde Prins Koen de burgemeester. Maar een plan de campagne was desondanks al in de startblokken. In oktober gaat de vereniging van start met ‘Heel Borne stopt’ en daarvoor had men bedacht een lichtend voorbeeld goed te kunnen gebruiken. Aan wethouder Herman Mulder de eer om het boegbeeld van de campagne te worden.
De Doldraejers kregen als opdracht om de oorlogsgraven in Borne, Hertme en Zenderen meer aandacht te geven. De kersverse hoogheden Martijn en Carmen, net sinds afgelopen weekend aangetreden, hadden er geen gras over laten groeien en al een plan bij de beheerder van de begraafplaats neergelegd. Een rol is weggelegd voor het voltallige college en voor BorneBoeit. Hoe dat allemaal uitpakt hoor je later.
Geheim
Uiterst geheim nog is het plan van de Angorageiten om iets met Dry January te doen. “Ik had een biertje op, het liep een beetje uit de hand en toen ben ik vergeten om de GGD te bellen”, verontschuldigde Koning Bart zich bij Jan Pierik. Maar zijn plan was wel geweldig, nog niet gedeeld met de collegae hoogheden van de Geiten en dus allemaal nog niet voor de openbaarheid.
De Toet’nbloazers hadden zich al wel vastgelegd en, zoals beloofd, contact gezocht met de 75 jaar vrijheid-organisatie. Hand- en spandiensten verlenen was het uitgangspunt en dat doen de leden van de carnavalsvereniging veel en graag. Zó veel en graag dat het nog moeilijk was om iets te vinden waar niet al heel veel Toet'nbloazers bij betrokken waren. Uiteindelijk werd het hulp bij de intocht van antieke legervoertuigen op 5 mei.
Burgemeester Jan Pierik vond het allemaal voldoende en heeft de komende vier dagen vrijaf nu de bestuurlijke macht even buiten zijn bereik ligt. De symbolische sleutel werd overgedragen en even later werd traditioneel de Krelis in top gehesen ten teken dat de carnaval in alle hevigheid kan losbarsten. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.