Grootschalige renovatie gemeentehuis nodig
OPKNAPPEN, VERDUURZAMEN OF NIEUWBOUW?

Grootschalige renovatie gemeentehuis nodig

Het gemeentehuis is gebouwd in 1988 en kent nu een aantal functionele en technische beperkingen. Daarnaast zijn er vanwege het Klimaatakkoord eisen gesteld aan gemeentelijk vastgoed op het gebied van duurzaamheid, waarbij uiterlijk in 2050 het gebouw klimaatneutraal moet zijn. Gegeven het feit dat het geld bij de gemeente Borne nu ook niet tegen de plinten klotst en het toekomstbestendig maken van het gemeentehuis sowieso in de vele miljoenen gaat lopen is er gekeken wat nu eigenlijk het meest verstandige is om te doen. Opknappen, meteen verduurzamen of maar direct nieuw bouwen?

 

Extern deskundige Margot Wolbers-Morskate van XXadvies heeft onderzoek gedaan naar de staat van het huidige gebouw en de voor- en nadelen van de drie mogelijke scenario’s op een rijtje gezet, zodat college en gemeenteraad daar later dit jaar een keuze uit kunnen maken.

 

Beheer en onderhoud

“Het gemeentehuis is 32 jaar oud en een groot aantal technische zaken voldoet niet meer. Bovendien kent het gebouw ook functioneel beperkingen.” Om aan de Arbowet te kunnen voldoen moeten er een aantal zaken aangepast worden. De cv-installatie schijnt defect te zijn, kabelgoten zijn te vol en zo zou er een ‘waslijst’ van mankementen zijn die verholpen dienen te worden. Groot onderhoud, waarbij de ambtenaren tijdelijk elders onderdak moeten vinden, zou dat kunnen verhelpen. Kosten: meer dan 4,5 miljoen. In dit scenario ‘Beheer en Onderhoud’, worden verder geen duurzaamheidsmaatregelen genomen en dat zou betekenen dat er binnen tien jaar opnieuw geïnvesteerd moet worden voor een bedrag van minimaal tien miljoen.

 

Duurzame renovatie of nieuwbouw

Worden er nu al direct duurzaamheidsmaatregelen genomen, waarmee je al een eind op weg bent om voor 2050 aan klimaatneutraliteit te voldoen, dan wordt de totale investering bijna 9 miljoen (investering en kosten tijdelijke huisvesting), met een beperkte herinvestering van een miljoen voor 2050. Het gemeentehuis moet daarvoor tot op het casco gestript worden en voorzien van nieuwe gevels en dak. Voordeel is dat het gemeentehuis ook meteen opnieuw ingericht kan worden naar de laatste inzichten. Het meest verregaande scenario is nieuwbouw. Op de huidige plek of elders. Dat zou een compacter en energieneutraal gebouw moeten zijn. Totale kosten 10 miljoen.

 

De gemeenteraadsleden, die dinsdagavond de scenario’s kregen voorgelegd, schrokken ervan. Bram Donkers (GrLi/PvdA): “Dit krijgen we niet uitgelegd aan de burger!” Margot Wolbers begreep het helemaal. “Maar het gaat hier niet om een ambitie, maar om noodzaak. Om de haverklap begeven de installaties het nu. Als je het uitstelt, dan kies je automatisch voor het eerste scenario. Er is een ondergrens aan veilig gebruik. Daar ontkom je niet aan.”

 

Alle drie de scenario’s worden nader uitgewerkt. Het college wil samen met de gemeenteraad een voorkeursscenario vaststellen. Dat zou op 16 juni dit jaar moeten gebeuren. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Duurzame smoezen — 21 feb 2020
Het Kulturhus is ook een gebouw van de overheid dat energieneutraal moet worden. Die taak is al heel lang bekend. Jammer: pas nog verbouwd, maar niet gelijk op duurzame verbouw en -energie overgegaan. Zal wel gelijk (opnieuw) met het Gemeentehuis gebeuren? Gaat het dan toch om een enorme smoes? Toch jaloers op het nieuwe Gemeentehuis van Almelo en Hengelo?? Of wordt het ook in Borne een Warmtenet van Twence voor overheidsgebouwen en veel minder ingrepen, zodat gebouwen ook hier oud mogen worden?
H s — 20 feb 2020
Dit kan toch niet waar zijn.De vloerbedekking lag er net in toen zijn wij er getrouwd.Nu naar nog maar 32 jaar moet er iets nieuws komen waarom .Weer de Bornse bewoners op nog meer kosten jagen gooi er wat van die niet functionerende ambtenaren eruit en van dat geld een likje verf of wat het ook moet zijn en klaar en houd het geld in de pot van ons Borne
Lichtgeel hesje — 20 feb 2020
Wie is hier nu de portefeuillehouder cq aanspreekpunt voor de Raad? De gemeentesecretaris annex directeur onder wie de interne gemeentelijke organisatie valt, of een externe adviseur? Ik mis de verantwoordelijke portefeuillehouder namelijk volledig in dit verhaal.....
Jan Fokko — 20 feb 2020
Gemeente moet aantal ambtenaren terugbrengen.
Breng alles onder in het oude(leegstaande)politiebureau en verkoop het huidige pand aan een projectontwikkelaar.
Ron Hartman — 20 feb 2020
Die lelijke buitenkant kan ingepakt En daardoor heel eigentijds worden. Met isolatiemateriaal dat ook nog eens heel fraai oogt. Architecten gebruiken dat ook vaak in nieuwbouwprojecten. Dak opdikken en daarna verkopen, of verkopen inclusief de verplichting om dat te doen?
Of gewoon even wachten tot het oude klooster aan de Stationsstraat vrijkomt na de bouw op de Esschool. Fraaie plek daar voor een inpandig goed gerenoveerd historisch ogend gemeentehuis zoals ze in het Westen beter doen met hun panden uit het verleden.
Henry — 19 feb 2020
Kabelgoten zijn te vol en een waslijst aan andere problemen? Wat een waanzin en een partij kul-argumenten. Vraag eens een aannemer en niet een adviesburo voor een “fatsoenlijk” renovatieadvies!
Henry — 19 feb 2020
Het zal mij niet verbazen als binnen 15 jaar Borne en Hengelo fuseren.
Bespaar ons dan nu weer een OZB verhoging!
Henk — 19 feb 2020
Niets aan doen, gemeente opheffen en we worden een dorp van Hengelo
Paul Cohn — 19 feb 2020
wie nog eens kijkt naar de thermoscan uit 2012 ziet dat het gebouw prima zou kunnen dienen om de CV van het nieuwe Wooldrik tot vér boven het kookpunt te brengen: https://enschede.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=befa445cbeb94195957120931eec6716
Ga links-onder naar "Thermoscan Borne" en zoom op die warmtekaart naar "Rheineplein, 7622 Borne".
Ik waarschuw al jaren voor dit peperdure zwarte- energie-gat, maar helaas, de wethouder snapt niet waarover het gaat dus ambtenaren blijven verwend worden met een hoeveelheid energie waar een half dorp genoeg aan zou hebben...
Wie alle airco's op het dak ziet snapt waarom het energieverbruik voor Openbaar Bestuur in Borne al jaren rond de 30 TJ (8,33 miljoen kWh) schommelt , 3600 kWh per burger per jaar! (gas plus elektriciteit) https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard/Dashboard/Publieke-Dienstverlening/Openbaar-Bestuur--SBI-O---241-energie_o/
Pure verkwisting terwijl de burger gemaand wordt zijn huis te isoleren!
T Huiskes — 19 feb 2020
Hier hadden we op kunnen wachten: het verduurzamen van een 32 jaar oud gebouw is nodig daar het kabinet dit aanbeveelt of tewel opdringt voor 2050 dus de gemeente Borne (lees: de inwoners) krijgen de rekening gepresenteerd - maar ook een ieder krijgt de rekening gepresenteerd voor vervanging cv-ketel voor 2050 in een meer energie vriendelijke (gasvrije) ketel - wie gaat dit betalen? Zoete lieve Gerritje misschien? Zeg het maar. De energienota komt heus hoger uit te vallen indien wij de beoogde verduurzaamheid gaan volgen (dit hebben experts al gezegd en voorspeld) maar kan dit ook echt overal in elke woning, flat en appartement?
Het kan wel in een gemeentehuis bijvoorbeeld - ik denk dat het beter is nu te doen, dan wachten op Godot (zeg 2040) daar de kosten navenant mee gaan stijgen naarmate de jaren voorbij gaan "vliegen".
Lichtgeel hesje — 19 feb 2020
BB van 12/9/19:"Ook niet in de voorlopige bezuinigingsplannen opgenomen is de post voor het op orde brengen van de gemeentelijke organisatie (meer dan een miljoen) en de verbouwing van het gemeentehuis (in totaal 2,1 miljoen)." BB van 19-2-20: "dan wordt de totale investering bijna 9 miljoen (investering en kosten tijdelijke huisvesting), met een beperkte herinvestering van een miljoen voor 2050.", ofwel maal factor 4 in zes maanden tijd. De vraag is dan ook 'wie heeft er niet opgelet in de Raad bij de Begrotingsbesprekingen van vorig jaar?. Of worden hier de inwoners van Borne door deze Coalitie c.q. College financieel gezien bij de neus genomen (nog meer OZB-verhogingen!) c.q. voor dom versleten door politiek Borne. Een tip voor dit rupsje-nooit-genoeg: Er staat nog een groot pand op fietsafstand vrij aan de Hazenweg in Hengelo. De vorige bewoners (gemeente Hengelo) zijn net vertrokken, dus ambtelijk Borne kan zo met dozen en al verhuizen naar deze locatie. Scheelt weer....
Regionale Energie Strategie — 19 feb 2020
Het slopen van zo'n pand geeft veel troep. Gelet op de nog maar 32 jaar oude materialen (en de investeringen daarna) natuurlijk niet echt duurzaam. Verkopen aan een bedrijf dat slim renoveert en net als in andere steden dit pand nog minstens 100 jaar (opgeleukt en ge-isoleerd) gebruikt is het best. Alle windmolens bij elkaar, kunnen deze verspilling niet herstellen. Een renovatie kan ook geleidelijk. Lege ruimte voor intern verkassen genoeg. Beter is op een andere (kleine) plek (en omhoog) als het dan zo nodig moet.
Albert van Daellen — 19 feb 2020
Tja...dat het allemaal gedateerd is, somber en geen fijne werkomgeving lis vrij snel duidelijk. Ik zou zeggen breng de publieksfuncties onder in het Kulturhus, verkoop het gemeentehuis en schakel over naar dit concept: https://www.gemeente.nu/bestuur/virtueel-gemeentehuis-molenwaard-wereldberoemd/
Scheelt heel wat slokken op heel wat borrels (kruidenbitters zo u wilt).
John — 19 feb 2020
Waarom ook niet? De OZB kan nog zat een keertje (of meerdere keren) omhoog!
Veldman — 19 feb 2020
De heren ambtenaren moeten weer verwend worden

Invoering Ja-stickers in voorjaar 2025

Naar verwachting in mei volgend jaar stapt de gemeente Borne over op het zogenaamde opt-in...
21-11-2024

POP’s officieel in gebruik genomen

Ze staan er al een tijdje: de zogenaamde Proef Ontmoetingsplekken (POP’s), maar...
20-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

Leden van het BornePanel hebben een vragenlijst ontvangen van Kennispunt Twente. Dit...
19-11-2024

Brandweerjubilarissen in het zonnetje

De jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Borne is traditiegetrouw hét moment om de...
15-11-2024

Koen Schukkink nieuwe hoofdredacteur BorneBoeit

Onder toeziend oog van notaris Arthur de Kok zette Koen Schukkink zijn handtekening onder de...
11-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

ADVERTORIAL. Afgelopen week hebben leden van het BornePanel een vragenlijst ontvangen van...
11-11-2024