Het gemeentehuis is gebouwd in 1988 en kent nu een aantal functionele en technische beperkingen. Daarnaast zijn er vanwege het Klimaatakkoord eisen gesteld aan gemeentelijk vastgoed op het gebied van duurzaamheid, waarbij uiterlijk in 2050 het gebouw klimaatneutraal moet zijn. Gegeven het feit dat het geld bij de gemeente Borne nu ook niet tegen de plinten klotst en het toekomstbestendig maken van het gemeentehuis sowieso in de vele miljoenen gaat lopen is er gekeken wat nu eigenlijk het meest verstandige is om te doen. Opknappen, meteen verduurzamen of maar direct nieuw bouwen?
Extern deskundige Margot Wolbers-Morskate van XXadvies heeft onderzoek gedaan naar de staat van het huidige gebouw en de voor- en nadelen van de drie mogelijke scenario’s op een rijtje gezet, zodat college en gemeenteraad daar later dit jaar een keuze uit kunnen maken.
Beheer en onderhoud
“Het gemeentehuis is 32 jaar oud en een groot aantal technische zaken voldoet niet meer. Bovendien kent het gebouw ook functioneel beperkingen.” Om aan de Arbowet te kunnen voldoen moeten er een aantal zaken aangepast worden. De cv-installatie schijnt defect te zijn, kabelgoten zijn te vol en zo zou er een ‘waslijst’ van mankementen zijn die verholpen dienen te worden. Groot onderhoud, waarbij de ambtenaren tijdelijk elders onderdak moeten vinden, zou dat kunnen verhelpen. Kosten: meer dan 4,5 miljoen. In dit scenario ‘Beheer en Onderhoud’, worden verder geen duurzaamheidsmaatregelen genomen en dat zou betekenen dat er binnen tien jaar opnieuw geïnvesteerd moet worden voor een bedrag van minimaal tien miljoen.
Duurzame renovatie of nieuwbouw
Worden er nu al direct duurzaamheidsmaatregelen genomen, waarmee je al een eind op weg bent om voor 2050 aan klimaatneutraliteit te voldoen, dan wordt de totale investering bijna 9 miljoen (investering en kosten tijdelijke huisvesting), met een beperkte herinvestering van een miljoen voor 2050. Het gemeentehuis moet daarvoor tot op het casco gestript worden en voorzien van nieuwe gevels en dak. Voordeel is dat het gemeentehuis ook meteen opnieuw ingericht kan worden naar de laatste inzichten. Het meest verregaande scenario is nieuwbouw. Op de huidige plek of elders. Dat zou een compacter en energieneutraal gebouw moeten zijn. Totale kosten 10 miljoen.
De gemeenteraadsleden, die dinsdagavond de scenario’s kregen voorgelegd, schrokken ervan. Bram Donkers (GrLi/PvdA): “Dit krijgen we niet uitgelegd aan de burger!” Margot Wolbers begreep het helemaal. “Maar het gaat hier niet om een ambitie, maar om noodzaak. Om de haverklap begeven de installaties het nu. Als je het uitstelt, dan kies je automatisch voor het eerste scenario. Er is een ondergrens aan veilig gebruik. Daar ontkom je niet aan.”
Alle drie de scenario’s worden nader uitgewerkt. Het college wil samen met de gemeenteraad een voorkeursscenario vaststellen. Dat zou op 16 juni dit jaar moeten gebeuren. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.