Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen, bij de burgemeester aanschoof voor het ontbijt zag ze haar kans schoon. De verkeerssituatie in Zenderen is voor de schoolkinderen heel gevaarlijk en het gedrag van medeweggebruikers is onacceptabel!
Wanneer de school ’s ochtends bijna gaat beginnen staan er verkeersbrigadiers, ouders en leerlingen, bij de voetgangerslichten in de Hoofdstraat. Zij begeleiden de leerlingen bij het oversteken. Ouders staan op de straat en juniorbrigadiers uit groep 7 en 8 staan dan op het fietspad. En dan gebeurt het: nog even extra gas geven, heel dichtbij pas op de rem, schelden, je kunt het zo gek niet noemen of het overkomt de (jeugd)brigadiers. Daar moest wat aan gedaan worden.
Flyeren
Het verhaal van Maud heeft resultaat! Dinsdagmorgen zijn leerlingen uit de bovenbouw van kwart over acht tot bijna negen uur aan het flyeren gegaan. Automobilisten krijgen te lezen dat zij zich zorgen maken over hun vriendjes en zichzelf. Op een nette manier wordt middels de flyer gevraagd om ook echt te stoppen als het verkeerslicht op rood staat of als de brigadiers aangeven dat er kinderen oversteken. De automobilisten doen een raampje open en pakken de flyer aan.
Door rood licht
Maar zelfs nu, met een agent en twee Boa’s zichtbaar aanwezig, wordt er nog door het rode licht gereden. De kentekens van deze voertuigen worden genoteerd… Ook staat men met de auto te wachten op de afgekruiste wegvlakken bij de ingang van de Sint Stephanusstraat en de ingangen van het benzinestation. Opvallend veel automobilisten zijn op de een of andere manier ook nog met hun telefoon in de weer.
Vervolg
Wanneer het hele gezelschap weer binnen is, wordt er nagepraat over de actie. Julia vertelt nog eens in het kort wat er allemaal gebeurt bij de oversteek. Dan blijkt dat ook veel fietsers zich niet aan de regels houden en desnoods via de stoep de brigadiers omzeilen. Ook de oversteek van de Albergerweg wordt door de kinderen gevaarlijk gevonden. Natuurlijk heeft het juniorteam ook over oplossingen nagedacht. Zo zijn een flitspaal, slagbomen, een tunnel of brug en zebra’s met lichtjes de revue gepasseerd. Herman Horsthuis, de beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer van de gemeente Borne, noteert al deze voorstellen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even reëel, en omdat het een provinciale weg is moet dit met de provincie overlegd worden. Afgesproken wordt, dat misdragingen van weggebruikers gemeld blijven worden. Ook wordt bekeken of er in het najaar nogmaals een soortgelijke actie gaat komen. (HvR)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.