Trios fietst van Normandië naar Wageningen

 

In 2015 heeft een groep sporters van Trios Borne het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Borne gebracht. Al hardlopend in estafettevorm. Het doel van deze bevrijdingsvuurceremonie is de symbolische overgang van herdenken naar vieren. Het ontsteken van het bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Deze ceremonie is in 1948 ontstaan. Logische locatie hiervoor was het 5 Mei Plein in Wageningen. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. lokale atletiek- en sportverenigingen. Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het vrijheidsvuur genoemd.

 

Dat was destijds in het kader van 70 jaar vrijheid. Bij ‘thuiskomst’ in Borne werd al snel geopperd deze uitdaging in 2020 te herhalen, maar dan all the way te gaan. Met andere woorden, vanaf Normandië in het kader van de vrijheid een tocht maken naar Wageningen. Ditmaal op de fiets. En dan van Wageningen weer een loop-estafette naar Borne. Dit laatste onderdeel komt voor rekening van hardloopvereniging ‘de Kopslopers’.

 

En als het idee eenmaal is uitgesproken, gaat er toch een verwachting van uit. En zo komt het dat eind 2018 de eerste voorbereidingen werden gedaan. Wat kun je verwachten maar ook tegenkomen op zo’n tocht. Is er wel draagvlak binnen de vereniging om aan te haken? Na een oproep bleek dat het draagvlak er wel was. 24 Dapperen gaan de uitdaging aan. Van Normandië naar Borne via de ‘Voie de la Liberté’, gemarkeerd door ‘bornes’. Hoe toepasselijk kan het zijn. Kilometerpalen die de route markeren.


De route die door de Amerikanen onder leiding van generaal Patton werd afgelegd om Europa van het nazi-juk te bevrijden. Deze mannen hebben na de landingen in Normandië, gestreden voor waar wij nu in leven: vrijheid! En daarbij hebben velen de hoogste tol betaald, namelijk het leven. Heel vaak nemen wij dit voor lief. Het is gewoon, leven in vrijheid. Maar het wel iets om bij stil te staan. Vrijheid is immers niet vanzelf. Het is een groot voorrecht waar je voor moet vechten. Denk aan alle vrijheden die wij in de westerse wereld en zeker in Nederland hebben. Daar zijn wij ons niet altijd van bewust. Maar je hoeft maar een paar uur vliegen van hier te gaan en de wereld staat daar in brand. Of mensen mogen daar niet zeggen wat ze op hun hart hebben. Of mogen niet opkomen voor hun geloof, kunnen niet over straat omdat ze ‘anders’ zijn.

 

En die vrijheid koesteren wij. En daarom vragen wij aandacht voor de vrijheid. De vrijheid waar wij in Nederland al 75 jaar van kunnen genieten. Onze groep fietst in 10 dagen van Normandië naar Wageningen. In etappes van ongeveer 200 km per dag. Wij komen aan op 4 mei en geven het stokje dan om middernacht door aan de groep lopers die van Wageningen naar Borne gaat lopen.

 

Natuurlijk zijn we al volop bezig met de voorbereidingen. Zo hebben we met de fietsers op 5 mei 2019 voormalig kamp Westerbork bezocht (90 kilometer heen en 90 kilometer terug). En onlangs hebben we met de hele groep een ronde gefietst (100 km) langs een groot aantal Twentse oorlogsmonumenten. Het gaat daarom niet alleen om een sportieve prestatie, maar het heeft ook zeker educatieve en sociaal-culturele raakvlakken.

 

Het programma

  • Dag 1 25 april: Vertrek uit Borne en aankomst in Normandië
  • Dag 2 26 april: Bezoeken van de landingsstranden in Normandië, het Normandy American cementry and Memorial in Colleville-sur-Mer en St Mère Eglise.
  • Dag 3 27 april: Eerste etappe van St Mère Eglise naar St. Malo
  • Dag 4 28 april: Tweede etappe van St. Malo naar Mazé
  • Dag 5 29 april: Derde etappe van Mazé naar Étampes
  • Dag 6 30 april Vierde etappe van Étampes naar Épernay
  • Dag 7 1 mei: Vijfde etappe van Épernay naar Metz
  • Dag 8 2 mei: Zesde etappe van Metz naar Bastogne
  • Dag 9 3 mei: Zevende etappe van Bastogne naar Stibbe
  • Dag 10 4 mei: Achtste etappe van Sibbe naar Wageningen en symbolisch het bevrijdingsvuur overdragen aan de Kopslopers

 

Op 5 mei 2020 gaan wij deze lopers die het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Borne brengen ontvangen en met hen in Borne finishen, om daar vervolgens samen de vlam te ontsteken.

 

Voor degenen die interesse tonen in onze tocht: vóór en tijdens de tocht zijn we te volgen op Facebook en Instagram.

 

 

Kopslopers brengen het vuur van Wageningen naar Borne

 

In Wageningen is op 5 mei 1945 de capitulatie getekend in Hotel de Wereld, vandaar dat Wageningen ook wel Stad der Bevrijding wordt genoemd. En traditiegetrouw wordt van daaruit in de nacht van 4 op 5 mei gestart met de bevrijdingsvuurestafette, waarin talrijke loopgroepen het vuur naar hun eigen gemeente brengen. Dit jaar zelfs meer dan ooit. Maar liefst 5.000 lopers, verdeeld over 200 groepen, nemen er aan deel.

 

Voor Borne ligt die opdracht in handen van de hardloopvereniging ‘de Kopslopers’. Zij ziet het dan ook als een mooie uitdaging om het bevrijdingsvuur op 5 mei naar onze gemeente te brengen. 75 Jaar bevrijding mag herdacht en gevierd worden en dat laat je immers niet zomaar voorbijgaan.

 

Nadat de lopers op 4 mei de dodenherdenking in Borne hebben bijgewoond, haasten ze zich naar Wageningen. De start van de estafetteloop daar ligt rond het middernachtelijk uur. Elke 20 à 30 seconden vertrekt er een loopgroep, die vooraf gepresenteerd zal worden op het 5 Mei Plein. Daarna gaat de groep, bestaande uit 18 lopers, met het bevrijdingsvuur op weg en volgt het een zelf vastgelegde route van zo’n 110 kilometer. Net over de IJssel, bij Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen, is er een laatste pauzestop, waarna de groep weer op weg gaat voor de finale kilometers naar Borne.

 

Rond 12.00 uur bereiken ze de gemeentegrens van Borne. Samen met de wielrenners van Trios lopen ze dan naar het oorlogsmonument bij restaurant Dorset aan de Grotestraat, waar de fakkel overhandigd zal worden aan burgemeester Jan Pierik, die vervolgens het bevrijdingsvuur ontsteekt.