Europastraat gaat op de schop
RIOLERING, WEGDEK, INRICHTING EN VERLICHTING AANGEPAST

Europastraat gaat op de schop

Al lange tijd is er sprake van herinrichting van de Europastraat. De riolering is dringend aan vervanging toe en het verouderde wegdek geeft veel klachten op het gebied van trillingshinder en geluidoverlast. Naar verwachting volgend jaar worden de problemen aangepakt, waarbij meteen wordt gekeken hoe de Europastraat anders ingericht kan worden om de weg veiliger, groener en duurzamer te maken.

 

Riolering

De huidige riolering dateert uit de jaren zeventig en blijkt verzwakt, met onder andere scheuren en lekkage tot gevolg. Bovendien is de riolering verzakt, waardoor het afvalwater niet goed doorstroomt met als gevolg dat er vaker gereinigd moet worden. Passend in de plannen om de wijk Wensink-Zuid klimaatadaptief te maken zal in de nieuwe situatie het regenwater gescheiden worden van het afvalwater, waardoor overlast bij extreme regenbuien verminderd wordt. De nieuwe riolering in de Europastraat heeft ook een gunstig effect op het beperken van wateroverlast in andere delen van Borne.

 

Wegdek

De klinkers gaan vervangen worden door asfalt, waardoor er meer comfort ontstaat voor de weggebruiker en trillingshinder en geluidoverlast worden gereduceerd. Er wordt verder nagedacht over mogelijkheden om veilig oversteken van fietsers en voetgangers te faciliteren. Dat zou kunnen met rotondes, brede middenbermen of voorrangspleinen. De groenstructuur nu aan de Europastraat is een beetje een rommeltje geworden en men wil dat opnieuw inrichten. Uitgangspunt daarbij is zoveel mogelijk van de huidige bomen te behouden en waar dat niet kan bomen te vervangen. Bij de herinrichting wordt ook meteen nieuwe LED-verlichting meegenomen.

 

Werkzaamheden Grotestraat pas na de zomer

Er ligt nu nog geen definitief plan. Eerst wordt er met omwonenden gesproken over de mogelijkheden en worden wensen in kaart gebracht. Dat heeft even z’n tijd nodig, waardoor de verwachting is dat werkzaamheden niet eerder dan volgend jaar kunnen starten. Daarbij komt dat de geplande aanpassing van de Grotestraat dit jaar over de zomer heen getild wordt, vanwege de drukke evenementenkalender in het voorjaar. Beide straten tegelijk in de revisie lijkt in ieder geval niet handig.

 

Het gehele project kost 2,9 miljoen. Voor een deel kan dat bekostigd worden uit het rioleringsplan. De Provincie subsidieert het project met een half miljoen, dat mogelijk nog kan oplopen tot een miljoen. De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het instellen van een krediet van 2,9 miljoen in 2020. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 15 jan 2020
Alle nieuwbouw woningen voor particulieren zonder gas? En Gemeenten vernieuwen de riolen zonder rio-thermie voorbereide buizen? Dat geeft toch geen pas? Aansluiten op woningen kan altijd nog voor 2030, maar buizen liggen tot na 2050. Hoe serieus is de overheid met de RES bezig? Dit is vragen om gele hesjes door een alleen in eigen comfortzone geïnteresseerde overheid.

Opbrengst inzamelingsactie Melbuul'n Runners...

De Melbuul’n Runners, een groepje van mannen uit Borne en Hengelo, rijden deze week de...
29-08-2024

Mindfulness voor kinderen en hun ouders

ADVERTORIAL. Heb je een kind met aandachtsproblemen, ADHD, of autisme? Ontdek de MYmind training...
29-08-2024

Creatief houten vervoer in Hertme

Het is ieder jaar weer een groot succes: het houtdorp in Hertme. Jaarlijks worden er de meest...
23-08-2024

Vroeg uit de veren voor plastic afval

Er zit veel te veel rotzooi in de oranje verzamelcontainers die er niet in thuishoort. De...
21-08-2024

In naam van de Keizer

Vandaag, 15 augustus 2024, wappert de Nederlandse driekleur op de gemeentetoren in Borne....
15-08-2024

Nieuw: Ontmoeting op zondag

Voor alleenstaanden is de zondag soms een moeilijke dag om door te komen. Vanaf 8 september...
09-08-2024