Het tweede deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit van juli tot en met december 2019.
Juli
Half juli verschijnen vier vreemde, keurig geklede mannen op de sportvelden van NEO. Ze blijken afkomstig van Arsenal en zijn nieuwsgierig naar het nieuwe hybride grasveld dat Ben Demmer van de gemeente samen met een kunstgrasleverancier uit Aalten heeft ontwikkeld. “Ik wist niet wat me overkwam”, zegt ‘ie trots. Een week later, het is dan inmiddels ruim 30 graden, zijn de mannen van NTP volop in de weer met een andere ondergrond, die van de N743 en de bajonetaansluiting bij de Bornsche Beeklaan. Onder een brandende zon werken ze keihard door om de klus op tijd klaar te krijgen. “Ach, het hoofd koel houden en zo af en toe een ijsje”, aldus de uitvoerder in zijn van airco voorziene bouwkeet. Ook warm is het in Spanje, waar de Bornse student archeologie Aivin Gast per toeval een gouden oorbel vindt die, naar later blijkt, uit de derde eeuw stamt. Nog warmer krijgt de gelukszoeker het als de (internationale) pers lucht krijgt van zijn vondst. Vele interviews zijn het gevolg.
Op datzelfde moment zijn Bern Greven en zijn vrouw Leonie Snieders volop doende hun bus in gereedheid te brengen die het komende jaar als onderkomen moet dienen voor een langdurig verblijf in Zuid-Afrika. Huis en haard laten ze achter om samen met hun twee kinderen het avontuur tegemoet te gaan. “We zien wel hoe het daar verloopt, het is voor ons in elk geval een droom die uitkomt”, klinkt het eensgezind. Ook vertrekken Zhixin Hu en zijn vrouw Lifen Wang. Zo’n 19 jaar bestierden ze Golden City, het Chinese restaurant aan het Rheineplein. Daarvoor in de plaats komen Stefen Mher en zijn vriendin Zagik Gol. Zij vertellen op die plek een Libanees restaurant te beginnen onder de naam Royal Lebanon. Op de laatste dag van die extreem warme maand zweette afvalcoach Ronnie nog eens extra veel peentjes. Hij mocht de inwoners op de weekmarkt tekst en uitleg geven over de grootte van de nieuwe restafvalcontainers. Maar hij kreeg ook vragen over de kosten en zo meer. Vragen waarop hij allemaal geen antwoord wist. En zo sleepte het hoofdstuk Diftar zich voort…
Augustus
Vanuit Zenderen komt het goede nieuws dat er weer pannenkoeken worden gebakken in het etablissement vlakbij de rotonde. Het is een nieuwe vestiging van De Pannekoekenbakker. Ook nieuw, maar dan anders, is de Turkse hamam-behandeling die schoonheidssalon Mariemé haar klanten gaat aanbieden. Eigenaresse Marie-José Leushuis weet het zeker: ‘Het is heerlijk ontspannend, je komt er als herboren uit!” Gefeest wordt er ook in augustus. Op 23 augustus krijgen de harde werkers aan de N743 als dank voor hun geweldige inzet van de ondernemers in de buurt een uitgebreide lunch en koel drankje aangeboden en enkele dagen later zijn het de Melbuul’ndagen die voor een ongeëvenaard feestweekend zorgen. Droef nieuws is er ook. Op 18 augustus overlijdt Dick Jacobs, de door velen geliefde slager/traiteur aan de Azelosestraat.
September
De vakanties zijn voorbij en maken plaats voor de harde werkelijkheid. En die komt aan. Het College stelt voor om fors te bezuinigen. Drie-en-een-kwart miljoen om precies te zijn en bovendien zal de OZB dan nog eens met 20% omhoog moeten. De gemeenteraad is overdonderd en de verschillende fracties spreken hun ongenoegen uit. “Ik kan er geen touw aan vastknopen”, zegt Mieke Visser van de SP. Het College belooft dat er nog een aantal technische avonden volgen, waarin nader op de details kan worden ingegaan. Frank Droste van het Kulturhus is verrast. Zijn ‘huiskamer’ moet drie ton inleveren. “Dat kan gewoonweg niet. Daarmee help je het Kulturhus om zeep.”
Ook de boeren zijn boos. Ze kondigen aan op 1 oktober naar Den Haag te zullen trekken om hun ongenoegen over de politiek te uiten waar geluiden opklinken om de veestapel in ons land te halveren en daarmee het stikstofprobleem op te lossen. In Borne is het Arjan Bonthuis, de voorzitter van LTO Midden-Twente, die zijn mond roert. “Ze zijn gewoon bezig om ons uit te roeien, maar ze hebben niet door wat dat voor de BV Nederland zou betekenen.” Verder verschijnt er deze maand op BorneBoeit een grote beschouwing over de Wmo. Hoe werkt het nu precies, wat zijn de criteria voor indicaties en welke problemen kom je tegen? Op 13 september raakt een motorrijder van de weg op de Bornerbroeksestraat. Hij overlijdt ter plaatse. En na ‘dertig mooie jaren’ besluit Hans de Boer zijn modewinkel aan de Bakkerssteeg eind dit jaar voorgoed te sluiten. “Het is mooi geweest, mijn gezondheid gaat voor”, zegt de ondernemer.
Oktober
Begin oktober worden de uitkomsten van het verkorte MIRT-onderzoek gepubliceerd die verkeerstechnische oplossingen moeten bieden voor de knooppunten Buren en Azelo. Daarin is ook de rondweg om Zenderen meegenomen, die daardoor ineens op redelijk korte termijn realiseerbaar zou kunnen zijn en de veelbesproken aan te leggen Verbindingsweg in een ander daglicht plaatst. Het College houdt vooralsnog echter onverminderd vast aan haar plannen.
Op 9 oktober spreekt de rechter het faillissement uit over De Zwanenhof in Zenderen. Het bezinningscentrum kan niet langer aan haar verplichtingen voldoen. Grote boosdoener is het zorghotel, waarvan de bouw door allerlei procedures al maandenlang stilligt. En in dezelfde maand lijkt nóg een instituut in Zenderen het loodje te leggen: het Carmelitessenklooster. Volgens pater Jan Brouns, de prior provinciaal van de Karmelieten Orde in ons land vertrekken de laatste drie zusters op korte termijn. Wat er dan met het klooster gaat gebeuren is nog een vraagteken.
Veel vraagtekens, maar dan vooral van verbijstering, waren er ook toen een agente buiten dienst door een winkeldief knock-out werd geslagen. De dader bleef spoorloos. En het laatste vraagteken van de maand dook op bij een verkeersbord aan de Oude Hengeloseweg, dat meldde dat de enig overgebleven aanwonende wel goed bereikbaar was.
November
Deze maand moet allemaal duidelijk worden hoe de gemeente haar financiële zaakjes weer op orde denkt te kunnen krijgen. En nog steeds hangt die donkere wolk van 20 procent OZB-verhoging boven het Rheineplein. De storm van kritiek vanuit de samenleving blijft ondertussen aanzwellen. ‘Ongehoord’ is een nette, allesomvattende term van wat er wordt geschreven en geroepen. Aan de vooravond van het begrotingsdebat laat BorneBoeit haar licht schijnen over de OZB.
Tijdens het debat, de algemene beschouwingen, blijven de bezuinigingsvoorstellen grotendeels overeind, zij het dat de OZB-verhoging het eerste jaar 'slechts' 12 procent zal zijn en pas het jaar erop naar 20 procent zou moeten gaan, in de hoop dat het dan allemaal al beter en dus eigenlijk niet meer nodig is. In de raadszaal wordt veel gemopperd. Maar liefst 15 moties en 9 amendementen werden ingediend, waaronder één van diepe treurnis, ingediend door de gezamenlijke oppositie. Het bleek allemaal niet genoeg. Uiteindelijk wordt de begroting aangenomen, doordat de coalitie haar gelederen gesloten houdt.
Ook gemor is er op de voetbalvelden, waar jongeren een illegaal potje voetballen. Er wordt regelmatig iets vernield en de rotzooi blijft achter. In overleg met de boa’s wordt besloten vaker te surveilleren en waar nodig boetes uit te delen. Én er is gemor aan de Twickelerblokweg over twee verkeersdrempels die er in het voorjaar zijn neergelegd. “Eentje is prima, maar de tweede…” De gemeente besluit daarop er één weer te verwijderen, met excuses voor de slechte communicatie. Ook Tante Jasmin Garden verdwijnt, maar dan uit haar Chinese en Japanse restaurant. Ze draagt na 27 jaar het stokje over aan de familie Pan. En dan zijn er nog Jonkheer Thijs en Jonkvrouw Marloes, de pechvogels van De Toet’nbloazers. Hun verrassingsopkomst stond een dag te vroeg breeduit in de krant, maar met veel inventiviteit en massale ondersteuning beleefden ze toch de avond van hun leven.
December
Het Diftarboek wordt in december (voorlopig) dichtgeslagen met de constatering van wethouder Michel Kotteman dat het uitzetten van de nieuwe otto’s de afgelopen maanden allemaal niet zo gelopen is zoals hij hoopte. Sterker, hij baalt ervan. Wie niet baalt is Jan Pierik. De 60-jarige Zutphenaar is namelijk voorgedragen om op 28 januari als nieuwe burgemeester van Borne te worden geïnstalleerd. “Het is een prachtjob”, zegt Gerard van den Hengel die vanaf april de waarnemer was en zich overal en in alle geledingen van de gemeenschap liet zien. Halverwege de maand is het laatste afsluitende feestje van het AZC. De deuren vallen nu definitief in het slot, de gemeente is de nieuwe eigenaar en ontwikkelt plannen voor herinrichting.
Vlak vóór de kerst wordt dan nog bekend dat zich een nieuwe orchidee winkel gaat vestigen aan de Nieuwe Markt en dat het voormalige winkelpand van La Fleur een volledige metamorfose zal ondergaan. De nieuwbouw biedt plaats aan twee winkels en vijf appartementen. Het jaar wordt afgesloten met Bennie Broekhuis, het hertenkampje en de Supportersvereniging Borne van FC Twente. Een over de omheining gegooide vuilniszak vol rommel en rattengif vormt de aanleiding; de wanhoopskreet van de beheerder dat er nu eindelijk eens bewakingscamera’s moeten komen, doet de rest. Er ontstaat een spontane inzamelingsactie, die met een cheque van duizend euro wordt ingezet door de supporters. Aan het eind van de kerstdagen kan Broekhuis melden dat de camera’s er komen.
Zo eindigt het jaar 2019 toch nog goed. Zoals je gisteren en vandaag kon lezen gebeurde er veel. Te veel om op te sommen. Toch hopen we hiermee een aardig beeld te hebben gegeven van een bewogen jaar. Op naar 2020! (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.