Het jaar 2019 zit erop. Nog even en we slaan de bladzijde om. De een kijkt er met plezier op terug, terwijl de ander zal verzuchten: ‘slechter dan dit jaar kan het niet worden’. Misschien verloren we een dierbare, óf vonden we het ultieme geluk. Wat voor de één een feest was, bleek voor de ander een tragedie. Ook voor Borne, Hertme en Zenderen was 2019 een mengeling van hoogte- en dieptepunten. Terugbladerend in de ruim 1.200 berichten die we het afgelopen jaar met u deelden, liggen ze voor het oprapen. Vandaag een terugblik op de eerste helft van 2019.
Januari
Het jaar is nog maar amper begonnen of er steekt een storm van kritiek op over het zogenaamde Nashville Statement, een Amerikaans document, waarin omschreven staat hoe christenen moeten omgaan met hun geloof, huwelijk en seksualiteit. De storm bereikt ook ons land en overal wapperen regenboogvlaggen. Dominee Johan Meijer blijft echter recht overeind. In een gesprek met BorneBoeit zegt hij dat de hele discussie hem pijn doet, maar dat ‘ie er niet aan denkt om te stoppen. "Nee hoor, dit sterkt me alleen maar", klinkt het manmoedig. Op hetzelfde moment laait er ook een heel andere discussie op; die over de invoering van Diftar. Belangrijkste doelstelling is volgens het College de hoeveelheid restafval te verminderen. Wat het allemaal gaat kosten en hoe het precies zou moeten is dan nog niet bekend.
Wel concreet is het nieuws dat Ibrahim Kunduraci zijn cafetaria ‘t Centrum opent aan de Oude Almeloseweg. De Turkse Tukker heeft er zin in. “Hard werk’n en dan kump’t wa good, meneer.” Hard werken deed ook Marcel van den Bos, zodat hij op 11 januari zijn Mitsubishi miniaturen museum kon openen met maar liefst 4.807 exemplaren. En over hard werken gesproken… de ijsmeesters van IJsclub Zenderen werkten zich in de laatste week van januari uit de naad om ‘hun’ baan te kunnen openen. Het lukt, maar na één dag is het feest alweer over. De dooi is onverbiddelijk.
Februari
In de St. Stephanuskerk wordt voor het eerst een Top 2000 concert gegeven. De kritieken zijn lovend. De Bornse uitvoerenden zorgen voor vele kippenvelmomenten. De uitsmijter wordt burgemeester Rob Welten die volledig onverwacht een nummer van Joe Cocker zingt. Enkele weken later wordt bekend dat de burgervader zijn optreden -maar dan als burgemeester- een vervolg gaat geven in Haaksbergen. “Mijn hart bloedt en huilt, maar mijn verstand zegt dat ik het stuur in handen moet nemen”, zo verklaart hij zijn overstap.
Halverwege de maand opent Kirby Jagersma haar nieuwe viswinkel De Viskoepel in de Stroom-Esch. Vele lekkerbekken zijn er blij mee. Het loopt storm en er komt dus weer leven in De Dorsmolen. Ook is er vervelend nieuws, want op 16 februari rijden er ’s avonds geen treinen tussen Almelo en Hengelo. ‘Een aanrijding met een persoon’ bij het station is de oorzaak. Een kleine week later wordt bekend dat er nog meer stilligt. In dit geval de bouw van de Zonneakker, want op het bouwterrein waarop eerst basisschool De Zonnebloem stond, wordt een stortgat met asbest aangetroffen.
Maart
Op de dag dat de Grote Bornse Carnavalsoptocht zich door Borne slingert en volgens de deskundige jury mooier is dan ooit, opent Mark Wilmink zijn bedrijf aan de Ambachtstraat. Het pand wordt gevuld met klassieke legermotoren. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, aldus de voormalig docent biologie die helemaal verknocht is aan de Moto Guzzi. Iets verderop in maart maakt Nettorama aan de Letterveldweg bekend dat de hele buitenruimte rondom de super op de schop gaat. Extra parkeerplaatsen en een betere routing voor laden en lossen zijn de belangrijkste drijfveren. Volgens de plannen zullen de werkzaamheden enkele maanden in beslag nemen.
Ook anders zou het in de Nijstad moeten worden. En dat betekende dat de aloude fontein, die ooit nog dienstdeed op het Dorsetplein, zou moeten verdwijnen. Maar waar naartoe? Er werd zelfs een advertentie op Marktplaats gezet. Enkele maanden later belandde de fontein in het buitengebied van Hertme. Wat, of beter gezegd wié er ook verdween was een verdachte in Zenderen. Hij koos het hazenpad toen de politie op volle sterkte verscheen bij een pand, net buiten de bebouwde kom. Ter plaatse zou er sprake zijn van een milieuovertreding.
April
De eerste week van april staat in het teken van de burgemeesters. Nadat Rob Welten in februari bekend maakte zijn werkzaamheden in Haaksbergen te willen voortzetten, toverde Commissaris van de Koning Andries Heidema een nieuwe waarnemer uit zijn provinciale hoed. Het werd Gerard van den Hengel, de voormalig locoburgemeester en wethouder in Barneveld. Aan het eind van diezelfde week neemt Welten met een drukbezochte receptie afscheid van zijn gemeente en haar inwoners. In een uitvoerig gesprek met BorneBoeit blikt de vertrekkende burgervader terug op zijn jaren in Borne. “Ik ben hier enorm gegroeid! Heb veel geleerd van successen, maar ook van fouten”, zo zegt hij.
Enkele dagen later is er tumult op het spoor. Een asielzoeker zonder treinkaartje mishandelt een boa van Keolis die hem op de overtreding aansprak. De directeur van de vervoerder doet vervolgens de ongelukkige uitspraak dat het COA maar kaartjes voor deze mensen moet regelen. “We hebben veel problemen met asielzoekers die zonder kaartje reizen”, zegt hij. Alet Bouwmeester van het COA nuanceert even later de uitspraken.
Maar er gebeurden ook mooie dingen. De Passiespelen in Hertme bijvoorbeeld. Tijdens de zeven voorstellingen trokken vele duizenden naar het Openluchttheater om met eigen oren en ogen het fascinerende spektakel te kunnen volgen. Ook het Melkmeisje scoorde, maar dan als living statue tijdens Borne op z’n Best. Zij werd de glorieuze kampioene te midden van ruim 60 levende standbeelden uit binnen- en buitenland. En last but not least voelde ook Thom Hilderink zich een echte winnaar. De eigenaar van De Barrique kon melden met zijn slijterij te gaan verhuizen naar De Dorsmolen. “Een droom komt uit. Het vloeroppervlak verdriedubbelt en ik kan er straks een heus belevingscentrum van maken”, aldus de trotse ondernemer.
Mei
In de maand mei is het met name het milieu dat de gemoederen in Borne bezighoudt. Zo gaat de gemeenteraad met 10 tegen 8 akkoord met het invoeren van Diftar. De voorbije maanden gingen er veel discussies en stekeligheden aan vooraf en dat zou, naar nu blijkt, ook nog vele maanden zo doorgaan. Een week later gaat het over windmolens. Niet voor het eerst trouwens, want waar moeten ze komen? Ook hierover is veel discussie. Tussen voor- en tegenstanders, tussen leken en deskundigen. Het ITC in Enschede benadert het klinisch. Ze heeft een cartografisch model ontwikkeld, waarin alle voorwaarden en mogelijkheden zijn samengebracht. Daaruit komen drie potentiële locaties naar boven: op de Elhorst-Vloedbelt, tussen Oude Bieffel en Hedeveldsweg in Hertme en vlakbij de Brektummerweg aan de rand van Zenderen. Blenke Melkvee in Hertme ten slotte heeft maar liefst 644 zonnepanelen op haar koeienstal geplaatst. Niet voor eigen gebruik, maar om daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
Verder ontstond er deze maand weer eens paniek onder autorijders die overal camera’s tegenkwamen. Hun angst voor een bekeuring was ongegrond, want het bleek om een verkeerstelling te gaan. Ander verkeersnieuws kwam uit het gemeentehuis, waar de plannen voor aanpassing van de N743 werden ontvouwd. De aansluiting met de Bornsche Beeklaan zou plaats gaan maken voor een ‘bajonetaansluiting’ om daarmee een betere doorstroming te realiseren. En in Hertme wist men trots te melden dat het recent verplaatste Spookhuis uit 1581 stamt, het resultaat van een boomtijdkundig onderzoek. Feest was er ten slotte bij BVV Borne, dat op de laatste zondag van de maand met 3-1 won van SV Almelo en zich daarmee kampioen van de vierde klasse A mocht noemen.
Juni
De zomer breekt aan met veel jeuk en vooral ook irritaties. De processierupsen doen hun werk en dat kan volgens de bewoners aan de Oude Rietkamp niet worden gezegd van de gemeentes Borne en Hengelo. Er is gesteggel over wie op die plek verantwoordelijk is voor de bestrijding van de beestjes. Uiteindelijk is het de gemeente Borne die doorpakt en de bewoners uit hun lijden verlost. Een andersoortige reddingsactie komt er voor de horeca bij Golfbaan Weleveld, in de vorm van een kruimelontheffing. Een regeling met veel mitsen en maren, die voorlopig voor een jaar zal gelden. “Achterkamertjespolitiek en juridisch onhoudbaar”, aldus een felle Leo Graafhuis van de VVD.
Ander gemeentenieuws is het eerste signaal over een zorgelijke financiële situatie. Een vooraankondiging dus van bezuinigen en nog eens bezuinigen. De zon scheen wel voor Gerard Schulten die zijn plannen voor een trendy terras op het Dorsetplein gerealiseerd zag worden én voor NEO dat via de nacompetitie promotie naar de tweede klasse bewerkstelligde. En dat in het seizoen van haar 100-jarig bestaan.
Al met al een bewogen eerste halfjaar dus. Dat de laatste zes maanden van 2019 er niet voor onder deden, leest u morgen in deel 2 van ons jaaroverzicht. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.