Ligthartschool voorgelicht over plasticprobleem
TIJMEN SISSING VERTELT LEERLINGEN OVER TRASHPACKERS

Ligthartschool voorgelicht over plasticprobleem

De groepen 5 tot en met 8 van de Jan Ligthartschool in Borne hadden woensdagmorgen een bijzondere gastdocent op hun school: Tijmen Sissing uit Hengelo. Nadat hij werd welkom geheten door de vaste schoolpresentatrice Sham Alsalem begon hij te vertellen.

 

Tijdens een vakantie als backpacker die hij doorbracht in Zuidoost Azië, ontdekte hij hoe ongelooflijk veel plastic en andere troep er daar op de stranden lag en in het water dreef. Daar moest iets aan worden gedaan! Van zijn hotel kreeg hij vuilniszakken mee en toen begon hij het strand op te ruimen. Veel passerende mensen keken met verbazing toe dat hij dat deed. Ook werden er foto’s van gemaakt, die al snel op Facebook en Instagram verschenen. Daarna ontwikkelde zijn initiatief zich in hoog tempo. Omdat men zich er toch voor schaamde dat het daar zo’n troep was, kwam er de volgende dag al een vuilnisauto en werd er meegeholpen om de troep op te ruimen. En niet alleen daar, maar ook in veel andere landen. De filmpjes op de sociale media bleken een inspiratiebron voor anderen om ook op te gaan ruimen.

 

Het probleem van plastic

Iedere dag komen er enorme hoeveelheden plastic in de rivieren en zeeën terecht. Grootste narigheid is, dat plastic heel slecht afbreekbaar is. Er zijn dus maar twee manieren om dit probleem te verkleinen: zo veel mogelijk plastic recyclen en zo min mogelijk nieuw plastic gebruiken. Op dit moment wordt slecht 6 procent van alle plastic gerecycled, de rest komt in het milieu terecht. Zo kan het dat er in vissen en vogels grote hoeveelheden plastic worden gevonden. Maar ook in het menselijk lichaam hoopt plastic zich op.

 

Trashpacker

Omdat de backpacker die hij was veranderde in iemand die vuilnis (trash) opruimde, verzon hij zijn nieuwe naam: trashpacker. Onder die naam zijn er een Facebookpagina en een Instagramaccount begonnen, waar mensen uit de hele wereld hun activiteiten kunnen plaatsen. Ook is er een website opgestart, te weten trashpackers.org waar je je kunt aanmelden als deelnemer. Ook is er op die plaatsen te zien hoeveel vuil er al is opgehaald, hoeveel leden er nu zijn en nog veel meer! Inmiddels zijn er al veel bedrijven en instellingen die sponsor zijn geworden. En de organisatie is uitgegroeid tot een mondiaal gebeuren.

 

Voor de schoolkinderen was het een bijzonder interessant verhaal, gezien de vele vragen die er na de inleiding kwamen. Tenslotte kreeg Tijmen als dank een zelfgemaakt werkstuk overhandigd waarmee werd uitgedrukt dat het schoonmaken van stranden een hele nuttige en goede bezigheid is. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Cacaoschaarste werkt door in prijzen...

De maand december is de maand bij uitstek waar er veel specifieke chocoladeproducten gekocht...
20-11-2024

Meester Hans gaat met pensioen

Zichtbaar geëmotioneerd liep meester Hans vanmorgen voor de laatste keer in functie naar...
14-11-2024

Verwonder, onderzoek en ontdek

Het ziet er allemaal spectaculair uit, en de kinderen van basisschool St. Stephanus in Zenderen...
18-09-2024

Mehmet Aydin 50 jaar in dienst bij Bons & Evers

29 juli 2024 was Mehmet Aydin 50 jaar in dienst bij Bons & Evers (B&E). Het behalen van...
17-09-2024

Bouw Kindcentrum Borne West van start

Onder toeziend oog van de kinderen van ‘t Oldhof en de Jan-Ligthartschool heeft wethouder...
16-09-2024

Veertig jaar ‘mooi wark’

Als 24-jarige kwam Gerrit Zegger in dienst bij Bouwonderneming Oude Wolbers. Inmiddels 64 jaar...
06-09-2024