11 maart 2020
Maak je eigen bevrijdingsrok
Op donderdagmiddag 12 maart komt Annet van Rijswijk vertellen over de geschiedenis rond het ontstaan van de bevrijdingsrok en laat ze zien hoe je deze zelf kan maken. Het betreft een inspiratiebijeenkomst. De bedoeling is dat je met veel ideeën naar huis gaat om zelf aan de slag te gaan.
Kosten € 7,50 inclusief koffie of thee, opgeven via www.museumbussemakerhuis.nl
Veteranen vertellen
4 en 5 april, 12.00 -16.00 uur
In het eerste weekend van april staat de tuin van het Bussemakerhuis in het teken van vrijheid. Naast een expositie ingericht door de groepen 5 van het basisonderwijs zullen Bornse veteranen aanwezig zijn.
Daarbij gaat het om veteranen die op missie zijn geweest in bijvoorbeeld Nieuw Guinea, voormalig Joegoslavië, Afghanistan of Mali. Dit directe en persoonlijke contact tussen scholieren en veteranen blijkt in de praktijk tot een veel beter begrip te leiden bij deze jonge generatie. Het is dan ook indrukwekkend, misschien soms zelfs wel een beetje intimiderend, wanneer iemand in uniform of met zoveel medailles opgespeld zo dichtbij je zit. De ontmoetingen zijn onderdeel van het mini bevrijdingsfestival voor de Bornse scholen.
De expositie die aansluit bij 75 jaar Vrijheid wordt samengesteld door de leerlingen die deelnemen aan de projecten ‘Poëzie’ en ‘Kunst in de Klas’ waar de scholen in de maanden voorafgaand aan 3 april aan werken.
Toegang is gratis.
6 maart 2020 - In het kader van ‘75 jaar Vrijheid’ fietsen 24 leden van de triatlonvereniging Trios eind april van Normandië naar Wageningen om de bevrijding te herdenken. Om de Bornse bevolking bij deze herdenking te betrekken organiseert TV Trios op zondag 29 maart een wandeling en een hardlooptocht langs diverse oorlogsmonumenten in Borne.
Wandelen en hardlopen
Er is zowel een wandel- als een hardlooproute uitgezet. Beide routes worden begeleid door enkele leden van TV Trios die zich verdiept hebben in de Bornse verhalen over de oorlog. De tochten beginnen beide om 10.30 uur vanaf het Kulturhus te Borne. Onderweg wordt stilgestaan bij diverse oorlogsmonumenten waarbij de begeleiders de verhalen vertellen die bij het betreffende momument horen.
De wandeltocht is ca. 4 km lang. Gezinnen met kinderen zijn ook welkom. De hardlooproute is ca. 10 km lang. Er zal worden gelopen in een hardlooptempo van max. 10 km. per uur. Beide tochten duren 2 uur. Onderweg zal er een kop koffie of thee worden aangeboden.
Opgave
Mensen die graag willen deelnemen aan deze tocht met verhalen kunnen zich opgeven door, uiterlijk 27 maart, een mail met naam te sturen naar: vrijheid.75.2020@gmail.com. Geef daarin ook aan of je deelneemt aan de wandel- of hardlooptocht en aantal personen.
Deelname is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd. De opbrengst is een bijdrage voor Vrijheidfietstocht.
Nadere info is te verkrijgen bij Henk Passies, telefoon 06 8396 5445.
ZEUT CHOCOLA VERVAARDIGT EENMALIG ZOETIGHEIDJE
6 maart 2020 - Als op donderdagavond 26 maart na het dessert een einde komt aan het bijzondere bevrijdingsdiner in Het Dijkhuis, worden de gasten getrakteerd op een eenmalig vervaardigde bevrijdingsbonbon. De kern van de receptuur bestaat uit de al langer in omloop zijnde Bornse bevrijdingsbitter die vervolgens met melkchocola werd verweven. Hoe en in welke verhoudingen? “Dat is het geheim van Linda”, aldus Linda Baas van Zeut chocola lachend tijdens de eerste proeverij.
Van bitter naar zoet
Samen met Jan Matel en Dick Ellenbroek van de Stichting Oorlogstijd en Bevrijding Borne bedacht ze de eenmalige lekkernij die, aldus Ellenbroek, ‘de bittere smaak van de oorlogsjaren naar het zoet van de bevrijdingstijd moet verbeelden’. De bonbon is gelardeerd met een uit witte chocola samengesteld logo van de Stichting.
Na 26 maart zal de bonbon ook in een geschenkverpakking te koop zijn. Het speciaal vervaardigde doosje, voorzien van het rood-wit-blauw met daarin twaalf bonbons, is dan bij De Ster en Slijterij De Barrique verkrijgbaar voor de prijs van 12 euro. “Leuk om te geven en fijn om te krijgen”, zo weet Ellenbroek. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de bestrijding van de onkosten van het Belevingstheater. De bonbondoosjes kunnen bij voorintekening ook worden besteld via 3april2020@gmail.com.
1 februari 2020 - Ben jij tussen de 10 en 18 jaar en hou je van muziek? Doe dan mee met het Bornse muziekproject ‘Vrij zijn’ en geef je nú op!
Jongeren worden uitgenodigd een compositie te maken over het thema ‘Vrij zijn’. Deze mag met of zonder tekst zijn. Je mag het project alleen doen of samen, bijvoorbeeld met je bandje. Heb je nog niet zoveel muzikale ervaring, maar wel een creatief brein, dan ben je ook van harte uitgenodigd om mee te doen. Het project is voor zowel de beginnende als voor de gevorderde muzikant. De begeleiding vindt plaats door docenten van de muziekschool en vrijwilligers van de synagoge.
Er worden twee workshops georganiseerd ter inspiratie: op 28 februari en 20 maart, om 16.00 uur in het Kulturhus. Op 18 april vindt de eindpresentatie plaats, van 19.00 tot 20.00 uur in de foyer in het Kulturhus. Dit is het voorprogramma van de theatervoorstelling ‘Vrij en wij’ van Nathalie Baartman.
Aanmelden via secretariaat@bornsesynagoge.nl onder vermelding van naam, leeftijd, contactgegevens, instrument en muzikale ervaring. Hier kun je ook voor vragen terecht.
1 februari 2020 - In het Cultureel Podium, de voormalige Bornse synagoge, is op de zondagen 19 en 26 april een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Borne.
Voor de Tweede Wereldoorlog had Borne een bloeiende joodse gemeenschap, die samenkwam in de synagoge aan de Ennekerdijk. Na de oorlog keerde slechts een enkeling terug naar Borne. De expositie geeft een beeld van het joodse leven, met speciale aandacht voor de verhalen over de joodse kinderen. Ook is er informatie over het joods erfgoed.
De tentoonstelling is geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.
1 februari 2020 - Voor haar voorstelling ‘Vrij en wij’ trekt Nathalie Baartman vanaf 1 januari al het dorp in om aan 75 Bornenaren te vragen: ‘Mag ik zo vrij zijn even met je te praten?’
Nathalie is nieuwsgierig naar Bornse, persoonlijke verhalen over vrede en oorlog van nu en toen, ruzie en harmonie, over vrij zijn of opgesloten. Wat moeten we doen om vrede te bewaken? Hoe behoud je de vrijheid? Ben je wel eens bang voor oorlog? Voel je je vrij in Borne? Is vrijheid het hoogste goed? Deze antwoorden zal Nathalie mengen met haar eigen blik op vrede en vrijheid, in zang en taal. En natuurlijk doorspekt met humor.
De eenmalige voorstelling vindt plaats op zaterdag 18 april om 20.30 uur in het Kulturhus. Kaarten kosten 17,50 euro, zijn hier te bestellen én kunt u kopen bij de VVV in het Kulturhus.
SAMENWERKING TUSSEN TV TRIOS EN KOPSLOPERS
16 januari 2020 - Op 27 april vertrekt een groep van triatlonvereniging Trios van Normandië op de fiets naar Wageningen. In acht etappes brengen zij dan het bevrijdingsvuur van de stranden van Normandië naar de plek in Nederland waar de capitulatie werd ondertekend.
Eenmaal in Wageningen, op 4 mei, geeft de groep fietsers uit Borne het bevrijdingsvuur over aan de lopers van 'de KoPSlopers' die het vuur vervolgens in estafettevorm van Wageningen naar Borne brengen. Daar zullen ze dan op 5 mei rond 12.30 uur arriveren.
Het programma van de tocht is te vinden op de pagina Trios/KoPSlopers.
30 december 2019 - In het kader van 75 jaar vrijheid in Borne krijgen alle Bornse jongeren tussen 14 en 20 jaar deze dagen een uitnodiging toegestuurd om op zaterdag 11 april een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland, waar ook het monument van Anne Frank staat. De busreis en rondleiding is gratis, onder begeleiding en wordt aangeboden door het 4/5 mei comité Borne. Inmiddels hebben zich al 90 jongeren aangemeld.
Leven in vrijheid
Met het bezoek aan het voormalige concentratiekamp wil de organisatie benadrukken dat het leven in vrijheid een groot goed is. “Dat moeten we koesteren en nooit vergeten!”, aldus burgemeester Gerard van den Hengel. Vandaar nu ook het speciale appel op de jongeren. Ook enkele jongeren uit de partnerstad Rheine reizen mee. Het 4/5 mei comité is blij verrast door het grote aantal aanmeldingen dat nu al binnenkomt. “Tot uiterlijk 17 januari kunnen de jongeren zich opgeven. We gokten op zo’n 40 deelnemers, maar doen ondertussen ons uiterste best iedereen mee te kunnen nemen.”
6 december 2019 - Nog enkele maanden, dan is het precies 75 jaar geleden dat Borne werd bevrijd. Veel organisaties zijn inmiddels druk doende het omvangrijke feestprogramma op en rond 3 april 2020 verder in te kleuren.
Huis-aan-huiskrant
Naast het Belevingstheater in Oud Borne, waarin van 17.30 tot 21.00 uur op 15 plekken de diverse aspecten van de oorlog en bevrijding worden uitgebeeld, wordt er bijvoorbeeld medio maart huis-aan-huis een eenmalige oorlogs-bevrijding krant bezorgd, waarin zal worden weergegeven wat er zich onder andere in de oorlog en tijdens de bevrijding heeft afgespeeld. Een achttal schrijvers verleent hieraan haar medewerking. Ook worden tien bedrijven geïnterviewd die reeds in de oorlog bestonden.
Bevrijdingsdiner in Het Dijkhuis
Om dit alles te bekostigen organiseert de stichting op 26 maart om 19.00 uur een bevrijdingsdiner in Het Dijkhuis. En dat belooft een hele bijzondere avond te worden. Iedere gast wordt persoonlijk ontvangen door belangrijke historische figuren uit de oorlogstijd. Het Dijkhuis ademt die avond de sfeer uit van de jaren '40-'45 en ook worden er verschillende verrassende acts opgevoerd. De Bigband Eighty Nine zorgt voor de muzikale omlijsting. Kaarten à 65 euro per persoon zijn te bestellen via 3april2020@gmail.com. Toekenning van de kaarten zal geschieden op basis van datum aanmelding.
Andere programma-onderdelen zijn onder meer: