Wie de bezuinigingsperikelen en begrotingsbehandeling een beetje gevolgd heeft zal het niet verbazen: wonen in Borne wordt duurder. Grootste boosdoener is de verhoging van de onroerendzaakbelasting (OZB), die met 12 procent omhoog moet om ambities uit het raads- en coalitieakkoord te kunnen verwezenlijken. Staat tegenover dat er ook wat ontwikkelingen zijn die de daadwerkelijke woonlastenverhoging temperen, maar gemiddeld gaat een woningbezitter van een gemiddelde woning in totaal vijf procent meer heffingen betalen, ervan uitgaande dat deze gemiddelde inwoner gemiddeld zijn best doet met afval scheiden, want Diftar wordt volgend jaar ook ingevoerd en ook dat heeft een effect. De woonlasten voor huurders dalen overigens met ruim zes procent.
OZB
In principe zou de OZB met de afgesproken 12 procent omhoog gaan, plus 2,2 procent inflatiecorrectie en nog eens 2 procent voor de aanleg van de Verbindingsweg die eerder al was afgesproken. Totaal 16,2 procent. Nu is het blijkbaar zo dat als de waarde van de huizen (WOZ-waarde) stijgt, door omstandigheden op de woningmarkt, dit niet mag leiden tot meeropbrengsten bij de gemeente. Voor 2019 is vastgesteld dat de gemiddelde WOZ-waarde met 6,7 procent is gestegen (van niet-woningen met 1,3 procent) en het OZB-tarief dus weer naar beneden bijgesteld moet worden.
Onder de streep wordt het OZB-tarief in 2020 voor woningeigenaren 0,1723 procent (was 0,1582 procent) van de WOZ-waarde. Voor eigenaren van niet-woningen 0,3894 procent (was 0,3396 procent)
Rioolheffing
De tarieven voor de rioolheffing zijn een doelbelasting. Dat wil zeggen dat de totale opbrengsten niet hoger mogen zijn dan de totale kosten. Blijkbaar zijn de kosten gedaald en gaat het tarief om die reden ook naar beneden. Gemiddeld van 176,64 euro in 2019 naar 164,76 euro in 2019.
Diftar
Toen er een keuze gemaakt moest worden voor de maat van de restafvalcontainer was er veel gedoe over het feit dat de kosten per lediging nog niet bekend waren. Men kon alleen ongeveer-bedragen aangeven. Het voorstel van het college voor de afvalstoffentarieven ligt in ieder geval binnen die toen aangegeven bandbreedte. Het vaste tarief wordt 141,36 euro per perceel. Dat is lager dan het tarief in 2019 (211,56 euro), maar daar komen dan wel de variabele kosten van Diftar bij: per aanbieding van een 240-liter restafvalcontainer 7,30 euro, voor een 140-liter container 4,25 euro per keer en een vuilniszak in de verzamelcontainers 0,90 euro.
Stel dat je acht keer per jaar een grote grijze otto aan de straat zet, dan zou je in totaal iets minder kwijt zijn dan dit jaar het geval is. (199,76 euro in 2020 ten opzichte van 211,56 euro nu)
Totaal
Bovenstaande tarieven zijn de belangrijkste componenten van de woonlasten. Individueel kunnen er grote verschillen bestaan, maar uitgaande van een gemiddelde woningwaarde en acht keer per jaar een 240-liter afvalcontainer aan de straat zetten ziet de ontwikkeling er als volgt uit:
De belastingtarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld. Op 26 november discussieert de raad erover. Begin december zou de belastingverordening 2020 vastgesteld moeten worden. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.