Toen Marie Linthorst in 1951 besloot te trouwen met Mennie Huiskes, kreeg ze volgens goed gebruik een bruidskoe mee van haar ouders. De traditie wil dat het geschenk een drachtige jonge koe is, gekozen door de vader van de bruid of door de aanstaande schoonzoon. In dit geval was het Mennie die de keuze mocht maken en hij koos voor Jana13. Een bijzonder gelukkige keuze, bleek later. Jana13 zorgde voor talrijk, gezond en vooral vrouwelijk nageslacht. Vrijdagmorgen werd bij Melkveebedrijf Huiskes-Beltman in Hertme Jana900 geboren.
Jana900
“In die tijd hadden ze tien of twaalf koeien”, vertelt zoon Bé Huiskes. “Jana13 kreeg allemaal dochters en tja, zo gaat het hard.” Van de huidige 110 melkveekoeien en 70 stuks jongvee van de boerderij heten er zo’n 90 Jana, allemaal nageslacht van Jana13. “Hoe je de koeien noemt of telt, mag een boer zelf weten. Wij houden gewoon puur de naam Jana aan en tellen gewoon door bij iedere dochter uit de familie van Jana13.” En zo zijn ze bij nummer 900 aanbeland. Het pasgeboren kalfje kan straks in de stal haar moeder Jana 787 gezelschap gaan houden, maar ook haar oma Jana en overgrootmoeder Jana.
Traditie van de bruidskoe
De traditie van een koe meegeven aan de bruid wordt in boerenfamilies zo veel mogelijk in stand gehouden. Een paar dagen voor de bruiloft komen de noabers de koe brengen. Daar gaat een groot feest en een heleboel drank bij gepaard. “Ja, ja, het zijn altijd zware dagen!”, weet Bé.
Ook Ans mocht van haar ouders een koe meenemen naar haar aanstaande echtgenoot. De bruidegom kwam er een bij zijn schoonouders uitzoeken. Bé koos Roosje. “Het pakte verkeerd uit, helaas.” Roosje bleek een beetje een ongelukkige keuze en het liep niet goed met de koe af. “We hebben nog wel extra ons best gedaan omdat het de bruidskoe was, maar het was gewoon niet wat. Ik had de verkeerde uitgezocht. Gelukkig wel de goede vrouw. Beter zo dan andersom!”, kan Bé er alleen maar om lachen.
Ans en Bé hopen de traditie voort te kunnen zetten als hun eigen kinderen gaan trouwen. “En als ze dan tenminste een koe kunnen gebruiken natuurlijk.” Het ziet ernaar uit dat dit bij de oudste het geval zal zijn. Een mooie, goede, geweldige bruidskoe moet het zijn. “Je doet niet één van de minsten mee en zegt ‘red oe d’r ma met’.” Een koe zoals Jana13 moet het zijn. Wellicht handig dat de bruidegom zelf de keuze maar maakt, in plaats van de vader van de bruid, geeft Bé lachend maar toe. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.