“Vrijdagavond 3 april 2020 moet Oud Borne een ‘Sperrgebiet’ zijn voor auto’s”, aldus Jan Matel van de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne donderdagavond in De Ster. Het bestuur van de stichting wilde de bewoners van Oud Borne bijpraten over de grootse plannen die ze voor de avond van de bevrijding, 75 jaar geleden, op stapel heeft staan. Na afloop kreeg de stichting een warm applaus van de circa 35 aanwezigen. De bereidheid om mee te helpen was groot. Zo wil het Bussemakerhuis een workshop voor de bewoners organiseren, om ze te helpen kleding uit de oorlogstijd te maken die ze op de bijzondere avond kunnen dragen.
Ramen blinderen
En daar was de avond natuurlijk vooral ook voor bedoeld. Bernadet Wieffer van de stichting deed een hartstochtelijk beroep op de bewoners onderdeel te gaan zijn van alles wat er op die avond in april in Oud Borne staat te gebeuren. Zij is verantwoordelijk voor het theaterdeel. “Maar dat loopt allemaal wel”, vertelde ze. “Wat we graag willen, is dat heel Oud Borne op die avond de sfeer ademt van 75 jaar geleden, en daar speelt u een heel belangrijke rol in. Zo kunt u de ramen blinderen, sanseveria’s in de vensterbank plaatsen, een wastobbe, oude fiets of strontkar buiten zetten, en zelf in kleding uit die tijd rondlopen.”
“Alhoewel er op maar liefst vijftien plekken theaterstukken worden opgevoerd, willen we er absoluut geen show van maken”, zo vervolgde Wieffer. “Integendeel, het moet authentiek zijn, waardig en een boodschap overbrengen. Na afloop moeten we met alle bewoners van Oud Borne trots kunnen zijn op wat we hier op deze avond samen hebben gerealiseerd.”
Geluid van overvliegende bommenwerpers
Ook lichtte ze een tipje van de sluier op van wat de bezoekers op die avond zoal kunnen verwachten. “Zo zijn we van plan het Rode Kruisgebouw in te richten als veldhospitaal, komt er een parachutist aan de kerktoren te hangen, hoor je het ronkende geluid van overvliegende bommenwerpers en zal er tijdens een bruiloft in De Ster een inval zijn van Duitsers. Ook trekken er zo’n 45 legervoertuigen door de Grotestraat en worden er Joden afgevoerd.” Tegen half negen, zo is het plan, steken alle bewoners dan de nationale driekleur uit ten teken van de bevrijding, waarna ze gezamenlijk doorgaan naar De Koem waar het grote bevrijdingsfeest wordt gevierd.
Aan het eind van de bijeenkomst waren er vele bewoners die zich al spontaan aanmeldden om op de een of andere wijze een bijdrage te leveren aan het belevingstheater op 3 april. Bernadet Wieffer van De Ster blijft voor hen de vraagbaak en het eerste aanspreekpunt. (BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
NusnW