Begin volgend jaar komt er alsnog een openbare procedure voor afwijking van het bestemmingsplan om te besluiten over ruimere horecamogelijkheden bij golfbaan Weleveld. Zo’n procedure was er eind 2018 ook al, maar toen stemde een ruime meerderheid van de raad tegen wijziging van het bestemmingsplan. De horeca ter plekke moest ‘ondergeschikt’ blijven en gerelateerd aan de golfactiveiten. De toenmalige uitbater van het restaurant in het clubhuis van de golfbaan besloot daarop te stoppen.
Een half jaar later wilde het college toch ruimere mogelijkheden bieden aan een nieuwe uitbater, restaurant Dorset, en sloot een convenant af waarin voor een proefperiode afspraken werden gemaakt die in ieder geval ruimer waren en waarover de meningen verschillen over of ze nu wel of niet binnen het huidige bestemmingsplan passen. Leo Graafhuis (VVD) vond het allemaal ‘juridisch onhoudbaar’, ‘procedureel onjuist’ en ‘achterkamertjespolitiek’. Hij vond dat de besluitvorming in de openbaarheid moest plaatsvinden en vroeg om een reguliere procedure bestemmingsplanwijziging. Daarin krijgt hij zijn zin. Een dergelijke gang van zaken is in voorbereiding en wordt begin volgend jaar verwacht.
Onduidelijkheid over besloten fractievoorzittersoverleg
Ernst Janssen (D66) vroeg zich af wat er was gebeurd tussen februari 2019 (toen een externe adviseur berichtte dat er juridisch gezien nog veel minder mogelijk was dan gedacht) en juni 2019 (het moment waarop het convenant gesloten werd).
Volgens burgemeester Gerard van den Hengel (foto in tekst) was er in die tijd een brief van de eigenaar van de golfbaan gekomen, die aanleiding gaf om de kwestie te heroverwegen en had het college uit het fractievoorzittersoverleg begrepen dat men unaniem ‘de grenzen’ van het bestemmingsplan wilde opzoeken en achter het voorgestelde convenant stond.
Over dat bewuste fractievoorzittersoverleg, dat altijd in beslotenheid plaatsvindt, bestaat onduidelijkheid. De VVD bestrijdt in ieder geval die unanimiteit en Mike de Boer (GB90) liet eerder ook al doorschemeren dat hiervan geen sprake was. Gerard van den Hengel hierover: “Er waren redenen om van gedachten te wisselen. Daarover heb ik, als nieuwe burgemeester, gesproken met de fractievoorzitters. In dat overleg is gezegd ‘zoek de grenzen op binnen het bestaande bestemmingsplan’ en dat hebben we vervolgens gedaan. Ik was op vakantie toen de fractievoorzitters wederom bij elkaar zijn gekomen en er is mij teruggekoppeld dat we met het convenant door konden gaan.” Hoewel het fractievoorzittersoverleg geen besluitvormend orgaan is, heeft het college vervolgens het convenant uitgevoerd in de veronderstelling, lijkt het, dat alle fractievoorzitters het hiermee eens waren. “Later bleek dat daar toch bezwaar tegen kwam en we het wellicht niet zo hadden moeten interpreteren.”
Handhaving
Mieke Visser (SP) wilde verder graag weten hoe op dit moment de afspraken in het convenant met Weleveld worden gehandhaafd. Van den Hengel gaf aan dat er regelmatig gevraagd wordt of iets wel of niet kan en dat er soms ook verzoeken worden afgewezen. Verder wordt er af en toe ter plekke gekeken. “Maar het is buitengewoon moeilijk om vast te stellen of gasten er wel of niet golfgerelateerd zijn.” De huidige situatie lijkt in ieder geval wat ongemakkelijk te zijn. Er lopen overigens ook nog bezwaarprocedures tegen.(AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Niets is veranderlijk dan een mens, en dit geldt ook voor bestemmingsplannen die terecht worden gemaakt en uitgevoerd, maar ook gewijzigd kunnen worden met steun van BenW en de raad. Flexibiliteit is key hier, maar dat is soms moeilijk uit te leggen naar ons toe. En een nieuwe affaire biedt zich ook aan: "Landkroon" locatie: horeca bestemming en nu? Zeg het maar, René!