Het college van B en W laat in een schriftelijke reactie op het verzoek van de coalitiepartijen weten dat het, nu de rondweg om Zenderen er binnen afzienbare tijd lijkt te komen, verstandig lijkt om voorbereidingen voor de aanleg van de Verbindingsweg te ‘temporiseren’, totdat de gemeenteraad zich heeft kunnen uitspreken over een mogelijk alternatief plan voor een spooronderdoorgang om de problemen met de spoorse doorsnijding van Borne aan te pakken. Volgens het college ligt het voor de hand om dat alternatief te zoeken bij de bestaande spoorwegovergang aan de Oonksweg.
Twee doelen
De Verbindingsweg diende kortgezegd twee doelen: het afhandelen van regionaal verkeer om Borne heen én om de situatie van vijf gelijkvloerse kruisingen met het spoor te verbeteren. Voor dat eerste is een rondweg om Zenderen, deels parallel aan de snelweg, een beter en robuuster alternatief. Als die weg er ligt zal het regionale verkeer daar voornamelijk gebruik van maken en is nut en noodzaak van de Verbindingsweg een stuk minder voor dat aspect.
De gemeente wilde met meerdere tunnels onder het spoor de leefbaarheid en veiligheid vergroten. Gekozen werd om daarbij ‘van buiten naar binnen’ te werken, om te voorkomen dat verkeer door Borne getrokken zou worden. Nog steeds is het college van mening dat dit een goed beleid is en een tunnel in bijvoorbeeld de Azelosestraat beter niet als eerste aangelegd kan worden. Bij een spoorwegonderdoorgang aan de rand van Borne zou een volgende tunnel aan de Azelosestraat bovendien minder hoog kunnen zijn, waardoor de impact op het centrum minder groot zou zijn.
Onderzoek
Het is daarom volgens het college verstandig om te onderzoeken of een spooronderdoorgang ter hoogte van bedrijventerrein Molenkamp ook op een andere manier kan worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld bij de bestaande spoorwegovergang in de Oonksweg. Vóór 31 oktober wil het college een alternatief stappenplan uitgewerkt hebben, zodat de gemeenteraad daar iets van kan gaan vinden. (AJ)
Lees ook onze eerdere berichtgeving: Verbindingsweg op losse schroeven?
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.