‘Tusken doem en wiesvinger’ heet het boek met vijftig verhalen van de bijna 88-jarige Johan Kwast. Handgeschreven verhalen in het Twents. Van de eerste 200 gedrukte exemplaren is al meer dan de helft verkocht. Door Kwast zelf, die ‘de marketing helemaal in eigen hand heeft’ en vaak verkoopkantoor houdt in het atrium van Het Dijkhuis, waar passanten en bewoners worden gewezen op de intekenlijsten op zijn ‘bureau’. Zo kwam ook burgemeester Gerard van den Hengel in aanraking met het boek. Vrijdagmiddag werd zijn exemplaar officieel en feestelijk overhandigd.
Dialect
Het is voor het eerst dat Kwast een boek uitbrengt, maar het is zeker niet voor het eerst dat hij verhalen schrijft. Dat deed hij regelmatig voor de krant, de heemkundevereniging of de atletiekvereniging. In het Nederlands, maar liever nog in het Twents. Johan Kwast vindt het belangrijk dat het dialect levend wordt gehouden. Voor de verhalenwedstrijd die was uitgeschreven ter ere van het 800-jarig bestaan van Borne schreef hij een verhaal over zijn eerste stappen in de atletiek, op een zandpad tussen Borne en Zenderen. Het was de enige inzending in dialect, Kwast won er de eerste prijs mee.
Tijdsbeeld
De vijftig verhalen in het boek vertellen van gebeurtenissen in zijn leven. Vaak met veel humor, maar soms ook ontroerend, zoals de herinnering aan de deportatie van de Bornse joden. Welk verhaal hijzelf het mooiste vindt? “Dat kan ik niet zeggen. Misschien ‘Trammelant in de slaapkamer’ en dat gaat heel ergens anders over dan je denkt!”, lacht hij.
Gerard van den Hengel kreeg een verhaal voorgelezen. De burgemeester leek het Twents prima te kunnen volgen en wist, tot tevredenheid van Kwast, te melden dat er een cultuureducatieproject op stapel staat om de Twentse taal op de basisscholen onder de aandacht te brengen. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.