Het gaat nu écht beginnen in Wensink-Zuid
LANGJARIG PROJECT OM WIJK KLIMAATADAPTIEF EN TOEKOMSTBESTENDIG TE MAKEN

Het gaat nu écht beginnen in Wensink-Zuid

De nutsbedrijven waren al begonnen in de Oude Hengeloseweg. Een prelude van de intensieve klus die wijk Wensink-Zuid te wachten staat en die zich over meerdere jaren zal uitspreiden. Dinsdagmiddag ging symbolisch de schop in de grond om aan te geven dat gemeente en uitvoerder NTP nu écht gaan beginnen met de wijk klimaatadaptief te maken en toekomstbestendig.

 

“Dit is best een project waar we trots op zijn”, zei wethouder Michel Kotteman. De aanleiding voor het project is de vervanging van het riolenstelsel, maar gaandeweg werden de plannen alsmaar groter. “We wilden breder kijken dan alleen maar de straat openbreken, nieuw riool erin en weer dichtmaken. De wijk Wensink-Zuid stamt uit de jaren ’60 /’70 en het is net als met een huis, op een gegeven moment moet je investeren in de leefbaarheid en de toekomstbestendigheid.”

 

Integrale aanpak

Om die reden werden vraagstukken met betrekking tot groen en verkeer integraal meegenomen. Duurzaamheidskwesties tegelijk tackelen zou ook ideaal zijn, maar dat bleek toch allemaal niet helemaal praktisch om dat gelijktijdig uit te voeren. “Het bleek een brug te ver. Daarom hebben we de keuze gemaakt om daar niet op te wachten en wel door te gaan met de huidige werkzaamheden.”

 

Water

Veel draait om water: het af kunnen voeren van overvloedig regenwater tijdens hoosbuien en het vasthouden van water voor droge tijden. Oplossingen daarvoor bevinden zich deels ondergronds (blauwe aders) en deels bovengronds (wadi’s en retentiegebieden). Straten worden opnieuw aangelegd, waarbij rekening wordt gehouden met waterstromen, extra groen, maar ook oplossingen voor de parkeerdruk. “De wijk stamt uit de tijd dat iedereen nog maar één auto had. Tegenwoordig is dat wel anders.”

 

Betrokken inwoners

Wat de wethouder bijzonder mooi vindt aan het project is de wijze waarop de inwoners worden betrokken. “In het verleden bedachten we dit soort dingen aan het Rheineplein en kregen de mensen bij wijze van spreken een briefje door de brievenbus met wat we hadden bedacht. Nu doen we het samen. Het was prachtig om te zien dat er bij de eerste bewonersavond al 250 mensen kwamen opdagen. Dat betekent dat er een grote betrokkenheid is bij de inwoners. Het komt er nu op aan om met elkaar dat enthousiasme te bewaren en samen te werken aan een prettige en leefbare wijk voor de toekomst.” (AJ)

 

(Op de foto boven vanaf links: projectleider Arend ten Barge, wethouder Michel Kotteman en Sander Heitbaum, directeur van NTP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 02 okt 2019
In Goes is voor de verwarming van een complex met 60 goed geisoleerde woningen (dat is uiteraard 1e vereiste) zo'n 60 m vuil (= warm-)waterriool voldoende, dus losgekoppeld van de veel koudere hemelwaterafvoerhT zoals nu ook in Borne gebeurt.
www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=xg_CjMxekSY
Ron Hartman — 02 okt 2019
Toch blijft het jammer, juist na het afsplitsen van de RWA, dat niet de bestaande, oude riolering deels - de weg lag toch open - is voorzien van riothermie. Na het afkoppelen van de koude RWA, neemt de temperatuur van het residu riool merkbaar toe. En ---- Wensink Zuid is in de bestaande, zeer slecht geisoleerde huizen (op de enkele uitzondering na), pas gasloos te krijgen met hulp van ALLE energie. Hoe was het ook weer? Zou voor 2030 die inspanningsverplichting nu nog haalbaar zijn? Afbreken dan zoals gemeentehuizen standaard na 40 a 45 jaar jeuk krijgen en er nieuw moet komen? Jammer dan van de huidige RWA kosten.
Dag Paul Cohn,
Als u van riothermie op de hoogte bent dan weet u ook dat u met riothermie hooguit 6 tot 8% van je woningen kunt verwarmen en nooit de hele wijk. Tenzij je een enorme warm water ontdoener in je wijk hebt zitten zoals Friesland Campina of Google in de Eemshaven.
Borne gaat heus nog wel aan de slag met riothermie in Wensink Zuid, maar dan op locaties waar voldoende debiet (afvalwater) in het riool zit, zodat het ook rendabel kan worden opgepakt.
Dat is over enige jaren, hopelijk heeft de techniek voor riothermie dan ook weer verder ontwikkeld.

Paul Cohn — 01 okt 2019
Jammer dat Riothermie in het Verre Oosten nog niet kan, had ‘n hoop heisa, geld en milieuvervuiling gescheeld als Nederland alsnog de gaskraan dichtdraait. www.cobouw.nl/infra/nieuws/2018/05/eerste-woningen-binnenkort-verwarmd-met-rioolwarmte-101260614?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.5314483.1039788334.1569948118-1409072313.1569948118
Enfin, bewoners die hun douche renoveren kunnen voor een deel zelf doen wat de gemeente collectief niet durft: https://warmtepomp-weetjes.nl/gerelateerd/douche-wtw-en-wat-het-oplevert/
Scheelt ze bakken met water en zakken vol geld.
Maar wellicht durft de gemeente het alsnog aan als over 40 j de riolering opnieuw vervangen wordt.

Ongeval met letsel op Azelosestraat

Woensdagmiddag kwamen een auto en een fietser in botsing met elkaar op de Azelosestraat ter...
20-11-2024

Kerken kleuren weer rood

Met RedWednesday vestigen de St. Stephanuskerk en de Oude Stephanuskerk op woensdag 20 november...
12-11-2024

De drijfveer van Jan Wiegink

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
10-11-2024

Ontmoet Maurice Beijk

ADVERTORIAL. ‘De aarde heeft ons niet nodig maar wij wel de aarde!’   Een...
08-11-2024

Apotheken gesloten wegens staking

Bij Service Apotheek Stoop in Het Dijkhuis is het rolluik vandaag naar beneden. Bij de ingang...
05-11-2024

‘Maak da’j wegkomt!’

Kort na de bezetting in 1940 kreeg Nederland te maken met de Duitse behoefte aan...
02-11-2024