De nutsbedrijven waren al begonnen in de Oude Hengeloseweg. Een prelude van de intensieve klus die wijk Wensink-Zuid te wachten staat en die zich over meerdere jaren zal uitspreiden. Dinsdagmiddag ging symbolisch de schop in de grond om aan te geven dat gemeente en uitvoerder NTP nu écht gaan beginnen met de wijk klimaatadaptief te maken en toekomstbestendig.
“Dit is best een project waar we trots op zijn”, zei wethouder Michel Kotteman. De aanleiding voor het project is de vervanging van het riolenstelsel, maar gaandeweg werden de plannen alsmaar groter. “We wilden breder kijken dan alleen maar de straat openbreken, nieuw riool erin en weer dichtmaken. De wijk Wensink-Zuid stamt uit de jaren ’60 /’70 en het is net als met een huis, op een gegeven moment moet je investeren in de leefbaarheid en de toekomstbestendigheid.”
Integrale aanpak
Om die reden werden vraagstukken met betrekking tot groen en verkeer integraal meegenomen. Duurzaamheidskwesties tegelijk tackelen zou ook ideaal zijn, maar dat bleek toch allemaal niet helemaal praktisch om dat gelijktijdig uit te voeren. “Het bleek een brug te ver. Daarom hebben we de keuze gemaakt om daar niet op te wachten en wel door te gaan met de huidige werkzaamheden.”
Water
Veel draait om water: het af kunnen voeren van overvloedig regenwater tijdens hoosbuien en het vasthouden van water voor droge tijden. Oplossingen daarvoor bevinden zich deels ondergronds (blauwe aders) en deels bovengronds (wadi’s en retentiegebieden). Straten worden opnieuw aangelegd, waarbij rekening wordt gehouden met waterstromen, extra groen, maar ook oplossingen voor de parkeerdruk. “De wijk stamt uit de tijd dat iedereen nog maar één auto had. Tegenwoordig is dat wel anders.”
Betrokken inwoners
Wat de wethouder bijzonder mooi vindt aan het project is de wijze waarop de inwoners worden betrokken. “In het verleden bedachten we dit soort dingen aan het Rheineplein en kregen de mensen bij wijze van spreken een briefje door de brievenbus met wat we hadden bedacht. Nu doen we het samen. Het was prachtig om te zien dat er bij de eerste bewonersavond al 250 mensen kwamen opdagen. Dat betekent dat er een grote betrokkenheid is bij de inwoners. Het komt er nu op aan om met elkaar dat enthousiasme te bewaren en samen te werken aan een prettige en leefbare wijk voor de toekomst.” (AJ)
(Op de foto boven vanaf links: projectleider Arend ten Barge, wethouder Michel Kotteman en Sander Heitbaum, directeur van NTP)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=xg_CjMxekSY